Lezerscolumn

pen icon

StephanieB

21 Juni - Nationale Lange Mensen Dag

22 JUN 2016

Juist, we vieren vandaag het feit dat we blij mogen zijn dat er lange mensen zijn. Zo jij bent lang?! Tja, denk ik dan, dat wist ik echt nog niet.... Lijkt me toch redelijk normaal binnen Nederland. Desondanks schijnt het belangrijk te zijn en hoort het thuis in het rijtje van Dikke Truiendag en de Internationale dag van Naakt Tuinieren.

De gemiddelde Nederlandse vrouw is 1.71m, en dat schijnt lang te zijn. Met mijn 1.83m ben ik dus, in het land van de lange mensen, een lang mens. Als we even niet denken aan de moeite die ik moet doen om in bijvoorbeeld een Fiat Panda te klimmen, of in de gemiddelde Transavia stoel te passen, blijkt dat lang zijn best handig is: ik ben mensen nooit kwijt en zij mij ook niet, in menigtes krijg ik genoeg zuurstof en ik heb nergens een trapje voor nodig.

Ik snap niet zo goed waarom we lang willen zijn.. toch schijnt het een doel te zijn van veel mensen. Als man een sterke dominante beer zijn of als vrouw … ehh ja wat als vrouw?! Waarom willen we lang zijn? We hebben er inmiddels genoeg middelen voor gevonden om lang te lijken, zoals bijvoorbeeld hakken. Waarom trekken we die martelwerktuigen aan? Het staat mooi en je kont krijgt een lift maar waarom zouden we een teen moeten afhakken om enigszins plezierig overdag op die palen rond te lopen zodat we, zodra we thuiskomen, de rest van de avond tintelende voetjes hebben en ‘s nachts wakker worden van de kramp? En dan heb ik het nog niet eens over de blarenpleisters, anti-stress kussentjes, en al helemaal niet over het “Neerlands goed” het Kinderkopje. Tja, lang zijn, toch mooi.

Vandaar dat ik de redenering achter de introductie van de Dag voor de Lange Mens niet zo goed snap. Het is namelijk in het leven geroepen om stil te staan bij de problematiek van lange mensen. Waarom?! Ik ben juist blij dat ik lang ben! Een mikpunt van pesterijen in de jeugd? Door mijn lengte viel mijn A-sportieve aanleg juist niet op en kon ik de bal in of over elk net gooien en werd mijn Kipling mij niet de baas.

Lange Mensen van Harte Gefeliciteerd met vandaag, gisteren en morgen, en laten we nog maar vaak genieten van het kunnen gebruiken van de bovenste plan in ons keukenkastje.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Henk van der Veen

Likeability of5

Zing Nederlands met mij

VANDAAG, 09:30

Zing Nederlands met mij……
….... een uitnodiging die naar mij toekwam vanuit een groep anderstaligen. Ik was verrast.

In oktober kwam ik in contact met een groepje enthousiaste mensen die in Ommoord een koor wilden oprichten om samen met migranten Nederlandse liedjes te zingen. Enerzijds om op een speelse manier Nederlands te leren, anderzijds om verbinding te maken tussen onze culturen.

Met een enthousiaste dirigente erbij kon de werving beginnen. Binnen enkele weken vulde de zaal zich met een dertigtal liefhebbers, waarvan ongeveer de helft van elders uit de wereld kwam.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_e07f1f18098afc4074a885b141e9f566e328c6d5_avataruser_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avataruser_c598ecdeb9827d6db6d70e2714429a4641670f50_avatar

+100


pen icon

Oscar van Schijndel

Likeability of5

#doespwèn

VANDAAG, 01:20

1982. De tijd van trillend op mijn benen. Na zeven jaar moest het dan eindelijk gaan lukken. Fantasy Island van The Millionaires. Maar het kwam niet eens door de nationale selectie. Een enorme fout, want het Britse Tight Fit scoorde even later met hun versie van het nummer een top 5 hit. In de jaren erna bleef het behelpen; in 1994 en 2001 deden we het zelfs zó slecht, dat we een jaartje moesten bank zitten. En na Reunion met Without you werd het stil. We had to make our minds up.

We probeerden van alles. De Toppers die probeerden te shinen, Treble in een fantasietaal, Sieneke sha-la-lie. Het bleef een impossible dream. We troostten onszelf met de gedachte dat het songfestival één grote poppenkast van uiterlijk vertoon was, doordrenkt met vriendjespolitiek. Een plek waar we niets te zoeken hebben. Onze liedjes waren gewoon veel te goed voor zoiets. Geen enkele artiest wilde zijn of haar vingers branden aan dit gedrocht. In 2012 haalden we voor de achtste keer op rij de finale niet. Zou het ooit nog tot een reünie komen, of ging het songfestival definitief zonder ons verder?

En toen was daar Anouk. Laat mij maar eens een liedje schrijven en uitvoeren. Haar Birds haalde de finale en kwam tot negen. Onze vogels konden wel degelijk naar grote hoogten vliegen. De Common Linnets overtroffen Anouk nog, ze kregen maar liefst acht keer de #doespwèn en haalden daarmee de tweede plaats. Maar het zou calm before the storm blijken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

pen icon

Lucas Versteeg

Likeability of7

Afgesnauwd door de buschauffeur

GISTEREN

Als arme student - zonder auto en zonder rijbewijs -, ben ik compleet afhankelijk van het openbaar vervoer. Ik reis dan ook regelmatig met de bus. Iets wat me al lange tijd bezighoudt, is de gemoedstoestand van de buschauffeurs. Ik wil absoluut niet alle buschauffeurs over één kam scheren: af en toe ontmoet ik ook echte gezellige zonnetjes. Bij het overgrote deel ervaar ik echter meer een soort langdurige regenbui. De passagier teruggroeten bij het instappen zonder hem aan te kijken, een nukkig antwoord geven op mijn vraag of we ook bij die halte stoppen, of tijdens het rijden op de snelweg tieren en vloeken: ik maak het te vaak mee.

Wat is dat toch? Hoewel ik soms de neiging heb om al mijn irritaties gewoon af te schuiven op ‘een chagrijnige persoonlijkheid’, kan ik bij langer nadenken wel wat oorzaken voor dit gedrag vinden. Het werk van een buschauffeur is lang niet altijd leuk. Buschauffeurs moeten de hele dag gefocust naar de weg kijken: de tunnelvisie van Wie is de Mol? is er niks bij. En tijdens dat rijden, hijgt het tijdsschema van de vervoersmaatschappij in hun nek. Soms móeten ze wel doorrijden als er een rennende student nog wil instappen, anders komen er misschien drie anderen in hun bus te laat op hun overstaphalte.

Een week geleden ving ik een gesprek op van een buschauffeur met een collega. Ze meldde via de telefoon dat ze de hele dag nog geen pauze had gehad, omdat er een andere chauffeur ziek was geworden. Tijdens het rijden propte ze vlug een broodje in haar mond, om vervolgens weer in te voegen in de snelweg. Kortom: de werkdruk is hoog, en het loon zal dat waarschijnlijk niet zijn. Dan zal het sociaal wenselijke gedrag vast niet altijd vanzelf gaan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelikelol
user_a037612c12dd4b32fe42f3653a20d6d491e66de3_avataruser_27ab890143e38328f1ed9bb4c56e062d4f54e969_avataruser_8f2f70d2104a29359a671d019a76abb68642fb13_avatar

+11


pen icon

Gijs Ligthart

De clash tussen Rutte en Baudet

GISTEREN

De storm van de Eerste Kamer-verkiezingen is nog maar net gaan liggen of premier Rutte zet vol de aanval in op de renaissancevloot van Thierry Baudet. In een toespraak noemt hij Baudet een zolderkamergeleerde met bizarre ideeën en rare verzinsels en daagt hij de leider van Forum voor Democratie uit voor een één-op-één debat.

Met deze oorlogsverklaring heeft Rutte de tweestrijd ingezet tussen de twee grootste partijen van Nederland. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de Europese verkiezingen van donderdag 23 mei. Maar welke koers willen Rutte en Baudet varen?

Eerder in Buitenhof noemde premier Rutte de Europese verkiezingen ‘niet zo relevant’. Maar nu de uil van Minerva wederom haar vleugels spreidt, lijkt Rutte het benauwd te krijgen. Bij Nieuwsuur waarschuwt hij de Nederlandse burger voor de desastreuze gevolgen van een Nexit, de richting die Baudet met Nederland op wil. Premier Rutte noemt een stem op Forum voor Democratie niet zonder risico en bepleit dat de Nederlandse stabiliteit en veiligheid op het spel staat. Het is geen geheim dat premier Rutte een voorstander is van de Europese Unie. Opmerkelijk is wel dat hij zijn campagne inzet op de persoon van Baudet, in plaats van zijn eigen idealen aan het licht te brengen. Hopelijk worden deze idealen duidelijk in het debat wat komende woensdagavond plaatsvindt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Barbara van der Steen

Keuzestress in de trein

17 MEI 2019

Vandaag gaat het in mijn werk en leven over keuzes maken. Ik bereid een avond voor met twintigers en dertigers die last hebben van keuzestress. Ze hebben me als ‘deskundige’ (sociaal psycholoog) gevraagd hier iets over te komen vertellen.

Zoals altijd in mijn werk dringt het thema zich stiekem ook aan mij op. Heb ik als veertiger eigenlijk ook last van keuzestress? Mijn eerste ingeving is van niet. Nee, dat is iets voor de nieuwe generatie. Bovendien is dat gerelateerd aan de levensfase van jonge honden. Daar ben ik toch aan voorbij?

Terwijl ik mijn verhaal voorbereid, begint de ene keuze na de andere mij af te leiden: Auto-of trein? Thuis eten of onderweg wat kopen? Die mooie maar ongemakkelijke schoenen aan of mijn gympen? Terwijl ik wijze lessen opschrijf voor mijn verhaal die avond slinger ik heen en weer zonder echt te kiezen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eduard Sarens

Op een vrijdagmiddag op een dooie tuin

17 MEI 2019

Op de dooie stoel te zitten in mijn dooie tuin.
Als een sprookje Doornroosje die 100 jaar slaapt.
Wel parttime slaapt hij doordeweeks.
Want de rest van de tijd is Doornroosje
De dooie tuin aan het redden met zijn gieter.

Doornroosje is een mannelijk figuur dan een vrouw.
Die gezien moet worden is de figuur op die stoel.
Een figuur die de dooie tuin levend probeert te maken.

Hij wil van de dooie tuin voor hem.
Een levende bloemen struik van maken.
Vol met kleurende bloemen & groeiende bloemen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Harrie

Even serieus... de populist

17 MEI 2019

Rutte in paniek. Hij was helemaal van de leg af want stel zei hij dat Baudet met Forum de grootste partij van Nederland werd. Wat moesten de andere landen dan wel niet denken en dan zou hij dat "moeten "uitleggen hoe een Nexit-partij gewonnen heeft. Terwijl Baudet helemaal niet voor een Nexit is, maar voor samenwerking tussen landen.

Dus even serieus … denkt Rutte nu eens niet dat half Nederland hem als grootste gevaar ziet voor onze democratie en dat juist hij wordt gezien als de grootste populist. Want als we Rutte moeten geloven, gebeurt er niets in Europa zonder hem, Macron en Merkel.

En nu? Forum zou wel eens de grootste worden en dan? Wie vertegenwoordigd hij dan? Hoe moet het dan met zijn ambities in Europa?
Ja, ik zou ook slapeloze nachten krijgen als mijn baantje op de tocht kwam te staan. Maar in zijn geval zou ik toch wel een beetje zelfreflectie toepassen. Want de kiezer heeft gelijk meneer Rutte. U wilt een debat met Baudet. Waarom? Omdat u het gepeupel wilt overtuigen dat u het beste bent wat Nederland heeft en alleen u de Nederlandse belangen verdedigt? Neerkijken op het volk, zoals u deed op de Engelsen die een brexit willen, heeft ook bij menigeen hier zijn uitwerking gehad.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eddy ter Stege

Blijf van mijn toekomst af!

16 MEI 2019

In het jaar 2001 ben ik geboren. Ik ben opgegroeid in een tijd waar vrede, stabiliteit en gelijke kansen voor iedereen het doel en de toekomst was.

Ik weet niet beter als dat ik zonder grenscontroles via Brussel en Parijs naar Barcelona kan reizen met alleen een ID-kaart op zak. Dat ik de hele weg die ik afleg met één en dezelfde valuta kan betalen bij elk tankstation waar ik langs kom.

Ik weet niet beter als de kans krijgen om te studeren, stage te lopen of te werken in één van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Maar deze visie en kansen worden bedreigd, bedreigd door boze mensen. Mensen die boos zijn op het feit dat we een stukje soevereiniteit hebben moeten inleveren en boos zijn dat Brussel steeds meer onze baas speelt. Steeds vaker hoor ik mensen en politici praten over een ‘’Nexit’’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Andy Kentie

Krachtterm

16 MEI 2019

Wanneer ik in het buitenland ben, heb ik weleens een jongetje om mij heen, die best al een aardig woordje Engels spreekt, zodat wij een aardige communicatie hebben met elkaar. Wij vullen onze gesprekjes aan met gebaren van handen en voeten, gevolgd door een paar woorden Arabisch en Nederlands.

Het is avond en wij zijn een stuk Lego in elkaar aan het zetten. We zijn samen al een tijdje opzoek naar alle piepkleine passende stukjes. Het is warm dus, eerst maar eens even wat drinken. Door de inspanning van het bouwen van de lego trein, vergeet ik helemaal iets in te schenken. In de keuken doe ik een handeling die niet helemaal goed gaat en zachtjes zeg ik tegen mijzelf: "Ships!"

Op hetzelfde moment loopt het lieve kind voorbij en zegt met stralende grote bruine ogen en een blij gezicht: CHIPS?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eduard Sarens

Likeability of6

De verveling in mijn tuin

16 MEI 2019

De stoel midden in de dooie tuin.
Ik kijkende als een piraat door de tuin die geen einde heeft.
Als kijkzicht vanuit mijn ogen gekeken.
Naar een lege dooie tuin waar niets instaat.

Anders dan de hoop zand en jij de draaimolen & opblaasboot.
Waar ik af en toe een rondje op maak.
Als het weer mee zit en de ronde gemaakt kan worden.
Anders dan ik mij gewoon verveel dan.
Waar ik af en toe een rondje mee peddel.
Naar de andere kant van de dooie tuin.

Nogmaals: ik ben de piraat op mijn stoel.
Met een groene gieter in mijn linkerhand.
Om de tuin te redden van de dood.
Door het te bevochtigen met water voor de plantjes.
Die er niet zijn, omdat de tuin leeg & dood is.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_067794a892848194633a081706dfc5a78994c6a8_avatar

pen icon

Monique Louis

Likeability of5

Voetbalmoraal

15 MEI 2019

Zaterdagochtend, we staan langs de lijn. De zon schijnt. Zoon, zeven, heeft plezier. Behendig dribbelt hij met de bal over het veld. We kijken aandachtig toe. De twee kleinsten uit zijn team, rennen het hardst. Wat een energie. ‘Ga door, ga door’, roept de trainer. En dat doen ze. Het gras is ongelooflijk drassig. De damp komt er vanaf. ‘Ik zet mijn rugzak niet op de grond, dan zie ik ‘m na een kwartier verdwijnen. Sluiten twee helften gras, zich naadloos boven mijn tas’ gebaart zijn vader.

Tot twee keer toe, is er een speler van de andere ploeg, die zoon raakt. Eerst krijgt hij een hand tegen zijn kaak. In de tweede helft krijgt hij een duidelijke duw, van weer een andere jongen. Zoon draagt het manmoedig. 'Zag je dat?', laat ik me ontvallen. ‘Hij duwt Maarten zo omver’. Ik kijk nog eens naar de kleine dikzak, slik mijn woorden in.

Naast me kijken twee mensen opzij, als ze mijn verontwaardiging horen. Het blijken de ouders van de jongen te zijn. Voor je het weet lig je rollend over de grond met een andere ouder. Ouders die scheldend en ruziemakend langs de lijn staan, dat geloof je toch niet. Het begon me te dagen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Ruth Van de steene

Ode aan de jeugd van tegenwoordig

15 MEI 2019

De jeugd van tegenwoordig, ze zijn er weer

met het zagen over klimaat en slecht bosbeheer.

en dat zelfs tegen de oude mannen in de dure pakken

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

De Ruijter Onderwijs

Likeability of7

Een kritische noot van een leerkracht

15 MEI 2019

Daar zit je dan, onderzoek te doen naar de onderwijsgelden. Er is weer eens een kritisch vraagstuk opgedoken: Wordt er geld achtergehouden door het ministerie van Onderwijs, samenwerkingsverbanden of de gemeente?

Ik ben daar eens onderzoek in gaan doen, althans dat was ik van plan. Het is bijna onmogelijk om uit te zoeken waar alle gelden vandaan komen en hoeveel een school eigenlijk te besteden heeft. Er zijn zoveel verschillende samenwerkingsverbanden dat het vastleggen van de werkelijke geldstromen en onderwijsgelden is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Een hooiberg die bestaat uit zoveel verschillende geldpotjes voor zoveel verschillende aspecten van het onderwijs, dat er geen touw aan vast te knopen is.

Er is al vaker een kritische blik geweest hierop, er is zelfs een onderzoek geweest, maar ook daaruit bleek dat het echt vastleggen van de werkelijk te besteden bedragen, een ‘spaghetti van geldstromen’, bijna onmogelijk is. De ene school krijgt namelijk meer geld dan de ander vanwege zorgvragen of andere aspecten waaruit blijkt dat zij een extra geldpotje nodig hebben.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_de65c4bd49a17d1fe607b12fb6bd31ea40f4933d_avataruser_f4f6c5d780ecf1a7ecaa5275b512ea36dadb27a6_avataruser_861869c78e783336ef23f46dd1988cd8370d3671_avatar

+5


pen icon

Wendy Bouwman

Likeability of6

Zo standvastig als een vijftigjarige Philips mixer

15 MEI 2019

17 mei 1989. Op een warme dag lopen ze het gemeentehuis uit. Zij in een witte jurk gemaakt van ruwe zijde, compleet met pofmouwen. Hij strak in het pak, met een ouderwetse bril op zijn neus. Beiden met een rugzak vol levenservaring, wijsheid en liefde.

Zes jaar later kregen ze gezelschap van mijn broer; een huilbaby, ondeugend jongetje, tiener met een gouden hart en inmiddels intelligente man van 24 jaar. Nog eens drie jaar later kwam ik erbij; een baby die ineens veel sliep, net zo eigenwijs was, nooit is gaan puberen en inmiddels columns schrijft als 21-jarige student.

Het leven, met al zijn uitdagingen, en de inhoud van hun rugzakken maakten dat hun huwelijk niet altijd makkelijk was. Heel af en toe vroeg ik me af: zullen ze gaan scheiden, ook al zeggen ze dat ze dat nooit zullen doen? Maar nee, als ik dan voorzichtig aan mijn moeder vroeg of dat ging gebeuren, verzekerde mijn moeder me dat dat niet zo was. “De vraag is niet óf we met elkaar verder gaan, Wendy”, zei ze dan, “maar hoé we verder gaan.”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_7b774f2e91db9aefe2647d7607635a13f3e7a949_avataruser_e4b4f4b49679effb20615d94d8733ed16b56df7c_avataruser_9066e3e62348a82659a343277fea2c5c84bc2ac0_avatar

+6


pen icon

Cees Freeke

Likeability of3

Meer consumenten naar ons continent; transferunie

15 MEI 2019

Mark Rutte zit met Merkel en Macron op de lijn van de EU en de VN. Voor hen zijn wij ‘consumenten’. Zij halen de islam binnen. Ook weer consumenten die de producten van de multinationals kopen en zo hun omzet vergroten. Dat dit veelal betaald wordt uit verkregen bijstandsuitkeringen en dus weer feitelijk door ons wordt betaald, is voor Mark, Merkel en Macron geen punt. Wij verarmen. De Shell, voormalige werkgever van Rutte, Halbe Zijlstra en Wiebes betaalt geen stuiver belasting hier. Wij betalen wel via de loonheffing en omzetbelasting.

Eigen volk eerst, maar alleen in het negatieve, natuurlijk. Nederlanders die bijvoorbeeld tien jaar in het buitenland gewerkt hebben, krijgen rücksichtslos een korting op de AOW van 10 x 2% = 20%. De buitenlander die hier bijvoorbeeld op veertigjarige leeftijd alhier ‘ ingezetene ‘ werd, ontvangt altijd 100% AOW! Het tekort wordt ‘teruggehaald’ bij de gemeente waarin betrokkene woont. Dat tekort betalen wij via de onroerendzaakbelasting. Of via het gemeentefonds . Dit komt ook weer uit de ‘algemene middelen’, een mooi woord voor de door ons opgebrachte loonheffing en omzetbelasting.

Heffing op CO2 lijkt redelijk. Als je er goed naar kijkt, gaat om een ordinaire belasting. Het bedrijf berekent de heffing door naar het product, dat wij kopen. Wij betalen die belasting uiteindelijk. De fiscus lacht weer. Duurder product. Dus meer omzetbelasting. En de reactie van het bedrijf? Tja, de loonruimte is nu wel erg krap…

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_a4df4ca05483d867cf538fa8b5c13cff5a5385e4_avatar

pen icon

Imka Meuwese

Likeability of6

Meet & greet in de trein

14 MEI 2019

Gisteren kreeg ik ineens een briljant idee! Toen ik laatst in de trein stapte om naar Schiphol te gaan, was het zo druk dat ik maar meebewoog met de menigte en in de eerste de beste vrije stoel ging zitten die ik tegenkwam. Toen we nauwelijks 5 minuten onderweg waren, viel het mij al op hoe stil het was in de coupé.

Nu houd ik wel van rust hoor, maar dit vond ik behoorlijk opvallend. Ik keek naar mijn buurvrouw die links van mij bij het raam zat en wilde net een opmerking maken hierover, toen ik langs haar heen met koeienletters “STILTECOUPÉ” zag staan. De vrouw keek mij aan, voelde blijkbaar dat ik iets wilde zeggen, en ik glimlachte maar even kort en draaide snel mijn hoofd weer terug. Zou toch behoorlijk dom zijn als ik gezegd zou hebben: ‘Goh, vindt u het ook zo stil hier?’

Nu valt het me altijd wel op dat het gros van de treinreizigers voornamelijk druk is met zichzelf. Vooral social media zijn tijdrovend maar ook wordt er gerust uitvoerig gebeld waarbij medereizigers tegen wil en dank de meest genante gesprekken aan moeten horen. Wat dat betreft is de stiltecoupé wel een verademing.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2eae4a5bffcc50cafed5c201a2c5e17ab86f942b_avataruser_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

pen icon

Fabienne Kamphuis

Likeability of7

Aan het einde van de tunnel is er licht

14 MEI 2019

Tegenover me zie ik een meisje zitten. Ze heeft een fort gebouwd, zo één als ze vroeger altijd deed. Zo één met dekens als grond en kussens daar omheen als omheining. Ze staart zich liever blind op die veilige omheining, dan de wereld op te zoeken die daar verder achter ligt. Ik denk vooral uit onmacht. Om genadeloos te vangen waar ze nog zo bang voor is.

Ze zit met haar benen opgetrokken en haar haren achter haar oren. Ze voelt zich leeg, maar niet hopeloos verloren. Ze heeft een wil en waar een wil is is een weg, maar vandaag loopt die weg dood. Net als hij gister deed, zo ook de dag daarvoor. Ze doet haar best een andere weg in te slaan, om te keren of in ieder geval door te gaan, maar het lukt haar niet. Er lopen beren op de weg en die beren maken zich zorgen. Niet over vandaag, maar over de dag van morgen.

Een traan rolt over haar wang. Niet omdat ze ongelukkig is, maar omdat ze wel lief leven wil, maar dat simpelweg niet altijd kan. Ze neemt een diepe zucht en veegt hem weg van haar gezicht, want wat morgen ook brengen zal, aan het einde van de tunnel is er licht.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_a4df4ca05483d867cf538fa8b5c13cff5a5385e4_avataruser_217ce8631f66eadb9884a2b14c0ae51b837abf5b_avataruser_c715b22545750eb5d1971ed122c4e28b9ffe1fed_avatar

+7


pen icon

Judith van Beek

Likeability of5

Verkiezingszin

13 MEI 2019

Ik heb zin in 23 mei. Natuurlijk omdat de Europese verkiezing een reden is om je weer onder te dompelen in de politieke standpunten van de beoogde parlementariërs. Maar eigenlijk kijk ik nog meer uit naar de spanningen van het stemlokaal. Als teller in het Amsterdamse Bos en Lommer heb ik al veel sensatie mogen beleven tijdens deze vieringen van de democratie.
Zo was er vorig jaar onenigheid tussen de leden van de twee stembureaus in de aula van een basisschool. Dit kwam omdat de leden van het ene stembureau eerder klaar waren met het tellen en besloten om te gaan, zonder hun hulp aan de andere stembureaus aan te bieden. En dat is blijkbaar niet oké volgens de ongeschreven etiquette van het stemloket. De voorzitter heeft dit toen ook duidelijk gemaakt, maar tevergeefs.
Tijdens de afgelopen verkiezingen was ik wederom onderdeel van het middelslome groepje tellers. Daardoor ontstond door de ongeschreven stemlokaal etiquette de verwachting dat de overburen ons zouden bijstaan. Maar nee, ook dit jaar hadden zij
daar geen zin in. Dat kon deze keer niet op begrip rekenen van mijn stembureaugenoten die dit dan ook duidelijk maakten aan de tellers van de overkant. Dit commentaar werd ontvangen met luid geschreeuw. Het was belachelijk, want: hoe kun je nou hulp aanbieden aan iemand die tegen je gezegd had om 'die pen
maar in je reet te stoppen'? Dat was me inderdaad niet helemaal duidelijk. Het leek me ook wat onwaarschijnlijk dat een van de bewaarders van de democratie dat tegen een ander stembureaulid had verkondigd. Maar een goed gesprek viel er niet te voeren want tellers vielen fel tegen elkaar uit over de ongeschreven en voor anderen onbekende etiquette van het stemlokaal, waarna onze overburen de basisschool verlieten.
Nadat de rust was wedergekeerd en ik verzonken in alle partijnummers en matchende A4'tjes op de grond de stemmen sorteerde kwam een van de stembureauleden naar me toe. "Zo gaat het nu elk jaar." Ik dacht dat het wellicht zou helpen als wij een keer eerder klaar zouden zijn, maar hield dit wijs voor me. In
plaats daarvan zei ik dat de beschuldigingen aan zijn adres belachelijk waren. Deze enthousiaste teller zou toch nooit gezegd hebben dat die vrouw haar pen maar beter kon verstoppen waar de zon niet schijnt? Hierna werd hij rood en biechtte hij het met een lachje op. Misschien had hij het inderdaad gezegd omdat ze te lang pauze had gehouden.
Ik vraag me dan toch af of het ongeschreven stemlokaal etiquette boek dit soort reacties aanbeveelt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_0e54ab1a618be10bf32a9e2badb066265a372138_avatar