Een racistische duw?

Sylvia Peters 11 jul 2017

Een paar dagen geleden, is een donkere vrouw door een Amsterdamse Airbnb-verhuurder op gewelddadige wijze uit een Amsterdams appartement gezet. Ik heb het filmpje gezien en ik kan me voorstellen dat het slachtoffer, de crew van de kunstenares Zanele Muholi en de kunstenares zelf, hier erg van geschrokken zijn. Zelfs de dader lijkt geschrokken te zijn van zijn handeling. Gelukkig heeft de vrouw het overleefd, al heeft ze wel verwondingen opgelopen.

Het hele voorval deed me denken aan die keer dat wij met zes vrouwen voor een weekend een appartement hadden gehuurd in Amsterdam. Lekker een paar dagen winkelen en stappen en het appartement lag gunstig voor onze plannen. Op de foto’s zag het er prachtig uit, in werkelijkheid was het stukken minder. In de bedden zag je de beestjes lopen, de vieze doekjes van misschien wat vluggertjes lagen nog naast het bed en de indeling zoals vermeld, klopte van geen kanten. Twee van ons, moesten op een kamer bij de verhuurder in het bovenhuis. Na onderling overleg besloten we niet te blijven, maar we hadden wel al een aanbetaling gedaan. Wij stonden er op dat de verhuurder dit terug zou betalen. De verhuurder protesteerde, dreigde en verzon excuses, maar uiteindelijk kregen wij ons geld terug. Boven aan de trap werden nog wat verwensingen door de verhuurder geuit en na mijn tegenwerpingen, zag ik ook haar arm met een duw beweging mijn richting opkomen. Het scheelde weinig of ze had mij ook van de trap gegooid.

In mijn geval had het niets met huidskleur te maken. Ik ben wit en de verhuurder was net zo wit. Dus ook bij witte mensen die Nederlands spreken gebeuren dit soort verschrikkelijke dingen. Hoe walgelijk ik de daad van de verhuurder ook vind, ik denk dat we het niet gelijk op racisme moeten gooien. Het zou namelijk ook goed kunnen dat de man zonder racistische gedachten een hele foute handeling heeft gepleegd, één waar hij zeker voor gestraft moet worden.

Daarbij mogen de crew en het slachtoffer zichzelf niet zo te kort doen door te denken dat mensen zoals zij er niet toe doen. Het maakt namelijk niet uit of je uit de LHBTI-gemeenschap komt of donker bent, je bent een mens. En onmenselijk gedrag raakt iedereen.