Lezerscolumn

pen icon

Jan van Oranje

Daar moet een piemel in!

24 OKT 2015

"Daar moet een piemel in!" Het Brabantse dorp met stadsrechten heeft zich op zijn best laten zien op de inspraakavond over een mogelijk asielzoekerscentrum in Steenbergen. Omdat er in het gehucht zelf niet genoeg tuig aanwezig was, werden er van elders versterkingen opgeroepen. Agressieve relschoppers, die zich op zondag supporters van Feyenoord noemen.

"Daar moet een piemel in!" Mevrouw Dasja Abresch had het lef om een betoog te houden vóór de komst van asielzoekers. Vlak voor haar betoog had iemand zich, stotterend en hakkelend, uitgesproken tegen het opnemen van vluchtelingen. Want Moslims zijn verkrachters, zijn respectloos, spugen op niet Moslims en zijn crimineel. Achterbaks tuig is het, als je deze hakkelaar moest geloven. Enkele minuten later stond deze debiel met zijn middelvinger omhoog te schreeuwen dat er een piemel in mevrouw Dasja Abresch moest.

"Daar moet een piemel in!" Ik denk eerlijk gezegd niet dat Dasja daar op zit te wachten. Het inbrengen van de piemel moet dus onder dwang geschieden. Ik noem dat verkrachting en respectloos, maar in Steenbergen is dit dus schijnbaar normaal gedrag. Deze asocialen spugen op iedereen die anders denkt dan dat zij. Gedragen zich bijna crimineel. Als ik de stotterende spreker moet geloven, is hun gedrag dus prima vergelijkbaar met de gemiddelde Moslim.

"Daar moet een piemel in!" Het is iets schreeuwen bij gebrek aan relevante slogans. Op de verschillende persfoto's zie je alle boeren hartelijk lachen. Niemand die er ook maar een moment bij stilstaat waarom ze eigenlijk in dorpshal 't Cromwiel aanwezig zijn. Niemand die het volgens mij ene moer kan schelen. Dat er beslist wordt over het lot van medemensen is bij veel mensen niet eens doorgedrongen. Dat slechts één dame wél het lef had om haar eerlijke mening te geven, wél het lef had om vol tegen de mening van het hele dorp in te gaan en daarom haar kinderen heeft moeten laten onderduiken, is klaarblijkelijk normaal.

"Daar moet een piemel in!" In Steenbergen overschreeuwt men iedereen die anders denkt. Omdat men bang is dat hun dochters verkracht worden, de kinderen niet meer buiten kunnen spelen en dat het dorp wordt overspoeld met criminaliteit. Dus moeten er piemels in vrouwen, wordt een speeltuin in de fik gestoken en worden de ramen van andersdenkenden ingegooid. Uit angst voor meer criminaliteit. Want dat werkt altijd goed tegen meer criminaliteit, ongevraagd piemels in vrouwen stoppen, brandstichten en ramen ingooien……

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cees Freeke

Leugen van 2019: ‘AOW-leeftijd op 65 onbetaalbaar’

GISTEREN

IMF-topvrouw Christine Lagarde (zie foto) verraste ons van de week: Nederland moet buitensporig begrotingsoverschot uitgeven! NEDERLAND ZIT IN ZIJN SLAPPE WAS: ‘Nederland moet meer ‘in hoge kwaliteit investeren’.

Die slappe was hebben wij als volk opgebracht: (verstopte) belastingverhogingen en de regering schroomde niet om zelfs de belasting op boodschappen te verhogen!

Wat ik al had verwacht had: verhulde pogingen om geld van Nederland en Duitsland naar Frankrijk en Italië te transformeren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

12 JUN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avataruser_e07f1f18098afc4074a885b141e9f566e328c6d5_avataruser_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avatar

+100


pen icon

Saskia Hupje

Likeability of5

Vrouwenvoetbal

15 JUN 2019

Ik ga nu tegen een heleboel feministische scheenbeschermers schoppen, maar soit, dat overleef ik wel … Althans in real life op social media gaat het me waarschijnlijk de kop kosten, maar dat is toch een schijnwereld, dus who cares!

Damesvoetbal, het is een hot topic dezer dagen met een WK in Frankrijk en de eeuwige discussie over het verschil tussen mannen- en vrouwensport. Ik heb vandaag een – misschien niet zo handige - tweet de wereld in geslingerd, dat de eerste helft van Nederland tegen Kameroen me niet kon boeien, maar dat er wel een paar interessante kapsels voorbijkwamen.

Tja, ik ben te tel kwijt, maar hoe vaak ik al opmerkingen heb gemaakt over de totaal in beton gemetselde coiffure van ene Ronaldo … geen idee, er kwam echter weinig kritiek op. De commentaren over hoe denigrerend mijn opmerking was, en vooral als vrouw, waren niet mals… of moet ik in dit verband zeggen 'waren niet voor de poes'.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0ba1cb40690009e3138ea86a30f655eee1ab8ce1_avatar

pen icon

Roderik Pompies

Likeability of6

En, hoe is met je vriend daarboven?

15 JUN 2019

Dat is wat ik verwacht wanneer ik tegen iemand vertel dat ik theologie studeer. De reactie hierop is dan een zelfingenomen lachje van mijn medemens, met een vleugje van intellectuele superioriteit, tezamen met de woorden zoals beschreven in de titel. Talloze keren heb ik dit scenario in mijn hoofd doorlopen, samen met een drukkend en benauwd gevoel op mijn borst en de vraag in mijn hersenen: 'Hoe moet ik hierop antwoorden?’

Dit was echter de verwachting toen ik begon aan mijn studie, de realiteit is heel anders. Veel mensen maken verbaasde gezichten, meestal omdat zij denken dat deze studie niet meer relevant is. Soms krijg ik zelfs een reactie met een verbaasde: 'He? Bestaat die studie nog?’
Wat volgt is meestal een standaardreeks aan vragen: 'Maar wat vind jij van religie? Maar God bestaat toch helemaal niet? Ach ga toch weg, jij als jonge vent gelooft daar toch helemaal niet in?’
Mijn antwoorden hierop zijn eigenlijk een reeks herhalingen: 'Hangt af van de mensen die de religie aanhangen’, 'Echt waar? Waarom bestaat God dan niet? Heb je bewijs dat God niet bestaat?’ en als laatste, 'Moet een theoloog dan in God geloven om theoloog te zijn?’

Wanneer iemand zegt dat hij of zij theologie studeert dan wordt, jammer genoeg, bijna altijd de student zelf in de schijnwerpers gezet. Laat dit nou net datgene zijn wat ik niet wil. Ik wil diepe vragen over het leven in de schijnwerpers zetten. Het is veel leuker om een gesprek te hebben over wat mensen motiveert in het leven, wat de betekenis is van tegenslagen in het leven en hoe zaken zoals de dood in het leven geplaatst (kunnen) worden. Natuurlijk komt, op een gegeven moment, ook de noodzaak om je eigen mening te geven omwille van het gesprek.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avataruser_e98e9f59f1d07b7ea87c5faa4e45d7344ef55557_avataruser_d6e063b3df24dc8eee5bd146de9178f4c2520e0d_avatar

+2


pen icon

Marieke Vreeken

Lieve meneer de schoonmaker

15 JUN 2019

Ik zag u toen mijn trein zachtjes het station uitreed. Daar in dat grote glazen kantoorgebouw, waar op deze dinsdagavond alle computers al uit waren en alle bureaus leeg, liep u nog met uw stofzuiger door de TL-verlichte gang. Het hele idee is vast dat u pas tevoorschijn komt wanneer iedereen al naar huis is, zodat de mannen in pak niet struikelen over uw stofzuigersnoer. Ik vraag me af of uw kantoorgenoten van uw bestaan af weten, of zij u ooit in de ogen gekeken hebben. Hebben zij u weleens de hand geschud of u een fijn weekend gewenst, voordat zij aan het eind van een lange, vermoeiende dag het gebouw uit spurtten richting kinderdagverblijf?

Het heeft bijna iets treurigs om u zo alleen door een gigantisch gebouw te zien dwalen, maar tegelijkertijd ook iets benijdenswaardigs. Misschien vindt u niets heerlijker dan uzelf een paar uur lang onder te dompelen in de stilte van een uitgestorven ruimte. Om langzaam één te worden met het gezoem van de stofzuiger en het geklots van de dweil. Uzelf afzettend tegen een wereld waarin onze ogen steeds langer gefixeerd zijn op computerschermen en onze billen op bureaustoelen. Misschien is deze baan uw vorm van rebellie tegen al die eerdere banen die uw spieren en uw levenslust deden verslappen.

Wellicht vond u in het ontsmetten van stoffige bureaus een onverwacht geschenk van zelfbeschikking en voldoening waar u al jaren naar op zoek was. Een baan waarin de resultaten van uw dagelijkse werk net zo helder en tastbaar zijn als uw eigen reflectie in de kraakschone toiletbril. Waarin uw harde werk ‘s avonds laat nog voelbaar is in de door het sop gerimpelde handen, waarmee u uw kinderen voor het slapengaan instopt. Ik hoop dat u zelf vervolgens ook voldaan uw bed in ploft, wetende dat u het leven van al die mensen die morgenvroeg een schoon kantoor binnenstappen positief heeft beïnvloed.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Reinier van der Veer

Papa

15 JUN 2019

als vader zijn een wedstrijd was
zou niemand jou verslaan
dan stond jij op het podium
elk jaar weer bovenaan

als vader zijn een leerschool was
dan was jij de decaan
dan gaf jij les in vader zijn
dat vak heb jij verstaan

als vader zijn een functie was
waarvoor je op gesprek moest gaan
dan gaf ik jou geen proeftijd
maar meteen een vaste baan

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Nieuws uit Regeringscampari

15 JUN 2019

Dat vraag ik u af. Of het goed is dat de reclameblokken bij de NPO verdwijnen, zoals Mediaminister Arie Slob aankondigt? De STER gaat kapot op het scherm, maar net als in de voorruit: Carglass repareert, Carglass vervangt. Want reclame gaat toch wel door; doelgroepen en markten moeten nu eenmaal bereikt worden. De NPO gaat nu over tot reclame blokken i.p.v. reclameblokken. Klinkt hetzelfde, is heel anders. Carglass repareert zijn medium wel en vervangt de NPO door de Commerciëlen.

Grote kans dat sluikreclame weer een uitdaging wordt voor adverteerders, want de perifere route is vaak rendabeler dan de centrale. De voetbalsponsoring van Heineken bijvoorbeeld is regelrechte reclame voor de 3e helft. Maar dan wel drinken met maten. De ontelbare Starbucks die Carrie Bradshaw zichtbaar in Seks & The City nuttigt hebben haar, en Starbucks, veel bucks opgeleverd. En het “foutje” van de koffiebeker in Game Of Thrones? Foutje? Of meesterzet? Miljoenen hebben het gezien of zelfs naar gezocht. Starbucks had miljarden awareness momentjes te pakken. En de discussies erover gaven het een duizelingwekkend carry-over effect mee. Of Carrie-over, zo je wilt.

Wat nu als NPO programma’s, verstoken van reclamegeld, ook worden beïnvloedt door sluikreclame? Dat een NPO programma als Boer Zoekt Vrouw daarvoor gebruikt wordt? Yvon Jaspers is recent vrijgepleit van sluikreclame van ForFamers Diervoeders. Wat nu als de volgende serie aftrapt met een politiek correcte, LGBTQRSUVWXYZ-vriendelijke, moderne boerenfamilie:
‘Hoi! We zijn hier in M APPLE, bij boeren Henk, Ton en ZARA. Henk en Ton hebben een relatie, maar het Spaanse nichtje van Henk, ZARA dus, zoekt een vrouw. We bellen aan. Ik hoor gemorrel. Ben jij dat Henk?’ ‘Nee ik BENETTON’. ‘O, hallo Ton, roep HENKES’. ‘Henk wil niet, hij heeft nukken’. ‘HEINEKEN?’. ‘Ja, altijd hetzelfde RIEDELtje’. O, nou, wie hebben we daar?’ ‘OLA, jij bent ZARA?’ ‘SISI’. ‘Nou en waar zijn dan ALDI koeien? In de wei?’ ‘HUAWEI?, neuh, die staan nog op stal. Morgen gaan ze de wei in. DASH leuk! Dat vinden ze FANTAstisch. Lekker HARD GRAS herkauwen en KLAVERBLAD. Ja dat MAGGI graag doen, die koeien en dat CALVÉ’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_31af46525c30dea7442420453f4ee474a07cfc32_avatar

pen icon

Magriet Hockelmann

Ook met MS staat ze fier overeind

14 JUN 2019

Waar wij soms donkere wolken zien, ziet zij altijd de zon. Als de hele wereld ineen lijkt te storten, probeert zij hem stap voor stap (letterlijk) weer op te bouwen. Als de wereld om haar heen nacht lijkt te zijn, probeert ze te zoeken naar lichtpuntjes. Hoe klein ze soms ook lijken.

Al meer dan een decennia mogen wij haar onze vriendin noemen. We hebben alles samen meegemaakt. Overal maakten wij een feestje van, werden samen uit de klas gestuurd, gingen samen op vakantie, werden samen dronken, lachten en huilden samen, stonden naast, achter en bij elkaar. En maakten we alle fases naar volwassenheid samen door.

We kennen elkaar door en door. Hebben aan één blik en een half woord genoeg. Onze vriendschap is er altijd, in goede én slechte tijden. Zelfs als de Multiple Sclerose ons uit het veld probeert te slaan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Anouscka Brabers

'Hormoonhuishouding'

14 JUN 2019

Dag beste lezer, lezeres of 'mede lijder',

Bij ons thuis is het een ware 'Hormoonhuishouding' tegenwoordig!
Wij, alle gezinsleden, gaan gezamenlijk door een periode waarin we ons moeten bewegen door een waar 'mijnenveld' van Oestrogeenbommen, Progesteronmijnen, Testosterongranaten en op hol geslagen Hypothalamussen (Nee, dit zijn geen vogels).

Ik zal het ook even uitleggen voor de lezer die zich nog niet in deze horrorhormonen en hersenkwabben heeft verdiept. De overgang, de midlife en de pubertijd komen gezellig dagelijks samen in ons voorheen zo gezellig en tevreden thuis. Het probleem uit zich op een heel verrassende manier en op de gekste momenten van de dag. Gezinsleden die elkaar aankijken alsof zij vreemden van elkaar zijn... onenigheid over futiliteiten... lachaanvallen en ja, zelf woede-uitbarstingen zijn aan de orde van de dag.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Berry Black

Likeability of6

Baby FAQ

13 JUN 2019

Niemand had mij verteld dat je bij het krijgen van een kind beter ook even een mediatraining kunt volgen. Je krijgt namelijk nogal vaak dezelfde vragen. Vooral de vragen over het doorslapen lijken gevoelig te liggen, zeker als je daar positief op antwoordt. Lijden moet je, zodat je lid kunt worden van de club van Klagers met een Kind. Om het leven van nieuwe ouders wat makkelijker te maken hieronder een FAQ met antwoorden op veelgestelde vragen. De FAQ is geschreven vanuit het perspectief dat je nieuwe gezinslid een vrouwtje is, maar kan ook gebruikt worden als je een mannetje gekregen hebt.

Vraag: Slaapt ze al door?
Antwoord: Ja, ’s nachts leggen we haar aan de sondevoeding, dan slapen we allemaal beter.

Vraag: Doet ze het goed?
Antwoord: Nee, steeds twee fout. We oefenen door voor een perfecte Citoscore, anders wordt ze onterfd.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avataruser_bdbe2bf75c168cbfdaab98103274bf8125b05889_avataruser_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avatar

pen icon

Harrie

Soms is het om te lachen

13 JUN 2019

Had jij dat ook, nadat bekent werd dat de pensioenen toch werden gekort ook na het pensioenakkoord, dat een glimlach niet te onderdrukken was gepaard gaande met een diepe zucht en verwensing.
Waarom die glimlach verscheen op mijn gezicht ?omdat we allang weten dat "er moet iets niet kloppen "aan het pensioenakkoord. En jawel juist nu op de valreep van het referendum komt het rapport naar buiten dat de pensioenen toch gekort gaan worden in de toekomst omdat de pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden en dus hogere premies betaald moeten worden.

Komisch? nee...helemaal niet en daarom ook die diepe zucht en de verwensing er achteraan.
Want je ziet dingen in het akkoord staan waarvan je bijna wel kunt nagaan dat dat niet zal gebeuren . Bijvoorbeeld ook dat ik het niet zie gebeuren dat voor zware beroepen iets te regelen is. En wel om de doodeenvoudige reden dat als het in de cao`s geregeld moet worden dat het bedrijf 3 jaar lang 19000 euro zou moeten betalen .
Het moet nog uitgewerkt worden zegt men zo ook dat men wil bestuderen of men ook met 45 dienstjaren met pensioen kan en volgens mij zal die studie of het kan ook wel zoveel tijd in beslag nemen dat diegene met 45 dienstjaren nu dus naast de pot zal piesen. Jongeren die pas met 25 jaar gaan werken zullen dus ook tot hun zeventigste moeten werken .

Weet je wat ook zo komische en toch niet om te lachen is , dat de media ons wil doen geloven dat oude grijsaards die allang met pensioen zijn gaan beslissen over de toekomst van de pensioenen en gelden van de fondsen.
Ik vergelijk het een beetje met een ouder die toen die jong was een huis kocht en nu heeft afbetaald het risico toen nam met de hypotheek en nu zou kunnen genieten van de lage lasten of het huis zou verkopen en zou genieten van zijn geïnvesteerde geld .
En nu zou dus een jongere ( kind ) dus kunnen zeggen …"het is ook van mij dus ik ga erover?
Kijk nu gun ik mijn dochter het hele huis en al mijn spaargeld maar" dat "zal ze nooit in haar hooft halen om te eisen omdat ze weet dat ik er altijd hard voor heb moeten werken en daarom gunt ze me dan ook een onbezorgde oude dag.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cees Freeke

Likeability of3

Werkelijke oogmerken ‘voorlopige’ pensioendeal

13 JUN 2019

Pensioen is het (uitgestelde) loon dat de werkgever en werknemer overeenkwamen. Onder het mom van ‘moderniseren’ en ‘grotere buffers aanhouden’ gaat het kabinet haar VERBORGEN agenda’s doorvoeren. De EU en ECB alsook het meer binnenhalen van extra belastinggeld speelt daarbij een voorname rol.

1. De EU vindt de Nederlandse hypotheekberg van <650 miljard euro afschuwelijk. In de pensioendeal is opgenomen dat met ‘de eigen pensioenpot’ de hypotheek kan worden afgelost. Een warme pleitbezorger van ‘het verwijderen van de schotten tussen woning en pensioen’ is RABO-directeur Barbara Baarsma, SER-lid en verkiezingscommissielid D’66.

2. De deelnemers tot 40 jaar gaan minder premies betalen. Niet logisch wanneer de buffers moeten worden vergroot. De échte reden is dat deze manoeuvre de fiscus miljarden euro’s oplevert. Immers de pensioenpremie is aftrekbaar. Jetta Klijnsma (PvdA): ‘pensioengeld is gemeenschapsgeld’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avatar

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of6

Ramadan en dakloos

13 JUN 2019

Hij zit op dezelfde plek. Dag in dag uit zien we hem daar zitten. Zijn baard ziet eruit als een baard die ruim een jaar niet is geschoren, zijn kleren zijn vies. Hij staart elke keer als ik we er langsrijden voor zich uit, alsof hij scenario’s van zijn leven herbeleeft. Deze man niet ouder dan dertig is dakloos en overgeleverd aan de straat.

Vaak denk ik aan dat beeld gedurende mijn laatste reis aan Marokko. En probeer me in te denken hoe hij daar nu nog steeds zit, overgelaten aan zijn lot. Wat is er gebeurd waardoor hij niet meer in staat is zichzelf te verroeren of voor zichzelf te zorgen?

Op een dag, het is Ramadan we zitten in het restaurant van het hotel en toevallig zie ik hem vanuit het raam weer zitten op dezelfde plek. De zon gaat bijna onder zodat we het vasten kunnen verbreken. De straat geluiden in de stad Nador in het noorden van Marokko beginnen steeds meer te vervagen, want iedereen gaat naar huis om samen te eten.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avataruser_886c0411eea920a8972a7180ae28f745590b6a2b_avatar

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of6

Het enigste wat ontbreekt is een bezem

13 JUN 2019

Het lijkt alsof ik ben gestruikeld over mijn midlife en met mijn neus op mijn prioriteiten ben gevallen. Opeens is het glashelder wat en wie ik leuk vindt. Terugblikkend op mijn jonge jaren wist ik weinig, maar juist mijn ervaringen van toen en vooral teleurstellingen hebben ervoor gezorgd dat ik nu als een koningin op mijn troon zit, want opeens ben ik ouder en wijzer.

Ouderdom komt met gebreken, maar gaat wel gepaard met lessen leren en op een goede dag kun je adviezen geven, want je bent door schade en schande wijzer geworden. Het klinkt allemaal heel positief natuurlijk maar eerlijk gezegd vond ik de onbezorgdheid van mijn jeugd als een frisse wind. Een wind die me weliswaar vaak heeft omver geblazen maar dat geeft niet want het kwam meestal wel goed.

Nu ik ouder ben ken ik mezelf beter en hierdoor kan ik beter mijn grenzen stellen. Eerlijk gezegd vindt ik het nog steeds een luxe woord. Het klinkt als je prio kennen. Mijn prio zijn de mensen die belangrijk zijn en de dingen die ik leuk vindt om te doen en vooral mijn heilige tijd die ik niet zomaar wil verspillen aan mensen en zaken die vruchteloos zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_3315ed8d232714af7d0574808f91e7d2f1a9a224_avataruser_886c0411eea920a8972a7180ae28f745590b6a2b_avatar

pen icon

Guus Gelsing

Likeability of5

De waarnemer

12 JUN 2019

Ik sta op zo’n punt dat ik me besef dat ik meer momenten van rust moet inbouwen in mijn dagelijks leven. Dat wil niet zeggen dat ik altijd maar ‘druk, druk, druk’ ben, maar vooral dat ik nooit écht ‘rust, rust, rust’ heb. Volgens mij is mijn zwakte dat ik me te makkelijk laat afleiden. Vanaf het moment dat ik wakker word tot het moment dat ik in bed ga liggen, zijn mijn hersenen ‘AAN’. En terwijl mijn hersenen allerlei informatie zitten te verwerken en ik tegelijkertijd ook allemaal dingen doe, ben ik me ook overal bewust van. Dan voel ik ‘de waarnemer’.

Die ‘waarnemer’ heb ik in een bepaalde tijd van mijn leven veel aandacht gegeven. Door regelmatig te mediteren investeerde ik in ‘de waarnemer’. Maar, zoals mijn zwakte is, heb ik me teveel laten afleiden door de dagelijkse dingen des levens waardoor ‘de waarnemer’ verder naar de achtergrond is getreden. Naar de achtergrond, maar altijd aanwezig.
En nu is er een soort van heimwee ontstaan naar de waarnemer. Een behoefte om meer aandachtig te zijn.

Want, als er ergens geen tekort aan is tegenwoordig, dan zijn het wel prikkels. Synoniem voor een heleboel afleiding. Aan de andere kant is er juist wél een tekort aan aandacht. Onderzoek uit 2015 onder een groep Canadezen wees uit dat we inmiddels als soort een kortere aandachtsspanne hebben dan een goudvis. Hoe dat komt? Misschien omdat bijvoorbeeld de mensen achter Netflix vorig jaar hebben geroepen dat hun enige tegenstander de slaap is van de mens. Want dan kunnen ze onze aandacht niet kapen... Persoonlijk vind ik deze afleidingen best gevaarlijk. Ik als bijna dertiger heb er al moeite mee mezelf in bedwang te houden, laat staan kinderen en jongeren die dagelijks blootgesteld worden aan deze tsunami van afleiding. Ik vind het ook gevaarlijk omdat al deze prikkels de vrijheid van mensen afneemt, meestal zonder dat ze het doorhebben. Want vrijheid zit wat mij betreft voor een groot deel in de ruimte tussen een impuls en een reactie. Hoe groter die ruimte, hoe meer vrijheid.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ae651e88d1b67aefd61c5e744a897378db7110a9_avatar

pen icon

Marieke

Gala

12 JUN 2019

Onhandig balancerend sta ik op een stoeprand, tussen een vader die duidelijk last heeft van zijn rug en een tienermeisje dat zwaaiend met haar telefoon tegen haar vriendinnen aan de overkant “praat”. Een parade van Tesla’s, tractors en trapauto’s trekt voorbij. Naast me staan docenten een biertje te drinken. Mijn zusje heeft vanavond haar eindexamengala.
Omringd door de constante geur van verbrand rubber en haarlak komen jonge jongens en meisjes met hoge snelheid en met rode konen van de zenuwen en/of drank aanrijden. Twee eveneens in pak gehulde jongens helpen ze met uitstappen en de fotograaf zet het geheel op de foto. Andere leerlingen vinden “die auto’s maar een hoop gedoe” en wachten op de hoek van de straat. De docenten nemen nog een biertje.
Als ik de stoet vergelijk met acht jaar geleden, valt me iets op. Hij is véél kleurrijker en heel divers. Op alle fronten: mooie jonge mensen van alle soorten, maten en kleuren hullen zich in prachtige, felgekleurde creaties. Meisjes zijn trots op hun vormen, de jongens dragen vrolijk pastelkleurige pakken en bij mijn zusje in de partybus zit naast 12 bakvissen ook een benijdenswaardig cool meisje met een geweldig gebloemd pak en kort haar. Ik vergelijk dit met mijn oersaaie zwarte cocktailjurkje, de ongezonde trend om graatmager te zijn en de jongens in het zwart of donkerblauw op mijn eigen gala. Scholieren van nu durven meer, weten beter wie ze zijn en laten dat zien. Zij zijn ook kinderen van het internet, en hebben niet alleen hun klasgenoten maar de hele wereld als referentiekader. Daarin is een plekje voor iedereen. Zo lijkt het althans: als ik naar links kijk, waar alle reeds gearriveerde scholieren staan te wachten, zie ik ook het ongemak en de onzekerheid waarmee de middelbare school onvermijdelijk gemoeid gaat. Maar als ik terugkijk naar de onbezorgde gezichten die uitstappen, zie ik vooral de toekomst. Zij die gewend zijn om in contact te staan met de wereld, en zodoende op hun 18e in veel dingen wereldwijzer zijn dan mijn oma van 90. Nu nog nat achter de oren, straks voorlopers in nieuwe manieren om met de wereld, elkaar en het leven zelf om te gaan. In hun eigen stijl.
Of misschien mijmer ik maar wat, sentimenteel door deze plek vol herinneringen. Hoe dan ook, ik kijk naar ze en het stemt hoopvol. Het is goed om te zien dat tijden veranderen.
Inmiddels hebben alle scholieren de uitslag binnen. Wat die ook was, ik wens ze een prachtige zomer in vrijheid en onthoud: de toekomst is van jullie.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cees Freeke

Werkelijke oogmerken ‘voorlopige’ pensioendeal

12 JUN 2019

Pensioen is het (uitgestelde) loon dat de werkgever en werknemer overeenkwamen. Onder het mom van ‘moderniseren’ en ‘grotere buffers aanhouden’ gaat het kabinet haar VERBORGEN agenda’s doorvoeren. De EU en ECB alsook het meer binnenhalen van extra belastinggeld speelt daarbij een voorname rol.
1. De EU vindt de Nederlandse hypotheekberg van

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Likeability of5

Hier kan geen tablet tegenop

12 JUN 2019

Ik loop het water in. Er zwemt verder niemand. Het is koud, ik denk aan de Noordzee, Hoek van Holland, het strand. Voel ogen in mijn rug branden, dus ik zet door, neem een halfslachtige duik en ga kopje onder. Mijn hart bonkt. Als een bezetene zwem ik heen en weer. Als ik even ga staan, zak ik weg in modderige drab. Dit doet me denken aan De Brielse Maas, waarin ik vroeger zwom met mijn broer en vader. Twee fijne jeugdherinneringen dringen zich zomaar aan me op.

Eindelijk ben ik er doorheen. Zoon waagt het om te zwemmen. Hij hijgt, kijkt verschrikt. Ik pak zijn hand, hij klampt zich aan me vast. Even gaan we samen kopje onder. Als ik boven kom roep ik dat hij niet op mijn hoofd moet hangen, want dan zinken we samen. We lachen hard van de zenuwen. Je kunt hier staan hoor, wijs ik hem. Snel rent hij het water uit.

Ik zwem door, geniet van het uitzicht. Wandelaars, gekleed in lange broek en jas, kijken even opzij naar de aansteller in het water, met haar streepjesbikini. Ik voel de waterplanten om mijn kuiten kriebelen. Op een paar meter afstand zwemt een zwaan met jongen. In de verte zie ik een surfer. Hij glijdt snoeihard door het water, trekt een streep over het meer. Links liggen langs een reepje land, een stuk of acht kleine motorboten met fris getinte dekzeilen naast elkaar, als een stel kleuters op een rijtje, met gekleurde jassen aan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Derek Hogeweg

Topsport zwaar? Welnee.

12 JUN 2019

Lekker een paar weken fietsen in de Provence, of in de Alpen. Genieten van het buitenleven – aan alles voel je dat dat is hoe het leven bedoeld is.

Buiten is zoveel beter dan binnen. We dachten onszelf een dienst te bewijzen met al die bureaustoelen en overdekte kantoortuinen, maar niets is minder waar gebleken. Als je dit leest en een jaar of vijftien bent, zou ik je één advies willen geven: zoek een sport die bij je past en ga ervoor. Met een beetje geluk (en motivatie) haal je de top, dan heb je het voorrecht om fulltime te mogen bewegen. Het voorrecht ja, want dat is het. Denk niet dat je veel zult missen. Topsport is nooit levenslang en dronken worden kan in het bejaardenhuis ook nog wel. Al die zogenaamd hippe feestjes die aan je voorbij gaan… Zo hip zijn ze meestal niet. Topsport lijkt zwaar en de sportelite zal dit beeld graag in stand willen houden, maar neem van mij aan: een fulltime kantoorbaan is tien keer vermoeiender. Al die vergelijkingen tussen sport en bedrijfsleven zijn niets meer dan interessantdoenerij. Neem niets aan van oud-topsporters die op een congres, voor veel te veel geld, staan te raaskallen over hoe je van salarisadministratie een spannende wedstrijd kunt maken. Ja, natuurlijk zijn er overeenkomsten tussen sport en bedrijfsleven, maar dan meer op het niveau van “een kat en een hond hebben allebei vier poten”. Realiseer je liever dat de oud-topsporter ook maar probeert invulling te geven aan de herfst van zijn carrière, en dat spreken lucratiever is dan een fulltime baan. Om nog maar te zwijgen over alle yoghurtreclames en uitnodigingen om als tafelgast je ongezouten mening te geven over wereldzaken. De Tour de France fiets je niet op een bord havermout, dat is inmiddels wel duidelijk geworden. Wij mensen, zowel topsporters als gewone stervelingen, hebben beweging nodig. Veel beweging. Daarom kan ik je alleen maar adviseren: haal de sporter in jezelf naar boven. Hoe eerder, hoe beter. Dan haal je misschien wel de top en krijg je betaald om te bewegen. Pure luxe. Zo rond een jaar of vijfendertig, uiterlijk veertig, zit je professionele carrière erop. Als je het een beetje goed hebt gedaan hoef je vervolgens nooit meer te werken, dan ga je met pensioen. Anders kun je altijd nog doen alsof je alles aan die hippe yoghurt te danken hebt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?