Is een leven zonder social media beter?

Als we het over social media hebben dan hebben we het voornamelijk over de negatieve aspecten, maar is social media dan daadwerkelijk zo slecht of zijn we erin doorgeslagen en wordt het als een ‘moet’ gezien. ‘Zonder social media hoor je er gewoon niet bij’

Wie heeft dit nu eigenlijk bepaald en waarom moeten we voortdurend op de hoogte zijn van gebeurtenissen die rondom ons heen gebeuren, wat ook wel fear of missing out wordt genoemd. Komt de verslaving van social media niet overeen met een verslaving aan sigaretten? of maak ik nu een rare vergelijking en is socal media de drijfveer achter hoe we ons gedragen als individu. Tegenwoordig zijn er maar wat veel social media influencers die ons beïnvloeden om hetzelfde te doen, maar eigenlijk vinden we dit ook niet erg want het entertainment van deze vlogs en blogs staan voorop.

We geven zelf al toe dat social media een negatieve impact heeft op ons leven, maar stel jezelf eens de vraag: ‘Is een leven zonder social media beter?’ Als het bestaan van social media verloren gaat dan kunnen we ook niet meer appen en videobellen met onze familie en vrienden in het buitenland. We kunnen hen nog wel bellen of sms’en, maar het gebruik van whatsapp en skype zijn hier zoveel gemakkelijker voor.

Als we werken aan projecten voor school en we iets niet begrijpen kunnen we dit via Social media aan onze medestudenten vragen. We kijken niet alleen YouTube filmpjes omdat ze ‘leuk’ en ‘grappig’ zijn, maar ook omdat ze ons helpen met het begrijpen van de leerstof. Wie heeft niet zijn geschieden examen gehaald door het kijken van de YouTube video’s van Joost van Oort?

Bovendien brengt social media ons snel en eenvoudig op de hoogte van het laatste nieuws in binnen en buitenland. Binnen enkele secondes weten we de laatste tweets rondom de terreuraanslag in Manchester. Op deze manier worden we per seconde op de hoogte gehouden.

Social media is van ons en wij bepalen wat we wel en niet met de buitenwereld willen delen.
Het is dan ook aan ons hoe we ermee omgaan. Social media biedt zoveel voordelen, maar de negatieve kanten lijken deze soms wel te overschaduwen, terwijl social media zo iets moois kan zijn.