Echt voetbal

Robin Aanhane 25 jul 2017

Gisteren speelde de Leeuwinnen hun derde wedstrijd op WEURO 2017. Drie niet zo mooie doelpunten, een penalty, een voorzet die in het doel vloog en een van richting veranderde bal, deden de eindstand in 1-2 eindigen in het voordeel van Nederland. De lelijke goals waren product van een schitterende attractieve wedstrijd. Jackie Groenen is een velddame op het middenveld en Lieke Martens heeft met schitterende balaannames de Belgische rechtsback, Deloose, nachtmerries bezorgd. Helaas wordt het niet door iedereen als serieus voetbal gezien. Jammer.

Ondertussen is in het serieuze mannenvoetbal de voorbereiding nog op volle gang. Wat nog meer op volle gang is, is de transfercaroussel die met elk jaar absurder wordt. ‘180 miljoen voor Kylian Mbappé’ is het laatste gerucht in de grote zee van transfergeruchten. Daarnaast heeft Manchester City inmiddels meer geld uitgegeven aan haar defensie dan de Nederlandse staat. Venezuela is niets vergeleken met de inflatie van vleugelspelers in Europa. In China lusten ze er sinds vorig jaar ook bami pangang van. Hoe lang gaat het duren dat het centrum van het serieuze voetbal naar Azië verhuist?

Maar hoe wordt al dat geld gebruikt? Om bussen te parkeren en het speelveld zo klein te maken dat splijtende steekpasses onmogelijk worden en acties aan de zijkant nutteloos. We worden er in de eindfase van de UEFA Champions League mee overspoeld. Talent wordt verpulverd door selecties van 80 spelers groot of wisselende trainers die ieder 200 miljoen mogen investeren om zesde te worden. Dat is dan wel serieus voetbal?

Het is niet mijn geld, maar dat van een Arabier in de zandbak of een Gazprom Rus. Bovendien wordt de helft gefinancierd door shirtverkoop in de eerste week. Dat is hoe de markt werkt. Het gaat mij niet perse om de absurde transfersommen, salarissen en commissies voor de Mino Raiola’s van deze wereld, maar de manier hoe er mee om wordt gegaan. Het punt dat ik wil maken is dat er tegenwoordig te weinig echt voetbal wordt gespeeld door de ploegen die worden bestempeld als echt voetbal. Terwijl de essentie van de charme van voetbal schuilt in de balaannames van Lieke Martens en de diepe ballen van Jackie Groenen op Shanice van der Sande. Niet in de hype rond een nieuwe speler van een miljoenmiljard, maar zijn of haar Bergkampiaanse aannames en Inmessionante dribbels. En dat zie ik te weinig in het serieuze voetbal.

Ik moet gaan, Vitesse speelt nu tegen FC Emmen. #Zinin!