13 juni 2017 om 13:33
Sanne Hegeman

Actueel

Kinderen en social media

Deze column in de krant?
16

Geachte lezer,
Social media zegt het voor je.
Menig kind is niet meer weg te slaan achter de computer, tablet of mobiele telefoon. Niet alleen thuis zitten kinderen er vaak te lang achter, op school spelen ze er nu ook op in. Waar kinderen vroeger nog met pen en papier het dictee schreven, hebben de kinderen van deze tijd een tablet en het digibord waarop alles komt te staan. Het wordt de kinderen tegenwoordig erg makkelijk gemaakt door snel een Whatssapje te verzenden, een belletje plegen of persoonlijk langsgaan gebeurt hierdoor steeds minder snel.
Wat je ook recentelijk vaak te horen krijgt is dat er kinderen en jongvolwassenen gepest en bedreigd worden via het sociale media. Dan heb ik het vooral over Facebook, Twitter en Snapchat. Dit probleem is erger geworden vanwege het feit dat je op die verschillende platvormen anoniem kan reageren waardoor kinderen steeds meer durven achter hun computer.
Om digitaal pesten te voorkomen zouden basis- en middelbare scholen meer voorlichting moeten geven over het voorval. Zo zouden ze de gevolgen kunnen benoemen en wat voor impact het heeft op het slachtoffer. Ook moet er een strenge leeftijdgrens komen op verschillende sites. Zo probeert Facebook de leeftijdsgrens van dertien te hanteren, echter zie je dat er ook kinderen onder die leeftijd op Facebook zitten, waardoor de aanpak dus niet werkt. Hier moet dus nog een strengere controle op zijn zodat je geen valse gegevens kan invullen.
Want zeg nou zelf, persoonlijk contact is toch leuker dan via zo’n scherm?

16