Zwart van binnen

Ton02 13 okt 2017

Ik ben van middelbare leeftijd en heb in mijn leven veel collega’s, bazen, relaties gehad.

Soms maakt iemand een onuitwisbare indruk, hij of zij blijft je bij.

Zoals Pieter, wat een rat, wat een smeerlap. Hij ontsloeg mij ooit. Dat moest, dat begrijp ik wel. Maar de manier waarop. Puur liegend en dat was niet nodig. Ik had toch wel oké gezegd, ik zag ook dat de markt was ingestort.

Nee, Dirk. Met zijn sympathieke glimlach vond iedereen hem geweldig. En met dezelfde sympathieke glimlach stak hij figuurlijk een mes in je rug. Hij deed alles om een schaaltje verder te komen. Alles, inclusief zijn eigen personeel uitwonen tot op het bot. Hij had een zeilboot, vaak fantaseerde ik hoe ik zijn zeilboot zou lek prikken.

En dan Floortje. Ik deed alles voor haar. Uit liefde. En plots komt de ware aard naar boven en wordt ze vals, misleidend en puur egoïstisch. Natrappend en wel.

Deze drie ervaar ik als zwart van binnen. Ik kom ze nooit meer tegen, maar vergeet ze nooit meer. Wat kunnen mensen toch verrot slecht zijn.

Helaas ben ik ervan overtuigd dat alle drie de personen hun eigen slechtheid niet zien. Van geen kwaad bewust, ze hebben een flexibel geweten, dat flexibele geweten verdraait de zaken zo, dat ze zichzelf oprecht kunnen vinden.

Gelukkig, gelukkig.

Ooit werkte ik bij Jaap. Hij moest mij ontslaan, dat was terecht, hij kon niet anders. Maar ik kreeg de ruimte om naar iets anders te zoeken. En een paar maanden later belde hij mij. Hoe het met mij ging. Hij was werkelijk integer, met het hart op de goede plaats. Een paar acties van hem zijn mij bijgebleven. Zoals een order weigeren, omdat zijn personeel liever niet aan dat soort orders werkte, of een order weigeren, omdat hij een order van de concurrent al had aangenomen. Zakelijk handelen, er moet wel geld binnenkomen, en toch integer zijn.

Ik ben sinds een aantal maanden vrijgezel en sta op dating sites. Vorige maand had ik een tweede date met een leuke vrouw. Ik kon toen met een andere vrouw ook op date. Ik dacht aan Jaap en besloot niet met die andere vrouw te daten en mijn profiel op stop te zetten. Ik wilde mij integer gedragen en dat valt niet mee als je op een datingsite staat.
Integer gedragen, eerlijk zijn, om andere mensen geven, naar het voorbeeld van Jaap.

Het was ca. 15 jaar geleden dat ik voor Jaap werkte.

En vandaag wil ik dat mensen mij herinneren, zoals ik Jaap herinner en niet als een Pieter, Dirk, of een Floortje.

Bedankt Jaap.