Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 28 apr 2015 / 08:30 uur

Yves Saint Laurent sleept T-shirtmaker voor rechter

Het Franse modehuis Yves Saint Laurent heeft T-shirtmaakster Jeanine Heller voor het gerecht gesleept om de productie van parodieshirts waarbij gebruik werd gemaakt van de naam van het modehuis.

De ontwerpster heeft een T-shirtlijn ‘Aint Laurent Without Yves’ gecreëerd om aan te tonen dat ze het niet eens was met de keuze van het modehuis om in 2013 verder te gaan als Saint Laurent Paris, in plaats van het oorspronkelijke Yves Saint Laurent.

Lees ook: COS lanceert capsulecollectie met Mr Porter

Naamsverandering

Deze keuze van naamsverandering werd gemaakt nadat creatief directeur Hedi Slimane in 2013 werd aangesteld en de ready to wear collectie met de nieuwe naam Saint Laurent Paris werd omgedoopt. Sindsdien is Heller gestart met het ontwerpen en verkopen van de parodieshirts.

Het bedrijf dat de rechten van het Franse modehuis behartigt (en aandelen bezit), Luxury Goods International (LGI), heeft zonder succes de maakster van de shirts verzocht te stoppen met de kledinglijn. Jeanine negeerde deze dwangkreet van LGI en sprong in de bres voor haar ‘eigen’ T-shirtlijn. Zo vroeg zij patent aan voor haar bedachte Yves-slogan. Het gevolg? Meerdere brieven, telefoontjes en dreigende kreten vanuit LGI richting Heller.

Teken van leven

Uiteindelijke besloot Heller te reageren op de berichten van het bedrijf. Zo meldde ze dat haar slogan heus overgekocht mocht worden. Dat was voor het Franse modehuis de druppel die de emmer deed overlopen.

Lees ook: Dochter Johnny Depp maakt debuut als model

Eisen

De aanklacht tegen Heller luidt “Het onterecht citeren van het merk is merkinbreuk en dit zorgt voor een slechte(re) handel van het merk Yves Saint Laurent. Heller maakt gebruik van een valse benaming en zorgt voor onterechte concurrentie,” meldt website The Fashion Law. LGI eist dat Heller stopt met de verkoop van deze slogan op haar kleding en een boete betaalt aan het modehuis.

De uitkomst van de zaak is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Yves Saint Laurent sleept T-shirtmaker voor rechter
Sluiten