Lezerscolumn

pen icon

Terrence Weijnschenk

Vroeger voerden wij oorlog, nu alleen nog eendjes

25 JUL 2016

Peter van Pelt leeft nog en stuurt zijn geliefde Anne Frank een brief:

Lieve Anne,

Natuurlijk is er veel narigheid in de wereld en als je in toespraken het woord 'moslims' vervangt door 'joden' klinken de woorden eng bekend maar niemand lijkt te zien dat de terreurorganisaties die zichzelf islamitisch durven te noemen vooral moslims vermoorden. Kinderen worden vermoord omdat idioten vinden dat hun vaders en moeders op 'een verkeerde manier' hun geloof belijden! Zie jij het voor je dat oom Moshe de kinderen van meneer Goldschmidt slaat omdat hij vindt dat die op de 'verkeerde' manier de kaarsen aansteekt voor de Shabbat? De buren zouden dat dan prima vinden tot hun eigen kinderen aan de beurt zijn. Raar toch?

Je zou verwachten dat de mensen die moslims haten het prima vinden dat terreurgroepen moslims vermoorden maar waarschijnlijk weten ze dat niet eens 'want het is ver weg' of 'hun eigen schuld'.

Mensen voelen zich bedreigd, lieve Anne: dat was vroeger zo, dat was ook in onze tijd en ook tegenwoordig nog. Mensen zijn nu eenmaal bang voor alles dat anders is. En in elke cultuur en tijdsperiode zijn er mensen die misbruik maken van die angst. Voor persoonlijk gewin, voor macht of 'gewoon omdat het kan'. En eigenlijk walg ik daar van. Maar dan denk ik weer: 'Ook vandaag pleegden ruim 7.4 miljard mensen geen aanslagen!'

Wij zijn natuurlijk maar twee mensen en twee mensen kunnen niet heel veel doen. Maar toch! Kijk naar een Gandhi, Martin Luther King Jr en zelfs een Donald Trump! Goed dan, de verandering in denken is misschien niet altijd ten goede. Hoewel die Amerikaanse engerd mensen zich wel laat realiseren dat het misschien niet zo goed is om engerds veel macht te geven. Leeftijd en geslacht maakt niet uit. Malala Yousafzai won een Nobel prijs omdat zij onbaatzuchtig strijdt voor kinderrechten! Misschien ligt daar wel een probleem: in 'onbaatzuchtig'. Veel mensen streven naar een beloning voor hun daden. In geld, macht of aandacht. Als mensen eens zouden beginnen met goed doen om het goed doen, zonder zich af te vragen wat een eventuele beloning zou zijn? Dan staat er in 2032 een tank in een museum met een bordje erbij: 'Vroeger voerden wij oorlog, nu alleen nog maar eendjes.'

Jou toegenegen,

Peter

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

22

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.

1. Als je een donkere huid hebt, hoef je je niet in te smeren


Views

2k+

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


Views

2k+

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Views

2k+

pen icon

Pim Kerkwijk

Likeability of 6

Vriendschap is liefde

12 JUL 2018

“Mijn vriend is belangijker dan mijn vriendinnen”, blért een jonge vrouw door de volle treincoupé. Wanneer haar vriendin vraagt hoe lang de twee ook alweer samen zijn, vertelt ze dat haar relatie al twee hele weken duurt.

Als haar relatie voorbij is, komt ze vast op hangende pootjes terug bij de vriendinnen die ze nu maandenlang laat stikken. En we vinden het allemaal normaal dat mensen hun nieuwe relatie meteen belangrijker vinden dan de vrienden met wie ze al jaren omgaan. De hele maatschappij is daarop ingericht.

Familieleden vragen telkens weer of je al een relatie hebt, of hoe het met je geliefde gaat. Niemand vraagt naar je beste vriendin. Mensen vinden het normaal wanneer je je grote liefde een spontaan cadeau geeft, maar niet wanneer je dat voor je beste vriend doet.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_03bc86dc1e67381e2a869cf6295d33bc6c091cc7_avataruser_71aa66e46f26f340e558913bfc20e9800a67b747_avataruser_895509490944861ed162193a3b7a15f6d60bbb59_avatar

+2


Views

900+