Astrid Ottens
Astrid Ottens Lifestyle 24 mei 2015 / 11:43 uur

Zonnebrand is beperkt houdbaar, maar waarom?

Het zonnetje laat zich vandaag lekker zien en dat betekent dat tout Nederland stiekem werkt aan zijn tan. Of je het pinksterweekend nu doorbrengt in de tuin, in een pretpark of met je familie in een hutje op de hei, niemand vindt het leuk om er aan het einde van de dag uit te zien als een kreeft. Daarvoor is maar één oplossing: zonnebrand.

Houdbaarheid

Waar sommige mensen elke zomer nieuwe flessen zonnebrand aanschaffen, hebben de meeste Nederlanders ergens in huis nog een voorraad staan. Vaak wordt op de eerste zonnige dag van het jaar naar die restjes gegrepen, maar veel mensen weten niet dat zonnebrand maar beperkt houdbaar is. Let dus even goed op voordat je aan je tan gaat werken.

Hoe lang een zonnebrand houdbaar is, verschilt per tube. Heb je vandaag ook een flesje zonnebrand uit die stoffige overloopkast gevist? Check dan even of die nog wel goed is. De crème ziet er hoogstwaarschijnlijk nog prima uit, hij beschermt je alleen niet meer tegen de zon. En laat dat nu net de functie van zonnebrand zijn.

Lees ook: Vijf redenen waarom avocado in je beautykast hoort

Op de verpakking van de zonnebrand staat een potje met daarin een getal en de letter ‘M’. Dat getal staat voor het aantal maanden dat het product houdbaar is na opening. Voor zonnebrand is dit meestal 12 maanden, maar soms staat er ook ‘24 maanden’ op.

Filter

Dat zonnebrand je na een paar maanden niet meer beschermt tegen de zon, heeft te maken met de moleculen die erin zitten. Die moleculen werken als filter en absorberen het uv-licht. Die moleculen zijn instabiel en zullen na een tijdje uit elkaar vallen. Het filter zal daardoor langzaam maar zeker zijn werkzaamheid verliezen.

Lees ook: Vrouw zegt topbaan op om ijs te verkopen in de zon

Aan de zonnebrand zul je in eerste instantie niet zoveel merken, maar laat je het spul nou echt jaren onaangeraakt in het badkamerkastje staan, dan is de kans groot dat het gaat kristalliseren. Even goed goed checken dus, voordat je gaat bakken in de zon!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zonnebrand is beperkt houdbaar, maar waarom?
Sluiten