The Truth Strikes Back

(reactie op de lezerscolumn van 20 Juni)
Ik zit onderweg naar training in de trein en trek de metro open. Op de hoogte blijven van het nieuws is goed, maar boven alles vind ik de columns vaak een genot om te lezen. Ik begin gulzig aan de lezerscolumn. Tijdens het lezen trekt mijn gezicht langzaam in een grimas.

Lezerscolumnist P.H. vindt dat de grote menselijke invloed op het klimaat nog niet geheel bewezen lijkt te zijn en lijkt te zeggen dat de consensus binnen de politiek meer gebaseerd is op economische belangen dan wetenschappelijke onderbouwing. Misschien is het omdat mijn vader milieuambtenaar is, misschien omdat mijn toekomst op deze planeet me aan het hart gaat, of misschien omdat ik een jaar in de VS gestudeerd heb in een sterk republikeinse staat en veel anti climate change argumenten heb gehoord, maar ik kan de krant niet simpel wegleggen en wat anders gaan doen.

De bewerkte 97% wetenschappelijke consensus kan ik niet wetenschappelijk onderbouwd vinden. Wel vind ik online een blog die met vergelijkbare argumenten als P.H. dit percentage in twijfel trekt aan de hand van een enkel onderzoek. Dit terwijl er vele andere onderzoeken zijn geweest die op dit percentage aankwamen door niet alleen vragenlijsten maar ook publicaties te bekijken en dingen algemeen wat beter aan te pakken dan het onderzoek in kwestie. Van de weggezette disciplines genoemd vind ik ook geen bronnen die samenvallen met wat P.H. zegt, in ieder geval niet tot op het niveau dat hij insinueert. De nood voor het verlagen van CO2-uitstoot zou ook alleen maar het resultaat van politieke spindoctors zijn, ondanks het feit dat de enorme bijdrage daarvan meerdere malen is vastgesteld. En natuurlijk wordt dit alles alleen gepusht vanwege de economisch politieke belangen van de landen. Het feit dat veel banken, bedrijven en overheden voor vele miljarden euro’s in de fossiele brandstof geïnvesteerd zijn weegt niet op tegen die schamele miljoenen in de duurzaamheidsindustrie en gezichtsverlies. In Groningen hebben ze immers ook gelijk de gaskraan dichtgedraaid na de eerste bevingen.

Beste P.H. Het is me duidelijk dat je met een gezonde kritische blik in het leven staat. Ik hoop dat je diezelfde blik ook op jezelf en je eigen overtuigingen en argumenten toepast. Wie weet lees ik over een week een antwoord in de Metro en houden we de discussie gaande. We willen immers geen van beiden een schonere, duurzamere wereld creëren zonder goeie wetenschappelijke onderbouwing.