Journalist drukt brandende sigaret in het VMBO oog

ryan.richardson.35513 20 apr 2015

Het VMBO is in Nederland een taboe op eenzame hoogte. Wanneer seks, drugs en homoseksualiteit samen transformeren in één mega taboe, kunnen ze nog niet eens de schaamstreek van het VMBO aanraken. Voluit geschreven:‘het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs.’ Ik genoot zelf mijn middelbare schooltijd aan het Gymnasium van het VMBO, ook wel bekend als de Theoretische leerweg.

Of ik er trots op ben? Absoluut niet. Het voelt alsof mijn hersenpan mentaal is verminkt door hete frituurvet en mijn CV in gebarentaal zegt: ‘hij is koekoek van origine.’ Studentenverenigingen die ongeacht je huidige HBO of Universitaire opleiding weigeren om jou toe te laten, vanwege je VMBO verleden, datingsites die hun pijl-en-roos uitsluitend richten op hoger opgeleiden en Chinese ouders die als straf, hun VMBO-kind een jaar lang kroepoek laten eten door een rietje.

De VMBO-leerling bevindt zich in zwaar weer. Naast de overbodige mentoruren en frequente lesuitvallen, zoeken de leerlingen hun heil bij van die typische ‘geen Joden bankjes’, in het dichtstbijzijnde park. Even een stukje ontspanning. Het is dan ook maar een kleine groepering voor-gedraaide hasj-joint rokers met een woordenschat bestaand uit: jonko(joint), kanker en scholenfissa(scholenfeest) die het verzieken voor de rest. De reputatie bepalende minderheid…

De vrouw die met haar stinkadem een hele skilift vol mensen laat kokhalzen, inclusief de beslagen ramen. Het voetballertje van v.v. Schiedam B4 die loopt te pochen over zijn onzichtbare voetbalkwaliteiten of de primaire VMBO-leerling die met vechten, grof taalgebruik en spijbelen de gestagneerde naam van het VMBO doet verdwijnen. Zijn allemaal verschillende voorbeelden van blinde vlekdragers.

Waarin de laatst genoemde ‘de VMBO-leerling’ wordt uitgemolken door de media. Vragenstellen aan een VMBO-leerling die zelf niet inziet hoe beschamend hij of zij bezig is, om vervolgens publiekelijk voorschut te worden gezet op de nationale TV. Stoer doen en onzeker gedrag vertonen hoort bij de leeftijd. We praten hier over een kind uit de leeftijdscategorie 12 t/m 17 jaar. We praten hier over een kind dat godverdomme net is uitgeknikkerd. We praten hier over “de blinde vlek journalisten” die misbruik maken van hun macht en het meest belangrijke:’ geld verdienen over de rug van het zwarte schaap, terwijl het VMBO al jaren moet teren op droog Fries roggebrood en een glaasje glühwein.’