De feestdagen, gezellig samen zijn? Of één groot toneelstuk?

Liz Langenberg 10 nov 2019

Het is alweer bijna december, de maand van eten, drinken, cadeautjes, Sinterklaas, Kerst en met klap op de vuurpijl oudejaarsdag. Gezellig! Toch?

Even niet aan je dieet denken, want dat komt 1 januari wel weer… Lekker aan de pepernoten, kerstkransjes en natuurlijk gourmetten. En met een beetje mazzel heb je ook nog een vriend(in) of familielid die jarig is, want dat stukje taart kan er ook nog wel bij.

Laatst hoorde ik iemand zeggen: ‘Leuk het is bijna kerst, zo leuk dat gezellig samen zijn’. Ik vraag mij altijd af hoe ik dit moet zien.Hoeveel mensen zitten er wel niet verplicht op een brunch of diner met kerst? Alle mannen in net gestreken blouses en de vrouwen in hun mooiste jurk. Youp van ‘t Hek zou zeggen: ’Kleed je netjes aan, want we gaan lekker eten’. Alsof we de rest van het jaar smerig eten ofzo…..

Ik ben eens gaan navragen en er zijn dan toch bar weinig mensen die het echt naar hun zin hebben met de feestdagen.
Neem nou de gastvrouw/heer. Die is meestal half overspannen van alle boodschappenlijstjes maken en ze dan ook nog halen, gerechten maken en het huis moet eruitzien alsof het uit een VTwonen blad komt.

De kleine kinderen zijn bekaf en bovendien misselijk van al het eten. Vermoeide kinderen betekend ook uitgeputte ouders. En de niet zo geliefde aanhang zitten met dichtgeknepen billen op de bank te prakkeseren wat hun plaats binnen dit gezin is en waar ze in hemelsnaam in terecht zijn gekomen.

Een relatie heb je niet alleen met je partner, maar ook met je schoonouders. Tinder vind ik daarom behoorlijk achterhaald. Je ziet iemand maar je hebt geen idee uit welk nest iemand komt. Misschien een idee om buiten de profielfoto van iemand, ja, die ene met die drie filters eroverheen ook even een foto van zijn/haar ouders te plaatsen. Dan weet ik tenminste waarom ik ook alweer wil werken met kerst.

Als je mij vraagt waar ik het meeste van geniet met kerst dan zijn het wel van die mensen die zeggen dat kerst geen verplichtingen geeft en niets moet, maar je wel vragen of je even wilt doorgeven op welke kerstdag je komt zodat ze daar rekening mee kunnen houden.
De rest van het jaar hoeft dit niet? Of zijn we de rest van het jaar niet welkom om te komen eten?

Hier heb ik eigenlijk nog geen antwoord op gevonden. Ik bof maar, want ik werk in de zorg ik kan zelf mijn rooster bepalen met de feestdagen tenminste zo voelt dat. Want ik kies ervoor om elke avond met kerst te werken.