Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 3 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

McQueen plande dood op catwalk

In de nieuwe biografie ‘Blood beneath the skin’ doet schrijver Andrew Wilson een boekje open over het leven van Alexander McQueen en de morbide wijze waarop de designer een einde aan zijn leven had willen maken. Namelijk midden op de catwalk tijdens zijn laatste show in januari 2010.

DE GEPLANDE DOOD

In twee grote glazen kubussen zou hij aan het einde van zijn laatste show uit de grond komen waarna hij zichzelf vervolgens door het hoofd zou schieten en de inhoud van zijn hoofd langs het glas naar beneden zou glijden. Het is een gruwelijke schets, maar niet de manier waarop ontwerper uiteindelijk zichzelf van het leven beroofde. Op tien februari 2010 nam hij een slaappil, een kalmeringsmiddel , een hoeveelheid cocaïne en probeerde zijn polsen door te snijden.

Uiteindelijk heeft hij zichzelf opgehangen in de, jawel, kledingkast. Hij stierf op elf februari 2010 na een jarenlange innerlijke worsteling met zijn duistere gevoelens, verlangens en ongenoegen over zichzelf. Hij stierf precies een dag voor zijn moeders begrafenis op veertigjarige leeftijd.

McQUEEN DE ONTWERPER

Alexander ging van een bescheiden jongen naar rijkdom, glamour en furore en droeg de titel topdesigner. Hij wordt geroemd om zijn visionaire creaties. Grote sterren als Naomi Campbell, Kate Moss en ook royalty’s lagen aan zijn ontwerpervoeten. Menig vooraanstaand modeblad vocht om een interview. Van 1996-2001 werkte hij als hoofdontwerper voor het Franse modelabel Givenchy. Tussen 1996 en 2003 werd McQueen tot vier keer toe verkozen tot British Designer of the year. In 2001 Investeerde de Gucci Group een groot bedrag in het bedrijf van de designer. Zijn solocarrière zat in de lift.

McQUEEN’S WANHOOP

Naarmate zijn ruige, rebelse bestaan meer en meer zichtbaar werd nam de verheerlijking af. Achter een zelfverzekerde bad boy façade schuilde een onzekere, breekbare en gevoelige jongen die alles deed om te overleven in de harde modewereld. Maar werd uiteindelijk afhankelijk van chemische ondersteuning (drugs) en beheerst door zijn depressie.

Alexander McQueen – Blood beneath the skin is vanaf 26 februari verkrijgbaar via o.a. Amazon.

Lees ook: Kristallenpionier Jean Paul Gaultier voor Swarovski

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
McQueen plande dood op catwalk
Sluiten