Sigrid Stamkot
Sigrid Stamkot Lifestyle 5 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Eerste donkere model in 12 jaar op cover Vogue

Voor het eerst in twaalf jaar staat er een donker model alleen op de cover van de Britse Vogue.

Lees ook: Dit is het Domme Bontje van 2014

Jourdan Dunn maakt het nieuws zelf via Instagram bekend. "Ik ben zo blij dat ik kan vertellen dat ik eindelijk op de cover van de Britse Vogue sta", zo postte ze met de hashtag #2015YearOfTheDunn. Het Britse topmodel, tevens één van Victoria’s Secret Angels, heeft zich vaker kritisch uitgelaten over het gebrek aan donkere modellen in de modewereld.

De laatste keer dat alleen een donker model de voorpagina van het modeblad sierde was Naomi Campbell in 2002. Leuk detail: Jourdan en Naomi zijn samen de gezichten van de lentecollectie van Burberry. Jourdan stond wel al eerder op de cover van het blad, in 2008, echter samen met modellen Eden Clark en Rosie Huntington-Whiteley. In 2011 en 2013 hadden wel Rihanna en Beyoncé de eer.

Lees ook: Van gepest naar Naomi Campbell look a like

Reden voor de afwezigheid van donkere modellen op de cover zijn keiharde cijfers: het zou simpelweg niet verkopen. Sterker nog: blondines verkopen zelfs al beter dan brunettes.

Het eerste donkere supermodel dat de wereld kende was Naomi Sims. Sims, die op 61-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van borstkanker, stond in 1968 op de omslag van het tijdschrift Ladies’ Home Journal. Beverly Jones was in 1974 de allereerste donkere vrouw die op de cover van de Amerikaanse Vogue stond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste donkere model in 12 jaar op cover Vogue
Sluiten