Lezerscolumn

pen icon

Roos Wattel

Doofgewoon

23 JUL 2015

Ik sta in een café en een onbekende probeert me iets te zeggen. Ik probeer hem uit te leggen dat ik doof ben maar hij duikt telkens in mijn oor in plaats van gewoon naar mijn gezicht te kijken. Zo kan hij niet zien wat ik uitbeeld met mijn handen. Ik pak zuchtend mijn mobiel en wil intypen ‘ik ben doof’, maar de autocorrectie beeldt uit ‘ik ben dood’. Geschrokken kijkt de jongeman me aan. Ik moet onwijs lachen. Nu heb ik eindelijk zijn aandacht: ik gebaar opnieuw heel duidelijk met twee vingers op mijn oor: ik ben DOOF.

Soms word ik op een gewone ochtend wakker in mijn bed en bedenk ik me ineens: ik ben doof! Echt morsdoof. Ik vind het zo doodgewoon (of moet ik nu zeggen doofgewoon?), want ik weet niet beter. Toch besef ik soms dat ik maar één leven heb en dit leven leid als een dove persoon. Net als dat ik me soms ook ineens realiseer dat ik nooit een man zal zijn en nooit een zwarte en ook nooit een moslim. Ik zal nooit helemaal kunnen ervaren hoe het is om horend te zijn. Hoe het is om door het bos te lopen en de vogeltjes te horen fluiten. Hoe het is om naar het winkelcentrum te lopen en moeiteloos een gesprek te kunnen aanknopen met de straatkrantverkoper. Hoe het is om in de trein andermans gesprekken af te luisteren. Hoe het is om vergaderingen te volgen zonder een tolk. Hoe het is om in de après ski café foute liedjes mee te blèren.

Maar mis ik die dingen? Nee. Want ik weet niet beter. Evenals ik nooit zal weten hoe het is om staand te plassen. Hoe het is om vijf keer per dag te bidden richting Mekka. En nog vele duizenden dingen die ik in mijn leven nooit zal meemaken of beleven.

Horende mensen zullen nooit weten hoe het is om in the middle of nowhere in Tanzania vloeiend te kunnen communiceren met een local en toch het gevoel te hebben te praten met een familielid. Hoe het is om door het treinraampje door te blijven kletsen met je vriendje. Hoe het is om in een kroeg met keiharde muziek ontspannen te kletsen met je vriendinnen. Hoe het is om tijdens een zware onweersbui gewoon door te kunnen slapen. Hoe het is om direct door te kunnen hebben hoe de ander zich voelt, dankzij de lichaamstaal.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Dove mensen hebben iets wat horende mensen niet hebben, en horende mensen hebben iets wat dove mensen niet hebben. Zo heeft iedereen iets wél en iets níet. Net als dat de autocorrectie meteen van ‘dood’ uit gaat in plaats van ‘doof’, zijn sommige dingen te snel gezegd. Ben je horend? Kijk nog een keer goed, wie weet gaat er dan een wereld voor je open.


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
On Fire

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

Foto van 'Metro'

11 NOV 2017

Op het nieuwe metronieuws.nl werkt het inzenden van een eigen column tijdelijk anders. Stuur jouw column van maximaal 400 woorden in een Word-document naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Graag ontvangen wij ook je voor- en achternaam en een profielfoto in jpeg- of png-bestand. Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

Op de Lezerscolumn channel kun je alle columns terugvinden. Veel lezerscolumns uit het verleden zijn tijdelijk niet beschikbaar maar zullen we snel toevoegen.


likelovedislike
user_3353773cfa3d99b0a1a44835eb95de591c9467d5_avataruser_edc3737340d977a2c40a48881c5ca97b3cc3c926_avataruser_9a0d52eda2dd51f03da5365d8ec4bb582b4b91a3_avatar

+83


Views

0

Likeability of 6

Lezerscolumn: Werkdruk onderwijs duurt decennialang

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Annemarie Kelly

Leerkracht op de basisschool: mijn beroep dat zijn glans verloor door knelpunten die zich maar opstapelden naast het lesgeven. Onderwijs op maat dat niet haalbaar was door de bomvolle klassen met te veel zorgleerlingen, overkill aan administratieve taken en randactiviteiten, leerlingen van zieke collega’s die werden verdeeld over de andere klassen. Geen extra handen !!

Voor remedial teaching toen al te weinig geld en tijd. Door al die bezuinigingen werden de klassen steeds groter en de leerkracht, overbelast!! Het ooit zo glorieuze beroep basisschoolleraar is al jaren flink aangetast door onbegrip en wanbeleid vanuit de overheid. Desondanks bleef ik, door de passie en liefde gedreven, mijn gehele loopbaan lerares op de basisschool. De politiek had toen al oogkleppen op en de tijd lijkt op dat gebied stil te hebben gestaan. Dit, terwijl de druk voor de hedendaagse leraren nóg hoger ligt: ouders en leerlingen worden steeds harder, randactiviteiten zijn alleen maar toegenomen en de werkdruk gigantisch hoog is , terwijl je als leraar nog steeds dezelfde missie hebt: kinderen normen, waarden en kennis bijbrengen. Je begeleidt kinderen pedagogisch en psychologisch in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt. . Ik maakte tijdens mijn veertigjarige loopbaan naast de hoge werkdruk ook continu deze obstakels mee binnen de onderwijswereld. Gelukkig beleefde ik ook ‘de kroon op het werk’ momenten die mij staande hielden. Dat was de drijfveer om in 2013 hierover een boek te schrijven om de mensen in te laten zien dat dit hectisch geworden beroep veel meer inhoudt dan alleen maar lesgeven. Deze hete hangijzer op onderwijs gebied toen en anno 2018 nog steeds als probleem geldt voor de leraren van nu.

De stem van deze strijdende leerkracht is ook de hulproep van de zorgleerling, die smeekt om extra begeleiding en de hulproep van de hoog begaafde /hoog intelligente leerling , die zich in de heterogene klassen gefrustreerd voelt.

Wanneer gaat de overheid eens inzien dat deze strijd, een oprechte strijd is voor het basisschoolkind ???

Hoelang nog overheid???

Ik hoop dat hun strijdschreeuw de overheid bereikt,want leraar is een prachtberoep waarmee je de basis vormt voor de volwassenen van de toekomst: hun toekomst, maar ook onze toekomst!

Blijf strijden tegen die bomvolle klassen waarin zorg- en niet -zorgleerlingen verzuipen!! Dit is geen onderwijs op maat en bezuinigingen die goed onderwijs voor het basisschoolkind in Nederland al veel te lang onmogelijk maakt. Volharden!!


likelove
user_aa1f7c2a3f7a6197d24a85c3a9fcb72229040959_avataruser_4fb25d777d7d43826f008f7f3ab10ed573e349fe_avataruser_c46b35e49ef8f632a251d5656319f73b0f972d34_avatar

+1


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Lezerscolumn: Viva la Re(la)tion

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Malou Elfers

Typisch, al jarenlang zien we de maatschappij veranderen in een steeds snellere trein die voorbijsjeesd aan alles….. Je ziet het in ons werk, het gezinsleven, de sociale contacten - die we live of digitaal leggen. Alles moet snel, sneller snelst. Een onontkomelijk proces die in veel gevallen ook nodig is maar in wezen is de mens niet gebouwd om dit bij te kunnen houden. Samen met deze ontwikkelingen, groeit ook de onrust binnen de mens. Burn-outs, keuzestress en eenzaamheid zijn termen die in de top staan van google zoekfunctie.

Toch zien we een tegenbeweging ontstaan met als vooroploper: je voeding. Na jaren kant- en klaar maaltijden, zakjes en pakjes en fastfoodketens, worden ineens de 'Quinoakutten' de grond uit gestampt. Met spreuken als: 'je lichaam is je tempel', 'je bent wat je eet', wordt de snelle haps industrie aangevallen door vloggers bewapend met superfoods, zaad en detoxdrankjes. Eten moet weer terug naar de basis; voedzaam, gezond en vooral weer sociaal; een nieuwe revolutie. We nemen geen genoegen meer met vette slappe friet die uit de muur getrokken wordt. Natuurlijk zwichten we er allemaal een keer voor, en JA - het is soms potverdomme precies wat je nodig hebt - maar de mens is niet geprogrammeerd om te leven van snelle hap. Dit is met liefde, seks en relaties niet anders. Waarom gaan we dan nog steeds om met onze (seks)relaties, alsof je het voor een euroknaller bij het restaurant met die grote gele M kan halen? Dating apps faciliteren ons om zonder al te veel moeite (seks) partners te vinden met als gevaar dat we niet verder kijken dan dat mooie koppie met de perfecte gulde snede.

Door de vele keuzes die we kunnen maken in het leven, worden onze eisen die we stellen aan onszelf en onze partner hoger. Voldoet deze man of vrouw niet, dan swipen we hem of haar zonder scrupules naar links. Deze tijden van social media geeft ons meer mogelijkheid om partners te ontmoeten dan welke tijd dan ook, maar tegelijkertijd is er nog nooit zoveel eenzaamheid geweest. Hoe kunnen we weer terug naar de basis van verbondenheid zonder te verzuipen in theorieën over chakra's of overig spiritueel geneuzel waar we als modern mens geen tijd en zin in hebben om ons daar in te verdiepen. Waar blijft de relatierevolutie, die we zo hard nodig hebben in deze moderne tijd?


likelovedislike
user_37ed81ff5c4e8929d7c4585de8c9bc9e69bbd4c9_avataruser_02b02582a1496bee48a66a57945e8033d6a2c2c5_avataruser_4d21f9d97456248edaaf3fcc3844e8bf993fe288_avatar

Views

0

Likeability of 6

Lezerscolumn: Open brief aan mijn middelbare school

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Marieke Franken

Lieve/Beste middelbare school tijd,

Om heel eerlijk te zijn wist ik niet zeker of ik moest beginnen met ‘lieve’ of ‘beste’ aangezien je niet altijd lief voor me bent geweest, maar je wel een belangrijk deel in mijn leven bent en zult blijven.

Afgelopen week was het dan zo ver. Mijn laatste PTA-week op VWO 6. Ja, je leest het goed VWO 6. Nog maar 4 weekjes les en dan na de meivakantie de eindexamens maken. Ik vind het raar.

Het feit dat ik in die zes jaar door weer en wind op m’n omafiets ben gestapt om naar je toe te fietsen, om m’n vrienden en vriendinnen te zien, om het gezellig te hebben, maar vooral om iets te leren. Het is raar om te zien bij wie ik in de brugklas zat en wie er dan nu nog over zijn.

Eigenlijk ben je een soort wipe-out baan. Sommige halen in een recordtijd de finish, maar andere halen het niet om in een keer over de rode ballen te springen en moeten een stapje terug doen of ze geven op.

Ik moet eerlijk toegeven dat niet alle zes jaren, topjaren waren. Sommige werknemers van je hadden geen vertrouwen in mij, ik hoop dat je ze deze boodschap door wilt geven: scheer voortaan alsjeblieft niet iedereen over één kam, niet elke leerling is hetzelfde ook al denken jullie dat dat soms wel zo is. Als je volgend jaar een leerling in je klas hebt en diegene heeft iets meer tijd nodig om op te starten, geef die persoon dan de tijd daarvoor en denk dan even aan mij. Pubers willen het misschien niet altijd laten merken, maar we zijn kwetsbaar en sommige van jullie hebben mij oprecht pijn gedaan. Hoe moet een onzekere puber vertrouwen in zichzelf hebben als een docent niet eens vertrouwen in diegene heeft?

Ik wil wel even duidelijk maken dat niet al je werknemers zo waren! Misschien komt het gewoon doordat je met de een een betere klik hebt dan met de ander, maar zo zou het niet hoeven te zijn.

En als ik er bovenop kan komen, kan iedereen dat? Toch?

Ik was het niet altijd eens met je beslissingen, maar heb geleerd om het te accepteren en soms was het zelfs een motivatie voor me om zo snel mogelijk van je af te komen.

Je zegt dat ik nu klaar ben voor een nieuw avontuur, de universiteit, maar ik ben diep van binnen een beetje bang. 6 jaar lang was je m’n tweede thuis en nu moet ik verhuizen. Ik weet ook wel dat het me gaat lukken om me daar weer thuis te voelen, maar het voelt raar.

Toch wil ik je bedanken! Je gaf me vrienden voor het leven, mooie herinneringen, leuke reisjes en veel kennis en daar ben ik je oprecht dankbaar voor. Ik weet 100% zeker dat mijn medeleerlingen dat niet altijd laten merken, maar ik weet dat ook zij je dankbaar zijn.

Lieve middelbare school tijd, ik ga je toch wel missen!

Liefs,

P.S. In juni zal ik je laten weten of ik volgend jaar terug kom dus misschien tot volgend jaar ; )


like
user_3e921765448fcd8f2e2e5745ec22b693bd2de974_avataruser_b6b04d4694abf89b3dad15984b58f15f8469bcc5_avatar

Views

0

Likeability of 7

Lezerscolumn: Laat groen, blauw en leven in leven!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Renske Beukers

In de naam van al wat er groeit en bloeit, van de bomen tot de oceanen en alle levende creaties op deze planeet.

Lopen in de natuur, gezang van vogels, zwemmen in de koude golven, oneindige uitzichten na een hike en ook de liefde die een dier overbrengt. Het geeft mij een onbeschrijfelijk gevoel van geluk.

Een wereldreis van anderhalf jaar heeft mijn ogen geopend. Het heeft mij wakker geschud en het heeft mij meer van de natuur laten houden dan ooit tevoren. Ik wil niets liever dan dit gevoel van geluk en deze liefde voor de natuur doorgeven aan andere mensen. Samen kunnen we er voor zorgen dat de natuur waar wij zo van kunnen genieten ook nog beschikbaar is de komende jaren. Want hoe ver weg het ook klinkt, hoe vervelend het ook is om te horen en hoe ongelofelijk het ook lijkt, de aarde heeft het zwaar te verduren en lijdt pijn. Het benauwt me en maakt me verdrietig wanneer ik hoor dat er wéér een diersoort op uitsterven staat. Dat er wéér een gedeelte van het zee-ijs rond de Noordpool is verdwenen waardoor niet alleen half Nederland onderloopt, maar ook gedeelten van Amerika, China, Vietnam en Egypte. Elke seconde weer verdwijnt er een voetbalveld aan bos, élke seconde.

De klimaatsverandering en vervuiling zorgen ervoor dat de prachtig gekleurde koraalriffen met zijn vis, die onmisbaar zijn voor het leven in de zee, bedreigt worden en verdwijnen. Zeeschildpadden en dolfijnen raken verstikt in een gedumpt stuk plastic die wij zonder omkijken achter ons neergooien. En ook worden dieren nog steeds op een gruwelijke manier geslacht, voor een stukje vlees…

De problemen waar de wereld mee zit zijn erg complex en daar is niet snel één oplossing voor te vinden. Wél kunnen we ons bewust worden van deze misstanden op de aardbol en onze mentaliteit veranderen. Laten we stoppen met ons te gedragen als een bloedzuiger in een consumptie maatschappij op deze planeet. De mens vind zichzelf tegenwoordig erg belangrijk, maar… de aarde is niet van ons. Wij zijn van de aarde en delen haar met alle andere levensvormen. We kunnen daarbij allemaal een verschil maken. Ja…jij ook! Ook ik zal, koste wat het kost blijven vechten.

In de naam van al wat er groeit en bloeit, van de bomen tot de oceanen en alle levende creaties op deze planeet.


lovelike
user_0ab7c86c5cb74ece4f3222b8b58c7db87f64bb9a_avataruser_8458c549a51a94bbeaf412b0c522cbfe9fbbda0f_avataruser_8f24b1632e16d27bca7fbb78418ed0c0b78d59f0_avatar

+10


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Lezerscolumn: Laagste prijsgarantie

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Eduard Sarens

Iedereen weet het inmiddels wel dat Albert Heijn.

Niet de goedkoopste supermarkt is van Nederland.

Maar inmiddels doe ik er ook boodschappen.

Dit omdat ze naast de keurslager liggen

Waar ik mijn kant & klaar maaltijden altijd haal.

Omdat je er gewoon prima boodschappen kunt doen.

En omdat ik helemaal klaar was met de jumbo.

Specifiek met hun laagsteprijsgarantie.

Iedere keer als ik de jumbo binnen kwam.

Voor mijn boodschappen of die koffieautomaat.

Moest ik het weer aanhoren dat de jumbo

De goedkoopste supermarkt is van Nederland.

En als ik ergens anders iets goedkoper vond ik het gratis krijg.

Op een pak kaas & bloemen na heb ik verder nog

Nooit iets gratis gekregen bij de jumbo.

Ze willen je wel doof schreeuwen met de goedkoopste te zijn.

Maar als ik als klant zijnde erover wil hebben.

Dan proberen ze je z.s.m. de winkel uit te werken.

Met boekwerk wel met voorwaarden.

Want stel het huismerk melk van de lidl is goedkoper.

Dan hoef je bij de jumbo niet aan te komen.

Dat het goedkoper is bij de lidl dan bij hun.

Omdat het niet precies hetzelfde product betreft.

Maar melk is toch gewoon melk dat uit een koe komt??.

Of ben ik van een andere planeet gekomen??.

Of een ander voorbeeldje.

Er staat in de winkels van de jumbo met een grootplakkaat.

Als u een product elders goedkoper VIND.

Dus Ik heb weleens aan de servicebalie gestaan.

Van ik heb iets goedkoper gevonden bij de Albert Heijn.

Wat dan vraagt mevrouw van de jumbo mij.

Ik zeg terug tegen mevrouw alles mevrouw.

En dat is dan een gevoelsmatigheid dingetje.

En dan heb ik dus gewoon gelijk.

Dat de jumbo niet de goedkoopste is.

En dat zijn ze algemeen ook gewoon niet.

Dus jumbo waar blijft mijn 1 minuut gratis winkelen??.

Waar het dus een beetje voor mij op neer komt.

De jumbo moet gewoon kappen met de laagste prijsgarantie.

En 4de in de rij kassa erbij of bloemen garantie enz.

Want dat doen ze ook niet bij de Albert Heijn.

En als ze dat hebben gedaan voor iedereen.

Dan wil ik wel overwegen om weer terug te komen.

En de boodschappen weer te gaan doen bij de jumbo.


Views

0

Likeability of 5

Lezerscolumn: Big Brother is watching YOU!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Sylvia Peters

Wat ooit science fiction was, begint tegenwoordig toch wel pure realiteit te worden. Het wereldwijde web en de huidige communicatiemiddelen hebben de wereld aardig veranderd. We hebben geen stadsomroepers, ontdekkingsreizigers, encyclopedieën, postkoets of rookwolken meer nodig. Tegenwoordig hebben we alles online. Onze ogen worden gevoed met de meest paradijselijke beelden uit alle windstreken, we kunnen op het web bijna alle informatie vinden die we nodig hebben en ons sociale leven lijkt socialer dan ooit met al die online ‘vrienden’. Maar… let op! Het laatste nieuws zou zomaar ‘nep nieuws’ kunnen zijn, trieste beelden worden aan ons opgedrongen en dat leuke meisje ziet er in het echt en zonder filters een stuk minder mooi uit. Maar het kan nog veel erger…

Jouw ontspannende middag in de sauna, kan zomaar het beeldmateriaal worden waar anderen zich op verlekkeren. Die vurige nacht in een hotelkamer zou zomaar online kunnen verschijnen. Of wat dacht je van die foto’s, die je denkt veilig opgeborgen te hebben? Denk eens aan een gehackte webcam van je laptop, waarna alles in jouw vertrouwde omgeving bekeken kan worden? Of een foto van jouw schattige zoontje op een kinderporno site? Je moet er toch niet aan denken?

Foute figuren zullen altijd de manieren vinden hoe ze misbruik kunnen maken van de technologieën. Een aanslag voorbereiden met meerdere personen, gaat nu eenmaal een stuk makkelijker als je niet iedere dag op een geheime locatie hoeft te vergaderen met je partners in crime. Net zoals cyberpesten de grootste lafaard in staat stelt om een willekeurig slachtoffer uit te zoeken. Kijk naar al die haatgevoelens die verspreid worden, meer dan een paar berichtjes op de ‘sociale’ media is er vaak niet voor nodig. Zelfs de simpele inbreker kan zich digitaal verdiepen in zijn potentiële slachtoffers. Net zoals de ‘kinderlokker’ een zogenaamde band kan opbouwen met zijn prooi.

Dus is er controle nodig, een soort van Big Brother. Een betrouwbaar orgaan wat onderzoekt, ingrijpt en straft waar nodig. Iemand die in jouw ‘digitale tas’ kijkt, als je een ruimte met veel mensen binnengaat. En je moet maar zo denken: ‘als je niets te verbergen hebt, wat maakt het dan uit?’ Dat ‘Big Brother’ dan toevallig ook wat persoonlijke informatie ziet, is zeker vervelend. Maar het is nog veel erger als foute figuren niet tijdig genoeg opgespoord kunnen worden en grootschalig leed veroorzaken. Ik heb liever dat Big Brother naar mij kijkt, dan dat een paar miljard mensen kijken hoe jouw dochter zich doucht op de hockeyvereniging.


like
user_faf20fdc290b098c0743123ab1c47a30eabf4660_avatar

Views

0