16 juni 2017 om 20:56
Lezerscolumn van: Yvonne.koppelaars@gmail.com
Yvonne.koppelaars@gmail.com

Mens & Maatschappij

Aaibaarheidsfactor

Deze column in de krant?
16

Heerlijk, het is vrijdag en nog niet eens zomer maar wel is er weer een prachtig, warm weekend voorspeld. Veel Nederlanders zijn dan ook met dit schijnende zonnetje in the barbecue mood. Geef ze eens ongelijk zul je wel zeggen. Wat is er nu aangenamer dan met vrienden, familie of met geliefden om je heen gezamenlijk te genieten van een hapje en een koel drankje in de buitenlucht nadat je de hele week binnen hebt gezeten en hard gewerkt of gestudeerd hebt. Tijd dus om lekker bijk te kletsen en de laatste nieuwtjes te delen met louche muziek op de achtergrond.
Of na die gezellige sportactiviteit op zaterdag als je weet dat er s avonds een heerlijk stukje gebakken vlees op je ligt te wachten met voortreffelijke pindasaus of een andere prutje overgoten. Zo kun je een drol lekker maken zei mijn schoonmoeder altijd maar t schijnt ook echt lekker te zijn heb ik gehoord.
Volgende week worden er in China veel honden en katten gegeten tijdens t jaarlijkse hondenvleesfestival.
Wat heeft dat er nu mee te maken zul je je afvragen. Tja, ik wil het toch graag even onder de aandacht brengen.
'T is namelijk maar wat je gewend bent.
Honden en katten zijn voor Nederlanders lieve huisdieren die je vooral hebt om mee te kunnen kroelen en lief te hebben. Heerlijk om met je hond te wandelen in t bos of aan zee waar ze lekker in de buitenlucht zelfs vaak uren los kunnen lopen en ravotten met soortgenoten!
Op de barbecue kun je gelukkig meestal niet meer zien van welk dier t vlees afkomstig is dat je naar binnen werkt. Nou ja, vis soms nog wel als het kopje er nog aan zit.
Ik zeg gelukkig, maar eigenlijk zou ik helaas moeten zeggen dat je het niet meer kunt zien, want ik denk dat dit wel het verschil zou maken. Van wat er eigenlijk gegeten wordt.
Het roze varken komt er in Nederland niet goed vanaf. Of eigenlijk nergens ter wereld bedenk ik me nu. Het varken is meestal niet eens naar buiten geweest in zijn of haar korte leven. Toe, ik moet niet liegen, de weg naar t slachthuis wel.
Ach, wat zou dat varken graag als kat of hond geboren zijn. Weet niet hoe een aai of een kroel voelt en zal er nooit achter komen hoe fijn het is om lekker in de wind of regen te ravotten. Of zelfs bij t vrouwtje of baasje op bed te mogen slapen! Dat zou toch helemaal t einde zijn. Ach, wat zou dat varkentje graag als kat of hond geboren zijn.
Alhoewel... in Nederland zou dat geweldig zijn geweest maar als je in China als hond of kat geboren bent is dat toch ook weer geen pretje.

16