17 juni 2017 om 12:00
Lezerscolumn van: Ron Zoetmulder
Ron Zoetmulder

Actueel

Pictogrammen.

Deze column in de krant?
3

Kijk televisie en zie pictogrammen. Tussen de programma’s door worden andere programma’s aangeprezen en tijdens programma’s zie je links en rechts boven in beeld pictogrammen van de betreffende omroep en zender. Ik vind het erg onrustig om een film te kijken met links en rechts bovenin pictogrammen. Bij sommige commerciële zenders zijn deze ook nog eens behoorlijk groot. Kijk op internet en zie nu bijna alle moderne websites voorzien van grote, beeldvullende foto’s en pictogrammen voor wat je allemaal kunt vinden op de site en doen bij het bedrijf. Pictogrammen als link naar andere sites, ook weer vol met picto…
Worden wij allemaal voor dom versleten of zijn wij dat inderdaad inmiddels ook geworden? Het is natuurlijk erg makkelijk, je hoeft niet meer moeilijke woorden te lezen of te begrijpen, gewoon een tekeningetje of foto snappen en gelijk weten wat je moet doen. Gebodspictogrammen, verbodspictogrammen, waarschuwings-, recycling & milieu-, reddingsmiddelenpictogrammen en pictogrammen voor in openbare ruimten. Nou is het ook weer niet prettig als het hele land vol komt te staan met tekstborden, maar we kunnen toch ook zelf wel een behoorlijk aantal dingen bedenken? Als er bijvoorbeeld ergens een brandblusapparaat hangt hoeft er niet ook nog eens erboven een pictogram van het brandblusapparaat op de muur geplakt. Of een bord naast de reële prullenbak een picto van een prullenbak. Pictogrammen met tekst zijn helemaal erg! Een afbeelding van een mannetje die niet mag doorlopen met daarnaast de tekst: “Doorgang verboden.”
Heeft de toenemende hoeveelheid pictogrammen te maken met virtuele realiteit? Zichtbaar of onzichtbaar. Virtueel of reëel. Gezien en gevonden worden is in deze tijd van het grootste belang geworden. Veel bedrijven betalen er zelfs honderden euro’s per dag voor om op het internet bovenaan te staan en zo hun pictogrammen als eerste te kunnen laten zien en te verkopen.

3