Wie zoekt de mannelijke huisgenoot?

Thomas Hissink Muller 6 jun 2017

Acht jaar woon ik al in Amsterdam. Acht keer ben ik al verhuisd in Amsterdam. Ik heb samengewoond met mannen, vrouwen, katten, noem het maar op. Alle drie gaven ze me wijsheid over het samenwonen. Mijn ervaring als man zijnde: er is een hele goeie reden waarom mannen moeilijk aan een kamer komen. ‘Student zoekt vrouwelijke huisgenoot’ zien we maar als te vaak langskomen. Of de klassieker: ‘Fulltime werkende ouwe snoeperd zoekt vrouwelijke huisgenoot’. Waarom vallen wij mannen zo buiten de boot?

Omdat mannen verschrikkelijk zijn om mee te wonen. Ik weet wat je denkt: hier komt een lijstje van nare ervaringen die ik heb gehad na acht jaar samenwonen met mannen. Nee! Fout! Hier komt een lijstje van mannelijke eigenaardigheden die vrouwen liever niet in huis halen. Mannen hebben bijvoorbeeld niks tegen schoonmaken, wij zien simpelweg niet dat iets vies is. Voorbeeld nummertje twee: mannen zijn luidruchtig, gaan je sowieso proberen te versieren, brengen vieze meisjes thuis, nodigen vijf vrienden uit om in een kamer van vier vierkante meter een potje FIFA te gaan spelen. Zo zijn wij gewoon: zit in het aard van het beestje.

Ik wil niet alle mannen over één kam scheren. Wij Nederlanders doen daar natuurlijk niet aan. Sommige mannen zijn best te pruimen. Als ik bijvoorbeeld het hele huis wakker maak met het koken van een eitje, dan voel ik me ook wel een beetje schuldig. Goede kans dat de volgende dag er wat lekkers in de gezamenlijke ruimte ligt. Een doos Merci-chocolaatjes bijvoorbeeld. Vrouwen zijn toch dol op chocola? Zo los ik doorgaans mijn problemen op: gewoon wat geld tegenaan gooien en hopen dat het weggaat.

Ik moet er wel bij zeggen: vrouwelijke huisgenoten hebben ook hun keerzijde. De vrouwelijke huisgenoten zien bijvoorbeeld dat je de wc nog niet hebt schoongemaakt. Een man zou dat nooit zien, nooit! Hoe laten ze dat weten? Ze doen net alsof je de wc wel hebt schoongemaakt: passief agressief noemen ze dat. Mannelijke huisgenoten verbleken over het algemeen bij hun vrouwelijke tegenpolen. De ware aard daarvan zit veel dieper. Statistisch gezien (hier komt het) zijn mannen namelijk de grootste bedreiging voor een vrouw. Heb ik geleerd van een Amerikaanse komiek. Oplossing voor het mannelijke geslacht: ga lekker bij andere mannen wonen of zorg dat je er zelf niet meer eentje bent. En dat laatste kan je op vele manieren interpreteren.