Sigrid Stamkot
Sigrid Stamkot Lifestyle 26 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Interview Fred de la Bretoniere: Een rijk leven

Vanmiddag staat op het programma van Amsterdam Fashionweek onder meer de show van Shabbies Amsterdam. Met de show viert het iconische Nederlandse schoenenmerk haar 10-jarig jubileum. MetroMode.nl sprak de man erachter: Fred de la Bretonière. Hij belooft een “superspannende show, iets wat niet eerder getoond is in Nederland met een meer fashionable look als wat men van shabbies Amsterdam gewend is.”

Doorgaans draait het in een modeshow om kleding, minder om schoenen. Hoe zorgt u ervoor dat alle aandacht op de schoenen komt?
Allereerst zorg je er voor dat je een opvallende Shabbies collectie hebt, zodat de aandacht al vanzelf naar de schoenen gaat. Wat kleding betreft ziet het er modisch sober uit, we geven het op een andere manier aandacht. En we hebben de hoogte van het podium en de verlichting aangepast.

Lees ook: Chanel gaat op wereldtourneeSpelen schoenen een ondergeschikte rol in fashionshows?
Nou nee, eigenlijk niet. Bij een normale kleding show vind ik alles belangrijk. Niet alleen de kleding, maar zeker ook de accessoires.Tien jaar Shabbies: wat zijn de grootste veranderingen op het gebied van schoenmaken, de afgelopen tien jaar?
De laatste 10 jaar in schoenenland is er volgens mij niet zoveel veranderd . Er heeft een verschuiving plaatsgevonden naar de meer sportieve schoenen, zoals sneakers. Wij hebben na ruim 25 jaar een visie ontwikkeld hoe we schoenontwerpen beter en duidelijker in de markt kunnen zetten. Door het lanceren van concepten als Shabbies Amsterdam, modisch en elegantie, en Fretons, voor gemak en voor alledag, en de sneakerline bijvoorbeeld.

Lees ook: De wishlist van Olcay Gulsen

Wat heeft u verbaasd, tijdens de opzet en het uitbouwen van het merk Shabbies?Er zijn eigenlijk twee dingen die mij verbaasd hebben tijdens de ontwikkeling en het in de markt zetten van het merk. Het eerste is dat niemand in mijn bedrijf er iets in zag. Ze zeiden allemaal: “Fred hou toch op!“ Toen ik mij daar niets van aantrok en zelf via een andere werkmaatschappij de productie opstartte, de Shabbies in mijn eigen winkels kwamen te liggen en het begon te lopen, was mijn tweede verbazing dat het een super succes werd.

U zit al 45 jaar in het vak: hoe zou u hét vak omschrijven?Ik kwam van de kunstacademie en wist niets van ontwerpen, leer, zelf maken, fabricage, verkoop en publiciteit. Maar ik was zelf zo enthousiast en had zulke afwijkende en goeie ideeën in schoenen- en tassenland dat ik alles zelf deed. Het is een boeiend vak, evenals mode natuurlijk. Het is nooit af, je maakt twee collecties per jaar en een aantal tussencollecties. Je moet overal rekening mee houden; maakwijze, levertijden, pasvorm etc.

Lees ook: De beste jurken van de SAG Awards

Wat heeft het u gebracht?Alles gebracht waar ik van droomde. Erkenning, vrienden, kinderen, kleinkinderen, rijkdom… Kortom: een goed leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Interview Fred de la Bretoniere: Een rijk leven
Sluiten