Dubbelop in de shit.

Roland van Tilborg 19 jul 2017

Ik ben mijzelf knalhard tegengekomen, niet één keer maar inmiddels twee keer. De eerste keer door mijn depressie en de tweede keer (een maand of twee geleden) door de burn-out. Een paar maanden geleden was ik een paar uur per dag thuis aan het werk. Dat hielp mij niet in mijn herstel. Op dit moment werk ik helemaal niet en merk beetje bij beetje dat dit beter is voor mijn herstel. Ik had de depressie herkent, erkent en geaccepteerd. Hoe anders was dat voor mijn burn-out. Ik ben –achteraf gezien en met de wetenschap van nu- (weer) te lang doorgegaan omdat ik dacht dat dat positief zou zijn, regelmaat. Ja als het alleen een depressie zou zijn wel maar een burn-out vraagt om een andere aanpak. Dankzij een mindfulness training ben ik tot acceptatie van de burn-out gekomen en dat was mijn tweede keer ‘zwarte sneeuw’ in korte tijd. Door het toegeven aan mijn burn-out – lees: vermoeidheid e.d.- merk ik dat ik mij een aantal keer per dag beter voel dan wanneer ik er niet aan toe zou geven.

Het lucht mij op om er open en eerlijk over te zijn. Het belangrijkste hierin vind ik dat het andere mensen kan helpen die een laatste duwtje nodig hebben om naar een huisarts te stappen. Of het inzicht krijgen dat ze in één van dezelfde schuitjes zitten als die van mij. En dat er iets aan én mee te doen is. Ik weet dat het inmiddels bij een aantal mensen zo gegaan is n.a.v. mijn verhaal. Dat geeft een goed gevoel en hoop dat dit een soort van olievlekwerking kan hebben. Dat het op straat of op een verjaardag gewoon benoemt kan worden zonder dat er minachtend en onbegrijpend op gereageerd wordt.

Inmiddels ben ik onder behandeling bij een psycholoog en indien nodig kan ik een beroep doen op een psychiater. Ik volg een intensieve (schema)therapie die veel kracht en energie van mij vergt. Daarnaast heb ik nog regelmatig contact met mijn huisarts. Natuurlijk heb ik veel directe steun van vriendin, de kinderen en mijn ouders. Maar…..uiteindelijk…moet ik het zelf doen. En dat gaat mij ook lukken. Op z’n goed Zeeuws: Luctor et Emergo.

Als laatste wil ik eenieder meegeven goed te luisteren naar lichaam en geest! Probeer te voorkomen dat jou hetzelfde overkomt als mij en vele anderen.