Lezerscolumn

pen icon

Stefan Kool

De herontdekking van onze staart

5 OKT 2017

Is geluk specifiek iets van deze tijd of is de mens eigenlijk altijd opzoek geweest naar geluk? Dit zijn vragen die mij een tijd bezig hebben gehouden en al filosoferend kwam ik tot de volgende constatering:
Volgens de evolutietheorie was de mens eerst een aap. Met onze staart waren we in balans en leefden we instinctmatig. Hoe verder we evolueerden, onze staart kwijt raakten en ons ontwikkelden, hoe meer we ambities kregen en op zoek gingen naar geluk.
Je leert lopen van nature maar voor het direct bewandelen van het juiste levenspad geldt dat (helaas) niet. Onder het juiste levenspad versta ik dan het pad waarop je gelukkig bent. Of in ieder geval het vaakst gelukkig bent want het leven kan niet allemaal al voor je uitgestippeld zijn. Ik zie het leven als een reis en één grote improvisatie.

In mijn filosofie, die ik de Staartfilosofie noem, is geluk geen einddoel als constante factor in ons leven. Geluk is een momentopname dat jij zelf zo vaak mogelijk kunt stimuleren om te ervaren/beleven.

Ik geloof in de overtuiging dat iedereen ‘een staart’ heeft. Dit kunnen bewuste behoeftes/kwaliteiten zijn maar vaak ook onbewuste. Jouw staart: Waar ben je goed in of wil je nog beter in worden? Jouw talent, unique selling point, X-factor of hoe je het ook wil noemen.
Om jouw routes op jouw levenspad goed te bewandelen, zal je in balans willen zijn. Oftewel: met beide benen op de grond staan, maar ook met je ‘staart’ kunnen ‘kwispelen’. Weten waar jij goed in bent en dat goed weten toe te passen. In balans vind je sneller de juiste route en zal je regelmatig kwispelen, oftewel: gelukkig zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Joey Rietveld

Likeability of7

Samen op plastic dieet.

21 SEP 2018

Ik word doodgegooid met termen als duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering
En gelukkig maar, want klimaatverandering bestaat, het is in volle gang en we moeten allemaal ons steentje bijdragen willen we een wereld achterlaten die duurzamer is ingericht. En bijdragen aan die duurzaamheid kan op zoveel manieren. Een beetje minder vlees eten, vaker de fiets pakken dan de auto, een zonnepaneel op je dak of eens stoppen met al dat plastic. We lijken het nog weleens te vergeten, maar ook het gebruik van plastic moet verminderen. De hoeveelheid plastic die wij allemaal in ons dagelijks leven uit de supermarkt richting de prullenbak slepen is ongekend groot. En dat, terwijl veel van deze single-use plastics overbodig zijn. De consumptiemaatschappij waarin wij leven is gevuld met in plastic verpakte luxe producten. En we doen onszelf graag geloven dat het niet uitmaakt, of misschien denken wij er allemaal überhaupt wel niet genoeg over na. De consumptiemaatschappij is tenslotte ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic flesje dat je iedere ochtend in de AH to go koopt en daarna gelijk weer weg gooit. En de consumptiemaatschappij is ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic tasje in de supermarkt, dat je maar één keer gebruikt om je in plastic verpakte komkommers en bananen richting het einde van de straat naar huis te vervoeren. Maar gelukkig zijn er initiatieven als ‘Het plastic dieet’ van Blue City Rotterdam om bewustwording rondom plastic verbruik te vergroten, zijn er steeds meer gemeenten die het scheiden van afval stimuleren en kosten die verdomde tasjes in de supermarkt tegenwoordig 10 cent. Maar de maatregelen die nu genomen worden slaan nog geen deuk in een pakje boter en zoals ik eerder al zei zouden we allemaal ons steentje moeten bijdragen. En deze oproep betekent natuurlijk niet dat al het plastic morgenochtend verdwenen moet zijn, maar het begint bij een bewuste vermindering. Stop ‘s ochtends een hervulbare waterfles in je tas, en dat flesje spa blauw is ineens overbodig. En als je ‘s ochtends een thermoskan met koffie maakt, dan heb je die to-go beker van het station ook niet meer nodig. Maar ochtenden zijn druk, iedereen staat tien minuten later op dan dat hij had moeten doen en koffie to-go is handig. Maar laat voor een keer die plastic deksel dan eens liggen, want verandering begint bij jezelf. En als wij dat allemaal drie dagen per week doen, dan komen we er samen wel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovelol
user_2eafa916e2614886fb9358f1918bfe0b3e5b514b_avataruser_a4a0602e343775625acb29db00ff8ba2d96d85b5_avataruser_0b576d7a62e14b72cda99ec5a0d32ae8fefa0350_avatar

+22


pen icon

Metro

Likeability of7

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avataruser_0dc287e37917b90cd28ba7f7a210ff943da31425_avatar

+100


pen icon

Carol Dohmen

Nederland is een vaasje

1 UUR

Ik heb jaren gedacht dat we in Nederland samen in het schuitje zaten, geen onlogische plek voor een volk van koene zeevaarders. Maar de zeevaarders zijn na hernieuwde bestudering van hun CV in de ban gedaan. Teveel werkervaring die in de tegenwoordige tijdsgeest als ongepast (roof, moord, maatschappelijke ontwrichting, ik noem een paar dieptepunten) wordt gezien. Met de zeevaarders namen we afscheid van het schuitje en onze beste brave minister-president (want over zijn open brief aan ons allemaal heb ik het natuurlijk) is op zoek gegaan naar een onschuldige metafoor. Hij kwam uit op een vaasje. Een vaasje!

Een teer, breekbaar vaasje dat we met zijn allen vasthouden. Tja, dat kan in elk geval verklaren waarom we hier geen gele hesjes aantrekken, we moeten immers samen dat vaasje vasthouden. Ik lees verder. Ik ben een meegaand type met enige fantasie, ik doe oprecht een poging de vaasjesmetafoor écht tot me door te laten dringen.

Wat bedoelt hij in vredesnaam met een vaasje dat door 17 miljoen mensen moet worden vastgehouden? Het zijn volgens Mark vooral de doeners die het vaasje vasthouden. Bedoelt hij de mensen die na een dag stevig klussen een vaasje bier pakken? Hij heeft het over gewone, normale mensen, ik geloof wel dat die bier drinken. Maar hij zal de wijn- en sapdrinkers niet willen uitsluiten, dus lees ik verder.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Rachida Issaoui

De macht van de media (coerrectie)

1 UUR

Laatst was er de hype dat een bepaald merk dag en nachtcreme heel erg leek op een heel duur merk. Ik zal geen namen noemen, maar ik geef wel toe dat ik die goedkopere variant heb gekocht. Daarna kon ik mezelf wel voor de kop slaan, want de media had me geflasht. De crème is plakkerig en ik zie geen wonder gebeuren als ik in de spiegel kijk. Denken jullie dat het gewoon een of andere test is om te kijken hoeveel vrouwen erin trappen? Natuurlijk heb je ook een groep mannen die dag en nachtcreme gebruiken, sommige stelen dat stiekem van hun vrouw en sommige delen in de vreugde. Je hebt natuurlijk ook een groep mannen die zelfstandig hun aankopen doen omdat ze er eerlijk voor uitkomen dat ze zichzelf verzorgen of mannen die single zijn en wel moeten. Ik ben ik ben nu ik er zo over schrijf wel benieuwd wie er allemaal in is getrapt? Ik was er van overtuigd dat deze crème wonderen zou verrichten dus ik heb meteen de verpakking weggegooid en ben als een gek gaan smeren. Ik weet eigenlijk niet waarom ik dat deed, want zo'n vertrouwen heb ik eigenlijk niet in de media en alle mediahypes. Het is een lesje: de macht van de media.

#dikkedoei

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

eduard sarens

mijn dooie tuin een geworden met de opblaasboot &

1 UUR

Mijn dooie tuin is een met een andere tuin die niet bestaat.
Mijn stoel is een geworden met een andere stoel die niet bestaat.
Mijn opblaasboot is een geworden met het water.
Die er niet is omdat de droogte het steeds wint wan het water.
Ik kijk mijn tuin in terwijl ik er gewoon in sta.
Met mijn gieter in mijn ene hand en de andere dezelfde gieter.
Om de tuin te besproeien om de droogte te overwinnen.
Het is zo droog geworden dat zout zelfs te flauw is om te sproeien.
Maar mijn dooie tuin moet wel gered worden.
Anders kan ik niet een worden met de planten in mijn tuin.
Die er wel staan maar er niet zijn in mijn tuin.
Ik wil graag een worden met een levende tuin dan een dode.
Dat gaat me niet lukken omdat ik een dode tuin sta.
Te staren naar alles wat levend is.
En dat ben ik maar ik heb geen spiegel.
Mijn stoel waar ik niet naar kan kijken omdat ik erop zit.
Mijn gieter natuurlijk waarmee ik mijn droge tuin nathoud.
En natuurlijk mijn opblaasboot die eigenlijk lek is.
Maar toch opgeblazen is vanaf de bodem van de boot.
En hoeveel ik water uit een lege gieter sproei.
Waar toch wel water uit komt als ik aan het sproeien ben.
Dus ik probeer mijn tuin te redden.
Dus ik stap maar mijn opblaasboot in.
Om rondjes te varen met peddels die ik niet heb.
In een droge tuin waardoor ik dus stil sta maar wel rondjes vaar.
Om na te denken hoe ik met mijn lege hoofd mijn tuin ga redden.
Die eigenlijk gewoon propvol is met gedachten gemaakt van zand.
Die zegt de radio bestond wel maar is niet genoemd.
De gieter is wel benoemd want die is een geworden met de radio.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Rachida Issaoui

Vooruitzicht voor een moordenaar

2 UUR

Ik zag laats een aflevering van een serie op Netflix genaamd: I am a killer. Vol afschuw zag ik een gedetineerde die met een glimlach vertelde hoe hij een pedofiel wurgde om in Death Row (de dodencel) te eindigen. Hoe deze moordenaar het vertelde was het bijna alsof hij afstudeerde tot chirurg. Naarmate ik deze aflevering bekeek veranderde mijn beeld over deze man. Zijn eerste 16 jaar beleefde hij een afgrijselijke jeugd, hij had nooit liefde gekend. Zijn ouders die beide alcoholist en drugsverslaafd waren hadden hem nooit begeleid of opgevoed. Al op 12 jarige leeftijd werd hij aangehouden voor diefstal en hierna volgde een reeks aan criminaliteit en wangedrag. Ook binnen de gevangenismuren was hij een verschrikking, ik kan met zekerheid zeggen dat hij wel een monster leek. Een dier wil ik hem niet noemen omdat zelfs een dier enige barmhartigheid heeft. Hij raakte betrokken bij rellen, gevechten, steekpartijen en was continue boos en gaf alles en iedereen de schuld. Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk heeft hij 20 jaar in de isoleercel doorgebracht omdat hij zo onhandelbaar was. De bewaarders zagen hem als ongedierte verteld hij en dit wilde hij niet meer. Hierdoor besloot hij iemand te doden en toen er in zijn cel een veroordeelde pedofiel werd geplaats was zijn klus snel geklaard. Het duurde vier minuten om hem te wurgen met een sok en hij had geen spijt. Uiteindelijk bereikte hij met een advocaat zijn doel: Deathrow. Het duurde vier jaar, maar het lukte. In de dodencel kreeg hij voor het eerst contact met zijn neef van moederskant. Hij had nooit familie gekend in zijn hele loopbaan in de gevangenis. Nu voor het eerst begon hij te corresponderen met zijn neef en zijn gezin. Over en weer leerde ze elkaar kennen. Als snel zei de gedetineerde tegen zijn neef:'jij gaat mij ook in de steek laten, maar dit gebeurde niet. Na een jaar zei hij:'ik mag je graag neef en ik hou van je' weer later zei hij: ik ga mijn gedrag voor altijd verbeteren zodat ik jullie kan blijven zien. En dat gebeurde, hij was niet meer het monster maar transformeerde tot iemand die geliefd was. Hij had nooit liefde of familie gehad of een normaal leven, maar nu had hij iets om naar uit te kijken. Later werd hij weer geïnterviewd en ik zag zeker een voor en na. Dat monster was verdwenen. Nog steeds bezoekt zijn neef en gezin hem en ze zullen bij de executie zijn, samen met zijn advocaat. Ik denk dat liefde hoop geeft. Lets spread love like confetti...

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Derek Hogeweg

Kaasfondue

GISTEREN

Het straatbeeld is de afgelopen dertig jaar behoorlijk veranderd. Kijk maar naar de auto's; een Fiat Tipo zie je bijna nergens meer en een spoiler op je kofferbak is anno 2018 ook niet echt hip.

Iets dat niet is veranderd in de afgelopen drie decennia is de kerstmuziek die je op de radio hoort.

Opdracht: noem een kerstnummer dat in de afgelopen vijftien jaar is uitgekomen en dat zich enigszins kan meten met Last Christmas van Wham! of een andere grote klassieker. Inderdaad, een onmogelijke opgave. Er is namelijk nauwelijks nieuwe aanwas, en de aanwas die er wél is blijft niet hangen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Derek Hogeweg

Het laatste taboe

GISTEREN

We hebben meer klokken dan ooit maar op tijd komen blijft lastig.

Je kent het wel: je zit in de wachtkamer van de huisarts. Je had om 13:00 uur een afspraak, maar het is inmiddels 13:10 uur. Onrust. De Autovisie heb je inmiddels ook van achteren naar voren gelezen, of beter gezegd: je hebt de pagina's omgeslagen.

Tien minuten te laat. Daar begint het bij mij altijd te jeuken. Vijf minuten, vooruit... Tien? Nou, voor deze ene keer dan. Maar meer dan tien moeten het er niet worden. Dan komt mijn empathisch vermogen in gevaar.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

jaap kolbrink

Kerstmis

GISTEREN

Met kerst vieren en herdenken veel mensen de komst van een kind. Mark Harbers onze VVD staatssecretaris, schopt net voor de kerst nog even twee kinderen, Maksim en Denis, het land uit. Ik wens de man een beroerde en slapeloze kerst toe. Gaat hij ze nog even bezoeken in die kerk daar in de Oekraïne, zal wel niet is niet zo'n prettig land voor LBHT-ers.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

'Op zijn Rotterdams'

GISTEREN

Er zit een heel bot iemand in mij, die eruit wil. Hoe ouder ik word, hoe meer mijn ware persoonlijkheid tot uitdrukking komt. Het is vermoeiend om altijd maar je meest zonnige gezicht te laten zien.

Dus tegenwoordig trap ik mensen op tenen, vraag ik kort en zakelijk naar diepste gevoelens, geef ik ‘op zijn Rotterdams’ mijn mening of oordeel. ‘Op zijn Rotterdams’ betekent: ook als niemand er op zit te wachten, begrijp je wel..?

Het bevalt me best, bespaart me een hoop energie. Toegegeven, energie die ik voor een deel weer kan inzetten om tenen te kussen, mijn excuses aan te bieden, uit te leggen dat ik het zo bot niet bedoelde. Dit kost me tijd. Maar als ik het tegen elkaar wegstreep, kom ik uit op winst. De opluchting die ik er voor terugkrijg, de bevrijding die ik voel, mijn ingehouden agressie die moeiteloos een uitweg vindt. Ik voel me als herboren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Mohamed El Messaoudi

In de ban van sneeuw...

15 DEC 2018

Met alle berichten in mijn hoofd over de komst van sneeuw - de ene roept 1 cm en de andere wel tot 10 cm - ben ik gaan slapen.

Alles is wit, lichtgevend wit. Ik knipper maar een keer met mijn ogen, maar het blijft wit. Wat is er gebeurd? Ben ik dood? Ik weet het niet. Maar ik ben niet bang, want het wit is zo mooi. Ik kan het zelfs voelen. Het is zo zacht, zoals donsveertjes. Achter me is nog meer wit, maar het ziet er anders uit, doffer met grijze barstjes. Het lijkt wel of daar iets op mij wacht, iets wat ik eerst moet loslaten.

Beelden flitsen door mijn gedachten. Een auto, een ruzie, een donkere gang, de loop van een geweer. Maar al die gedachten kan ik niet plaatsen. Het lijkt wel alsof ik naar een film staar waar ik halverwege in ben gevallen. Plotseling hoor ik gefluister. Ik heb op je gewacht. De woorden klinken heel ver weg. De anderen zijn er niet meer. Het geluid verplaatst, nu is de stem ter hoogte van mijn oor. Je bent helemaal alleen. Ik voel iets warms langs mijn voorhoofd strijken, huid op huid. Iemand gilt, het klinkt afschuwelijk. Ben ik dat? Het wit breekt open en wordt vager. Opeens voel ik me zo verdrietig en eenzaam.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Suzanne Verhoef

Likeability of7

Zo maak je een hippe indruk

15 DEC 2018

In het openbaar vervoer schrijf ik vaak verhalen. Ik krijg namelijk nooit iets van werk gedaan en vervolgens zit ik de hele reis uit het raam te staren. De afgelopen tijd is er alleen niet zoveel spannends gebeurd en dan worden zelfs de kleinste irritaties belicht. Daarnaast is een verhaal over mensen die vastzitten in de deur van een rijdende trein, ruziënde stellen en vechtpartijen zó gewoon, dat ze niet meer leuk zijn om te lezen.

Een vreemdeling zit naast me en ik ben al een tijdje geneigd om hem te vragen wat hij van het boek vindt dat hij leest. Hij opent het boek namelijk op een willekeurige pagina om er dan een aantal minuten uit te lezen en dan weer dicht te slaan. Vervolgens doet hij zijn ogen dicht en telt hij op zijn handen tot 5. Hij klemt het boek ondertussen hard vast. Ik had niet genoeg ballen om het te vragen voor hij de trein uitstapte, dus alles wat we verder kunnen doen is speculeren.

Deze man zag er uit als een verdwaalde Amsterdammer in de trein naar Rotterdam. Helemaal compleet met een XXX bidon en een voor deze temperatuur te dunne lange jas van stof die alleen dicht kan met knopen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_80ccc80623be244612c6537d9cdb937bfce88011_avataruser_dad2f43da496c5a7587e9e80fa97e87239aca90c_avataruser_2eafa916e2614886fb9358f1918bfe0b3e5b514b_avatar

+5


pen icon

Erwin Troost

Likeability of5

Ik kom op voor de aardappelkroket!

15 DEC 2018

Ik wilde gisteren aardappelkroketten kopen, maar ik kon er niet aankomen. Drie supermarkten liep ik af en nergens waren ze te vinden. Ik ging dus het lijstje af van de aardappelkroketten:

1. Het heeft een genderneutrale naam. Check ✓
2. Het heeft geen discriminerende naam, zoals jodenkoeken of negerzoen. Check ✓
3. Het is een politieke correcte naam. Het is een kroket dat simpelweg bestaat uit aardappel. Niet zoals pepernoten of pepermunt waar geen peper in zit bijvoorbeeld. Zelfs de boomstammetjes mogen niet meer verkocht worden, omdat het geen echte boomstammetjes meer zijn. De aardappelkroket is wel een aardappelkroket. Check ✓
4. Het is nooit in het programma ‘De keuringsdienst van Waarde’ aan bod gekomen. Check ✓
5. Het is een vegetarisch product, dus de Bont voor Dieren hoeft zich er niet druk om te maken. Check ✓
6. Het heeft geen verslavende middelen, bijwerkingen of kans op allergie. Mits je allergisch bent voor zetmeelproducten. Check ✓
7. Het is een product dat zowel door jongeren en ouderen gegeten kan worden. Check ✓
8. Er is nooit een oorlog of demonstratie tegen een aardappelkroket geweest. Check ✓
9. Er werd vernomen dat de Aviko Bistro Aardappelkroketjes 750g volkomen glutenvrij zijn. Check ✓
10. Er is geen enkel geloof, zoals Islam, Christenen, Hindoeïsme, Rastafari, Confucianisme, Boeddhisme, Jodendom of elk ander geloof waar de aardappelkroket heilig wordt verklaard en daardoor niet mag worden gegeten. Zij mag zelfs worden opgeofferd aan jouw eigen veelzeggende spraakmakende mond. Check ✓

Kortom: Ik zou ook zeggen dat je dit product zo snel mogelijk uit de schappen moet halen, want als de Nederlander zich er niet over kan beklagen, boos kan maken of zich druk kan maken over iets wat van nutteloos belang is, wat heeft het dan voor zin als een aardappelkroket in de schappen van onze winkels ligt? Op dit moment wordt de aardappelkroket genegeerd - en als er iets erger is dan een voedzaam heerlijk product zomaar weg te laten kwijnen, dan is het dat wel. De aardappelkroket is weggepest uit onze voedselketen en dat verdient het niet. De Nederlander maakt zich druk en ondertussen negeert het alles wat eigenlijk mooi en fantastisch correct is in ons leven. Maar ik pik dit niet langer en ik kom op voor de aardappelkroket!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2eafa916e2614886fb9358f1918bfe0b3e5b514b_avatar

pen icon

eduard sarens

mijn dooie tuin heeft niets te zeggen

14 DEC 2018

Ik zit wederom op mijn stoel waar ik al op zat.
Maar dan in een andere houding wat eigenlijk dezelfde is.
Te staren naar mijn dooie tuin om hem te redden.

Ik probeer één te worden met de taal van de tuin.
Om met hen te kunnen communiceren vanuit elkaar.
Om erachter te komen waarom de tuin dood is.

Ik probeer ze te bereiken met een telefoon in mijn hand.
Waar ik niet mee bellen kan naar buiten mijn stoel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Henny A.J. Kreeft

Bindend Referendum: Lage Drempels, Hoge Dijken

14 DEC 2018

Het moet toch niet echt gekker worden. Is net het adviserend referendum afgeschaft door kabinet Rutte (VVD), komt er plotseling een oud-minister van de VVD met het lumineuze idee dat het bindend referendum ingevoerd moet worden. Het schijnt dat je als uit de actieve politiek stapt, plotseling zo maar andere gedachten kan krijgen, dus is er nog hoop voor Nederland, alle politici de politiek uit en Nederland zal veranderen. Maar zeg nu zelf, het is net een circus, die politiek, zo iets in de trant van: Binnenkort in dit theater.

De commissie-Remkes (VVD) bracht het rapport uit over bestuurlijke vernieuwing, waarin het voorstel van het invoeren van een correctief bindend referendum. Geef nu toe: de politici zijn referenda-moe en zullen ook niet staan te trappelen voor weer een referendum, als ze al niet anti-referendum zijn.

Laat ik maar meteen glashelder zijn: ik ben voor het referendum, maar er zitten wel een of meerdere maars aan. Ten eerste: een referendum moet gehouden worden over belangrijke zaken en niet over flutdingetjes, waarbij het referendum zowel landelijk als lokaal gehanteerd zou moeten worden. En ten tweede – en misschien nog wel belangrijker – de uitslag moet geaccepteerd worden door de politiek. Het moet niet zo zijn, dat de politiek zegt dat men toch maar even een referendum er doorjast, maar dat de uitslag ondertussen al vast staat. Daarom ben ik het eens met de commissie dat over belangrijke zaken een bindend referendum gehouden moet worden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Intelligencratie

14 DEC 2018

Ik vraag u af of u ook vindt dat die Britten niet zo moeilijk moeten doen over hun zelfverkozen chaos. Churchill gaf al aan dat een democratie niet ideaal is, maar beter dan alle andere machtsvormen. Niet een referendum, maar de getrapte versie. De vorm waarbij professionals hun beroep uitvoeren en hun achterban vertegenwoordigen.

Nu zijn de profs in een spagaat gekomen omdat de kiezers iets hebben gekozen en zij dat nu moeten uitvoeren. I.p.v. andersom. Een idee voorleggen aan een populatie, die niet van alles op de hoogte is en veelal niet in staat om de reikwijdte van hun beslissing te bezien. Alsof je de beste voetballer het team ook laat coachen, een leuke purser het vliegtuig laat besturen. Of het mooiste meisje van de klas de les laat geven. Daar hebben we toch mensen voor opgeleid die, doordat ze hun leergeld hebben betaald, de meeste valkuilen al hebben voorzien van een loopplank?

Democratie is mooi, maar als elke stem even zwaar telt, dan heeft de geschiedenis geleerd dat soms niet de beste optie worden gekozen maar degene met het meeste charisma, de beste volksmenner, de grootste schreeuwer met het slechtste idee. Zou het niet wat zijn om, voorafgaand aan verkiezing, een wilsbekwaamheid vast te stellen en dan een wegingsfactor toe te passen? Een IQ- / EQ-test? Dan heb je een intelligencratie en was de situatie daar niet zo gierend uit de klauw gelopen. Want het gros van de jongeren, die dus met de gevolgen hebben te maken, was vóór Europa en de ouderen waren juist vóór een Brexit. Maar omdat de opkomst zo slecht was bij de jongeren, gebeurt het voor hun ongewenste. Les voor de jongeren: een proefwerk maken is niet voldoende, je moet het ook inleveren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Regina Bouwmeester

Likeability of5

Goede voornemens

14 DEC 2018

Goede voornemens

Je kent ze wel...
Van die dingen die je van plan bent in het nieuwe jaar, waarvan je eigenlijk al weet dat je ze na 2 weken al hebt opgegeven.
That' s why we call it voornemens; anders hadden we er wel een ander woord aan geplakt....

Maar heeee!
Waarom wachten met iets te veranderen tot in het nieuwe jaar?
Waarom niet gewoon NU?
Als het zo belangrijk voor je is, waarom zou je dan in godsnaam wachten tot 2019 begint?
Come on!!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_b6011de7b1542848abe05d35577d44cbe429c888_avatar

pen icon

Marieke Albeda

#biertje

13 DEC 2018

Deze week zag ik drie keer op LinkedIn het zinsdeel: “Ik ben opzoek naar….” voorbijkomen. Terwijl ik opzoek of opzoek nu inmiddels ook aan elkaar wordt geschreven als ‘op’ het bijwoord is, vraag ik me af sinds wanneer dit überhaupt een ding is. Als taal niet je sterkste vak is, kan ik me zo voorstellen dat je een spel- of stijlfout over het hoofd ziet. Maar de oproep: “Naukeurige student opzoek naar afstudeerstage!”, vond ik toch wel erg moeilijk te verteren. Me dunkt dat je iets laat nakijken als de intentie is dat men de beste versie van jou moet zien.

Ik begin me de laatste tijd sowieso steeds meer aan LinkedIn te ergeren. Waar ik in het verleden alleen nog een notificatie kreeg wanneer een connectie een nieuwe functie had, word ik nu een paar keer per dag geattendeerd op een melding. “Persoon X heeft een bijdrage gedeeld”. Soms is het een persoonlijk bericht, dan kan ik het nog wel eens waarderen. Maar 9 van de 10 keer is het een artikel dat zonder commentaar is gedeeld, omdat het dan relevant moet zijn. Dit doet me denken aan mijn oma, die stukjes uit de krant voor mijn zus knipt als het gaat over basisonderwijs, omdat zij aan de pabo studeert. Echter zoekt mijn oma dat met zorg uit voor alleen mijn zus, terwijl de gemiddelde LinkedIn-verslaafde het roekeloos in zijn netwerk met 500+ vrienden schiet. Laatst werd ik ook weer geconfronteerd met het toppunt van ergernis: “Persoon Y heeft een bijdrage ópnieuw gedeeld”.

Wat betreft die persoonlijke berichten, daar kan ook veel aan fout gaan als je het mij vraagt. “Deze week mocht ik Sinterklaas ontvangen bij onze weekopening!” met een jolige foto van Sinterklaas en een overenthousiaste werknemer. Lekker belangrijk? Of deze parel: “vrijmibo met collega’s na interessante workshop over communicatiestijlen. #verbinden #workshop #biertje”. Ik betrap mezelf erop dat ik misschien van muggen olifanten probeer te maken. Blijkbaar gaat het goed met me, gezien het feit dat ik me hier zo druk om maak.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Maaike Oort

De praatcoupé

13 DEC 2018

Het is vroeg in de ochtend. Erg druk is het nog niet op het station, ook niet in de trein. Tijdens de reis lees ik een boek waar ik volledig in op ga. Op de terugweg zijn bijna alle zitplekken bezet. Koptelefoon op, muziek noise cancelling aan, en voor ik het weet ben ik weer in Utrecht.

Een andere dag; vandaag heb ik gewerkt. In de trein naar huis neem ik de tijd berichtjes te beantwoorden, mails te lezen en wat op Facebook te kijken. Voor ik het weet ben ik alweer thuis.

Weer een andere dag kom ik terug van school. Ik neem plaats in de stiltecoupé, zo kan ik mij concentreren op het project waar ik nog gauw wat dingen voor wil doen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?