Thomas Stevens
Thomas Stevens Lifestyle 30 mei 2015 / 14:00 uur

Last van overgewicht? Komt vast door al dat lawaai!

“Ja weet je, ik slaap sinds kort aan de straatkant, dus vandaar dat ik wat zwaarder ben dan normaal”. Het lijkt een beetje gek, maar toch zou het best eens kunnen kloppen. Zweedse wetenschappers lijken namelijk een mogelijke link te hebben gelegd tussen verkeerslawaai en eventuele gewichtstoename. Zo is te lezen in een bericht van The Huffington Post.

Dikke Decibel

Steden worden steeds groter en ook het bijbehorende verkeerslawaai neemt alleen maar toe. Deze zogenaamde geluidsvervuiling kan bijdragen aan een tekort aan slaap, wat als gevolg weer kan leiden tot gewichtstoename, hart- en vaatziekten en nog enkele andere potentiële gezondheidsklachten, zo is de conclusie van het medische onderzoeksrapport.

Fata Morgana

Aan het roer van het onderzoek staat Dr. Andrei Pyoko, hij onderzocht ruim 5075 Zweedse proefpersonen, gedurende een periode van vier jaar, waarin zij allen werden blootgesteld aan auto-, trein- en vliegtuiglawaai. Mensen die met slechts een van deze factoren te maken hadden, bleken uiteindelijk een verhoogd vetpercentage rond hun buik te hebben ontwikkeld, met als gevolg een verhoogd risico op hartklachten en kwaadaardige vormen van kanker. Sterker nog, bij mensen die aan alle drie de omstandigheden werden blootgesteld, is de risicofactor zelfs verdubbeld.

Lees ook: ‘Beweging helpt niet tegen overgewicht’

Natuurlijk zegt dit allemaal niet zo heel veel, wetenschappers hebben simpelweg een causaal verband kunnen leggen tussen de twee, er is nooit vastgesteld dat verkeerslawaai resulteert in overgewicht. Hiervoor is verder onderzoek nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Last van overgewicht? Komt vast door al dat lawaai!
Sluiten