Jeroen Welling
Jeroen Welling Lifestyle 12 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Modeontwerper Frans Molenaar overleden

Modeontwerper Frans Molenaar (74) is dood. Hij viel vorige maand van een trap en is afgelopen vrijdag aan de gevolgen van die val overleden. Dat heeft zijn persoonlijke assistent bevestigd tegenover De Telegraaf.

Val

Volgens de krant brak Molenaar bij de val in zijn huis in Amsterdam, vlak voor de kerstdagen, een paar ribben en een middenvoetsbeentje. Daarnaast had hij "waarschijnlijk nog meer inwendige kwetsuren opgelopen". Daarop werd hij opgenomen in het ziekenhuis. In het VU-ziekenhuis verslechterde zijn gezondheidstoestand. "Hij was er ernstiger aan toe dan we met de buitenwereld hebben gecommuniceerd”, verklaart assistent Mirjam Bax in De Telegraaf. "Details wil ik niet geven, dat heb ik zo met de familie afgesproken. Maar Frans is overleden aan de gevolgen van die val. Dat is ook wat het ziekenhuis ons heeft verteld."

Molenaar zou in mei van dit jaar 75 jaar zijn geworden. Een paar maanden daarvoor zou hij zijn honderdste collectie presenteren en daar was hij volgens De Telegraaf al tijden mee bezig. De eerste dagen in het ziekenhuis geloofde hij er nog heilig in dat het door kon gaan. Bax: "Een honderdste show is natuurlijk ook echt iets unieks. Welke couturier haalt dat?"

Lees ook: Frans Molenaar in ziekenhuis

Ridder

Molenaar was een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. In 2003 ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs die eens in de twee jaar wordt toegekend. Ook werd hij in 1995 onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Een creatieve duizendpoot werd hij genoemd. De couturier ontwierp glaswerk, fietsen, brillen, auto’s, een verflijn en urnen. Delen van zijn mode- en glascollecties zijn tentoongesteld in diverse musea. Hij had ook zijn eigen mannenparfum. Alles in moderne, strakke, simpele lijnen. "Eenvoud en tijdloosheid. De kunst van het weglaten, dat is mijn uitgangspunt en mijn visie", zei hij daar zelf over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Modeontwerper Frans Molenaar overleden
Sluiten