Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 12 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Straattaal voor Oscar de la Renta

New Yorks burgemeester, Bill de Blasio, kondigde tijdens Fashion Week-event Made aan dat de overleden modekoning Oscar de la Renta een eigen straatnaam krijgt.

Je weet pas echt dat je furore hebt gemaakt wanneer er een straatbordje met jouw naam in een wijk prijkt. De Dominicaanse Oscar de la Renta krijgt het. De Blasio is trots op wat De la Renta voor zijn New York betekend heeft. “Niemand verdient dit meer. Oscar de la Renta was een gigant in deze industrie, een onmisbaar deel van het DNA van New York”, aldus de Blasio.​ Welke straat, boulevard of avenue binnenkort bij een bezoekje aan Google Maps als ‘Oscar de la Renta street’ in je scherm springt is nog een raadsel.

Lees ook:Modecolumn Sigrid Stamkot- Winterperikelen HET MADE-EVENT
Ook liet New Yorks burgemeester weten de aanvankelijke vijf miljoen dollar aan het Made-fonds te verdrievoudigen (een simpele rekensom: 15 miljoen dollar). Het Made-fonds is in het leven groepen om de mode-industrie van New York te ondersteunen. Want ja, mode is een gigantische spil voor de economie. Zo liep de geldbeurs van New York -met dank aan de mode- aardig vol: 2 miljard dollar aan belastinginkomen, 180.000 banen en 11 miljard aan loon.

Lees ook: In de jaren 70 kon op modegebied alles

DE OSCAR
Helaas kan de modekoning zijn eigen straat(bordje) niet meer met eigen ogen meemaken. Hij stierf op 20 oktober 2014 op 82-jarige leeftijd aan kanker. Oscar vertrok in 1950 naar het Spaanse Madrid om schilderkunst te studeren. Maar al snel veroverde de mode zijn creatieve hart. Zo liep hij een (droom!)stage bij modelabel Balenciaga. Van Madrid forensde hij naar Parijs waar hij als ontwerper voor modehuis Lanvin aan de slag ging. Van Parijs ging hij naar New York om een heuse couturecollectie te ontwerpen voor Elizabeth Arden. In 1965 begon Oscar aan zijn solocarrière en zat hij vanaf 1993 af en toe achter de tekentafel bij modehuis Pierre Balmain.The rest is history!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Straattaal voor Oscar de la Renta
Sluiten