10 oktober 2017 om 15:44
Lezerscolumn van: Rico Idris
Rico Idris

Maand van de geschiedenis

Geluk is fantasie

Deze column in de krant?
45

Ignorance is bliss oftewel, het geluk is met de onwetenden. Toen ik een kind was, was ik voor het laatst écht gelukkig. Kinderen weten niets, maar ze verbeelden zich alles, daarom zijn ze gelukkig. Ze leven in hun eigen zelfgemaakte fantasiewereld. Als we opgroeien en meer komen te weten verliezen we vaak een deel van onze fantasie.

Fantasie is van alle tijden. Sommige fantasieverhalen die nu nog populair zijn, zijn eigenlijk al duizenden jaren oud. Er is een reden dat deze verhalen zo lang meegaan en zo populair zijn, dit komt omdat wij er iets van kunnen leren. Wij zijn namelijk de hoofdpersoon van ons eigen verhaal. Hier twee lessen over geluk uit de fantasiewereld.

Peter Pan vind ik een bijzonder figuur. Peter wil niet opgroeien en vangt jonge jongens op die dit ook niet willen en neemt ze mee naar Neverland, zijn fantasiewereld. Wanneer hij een leuk meisje genaamd Wendy tegenkomt vraagt hij of zij de moeder wilt zijn van hem en zijn vrienden. Wendy doet dit en wordt verliefd. Peter voelt dit niet, hij ziet zichzelf meer als een zoon van Wendy. Nadat Capitein Haak is verslagen brengt Peter de kinderen thuis. Zij willen wel opgroeien, maar Peter niet. Hij gaat terug naar Neverland.

Pinokkio wordt geboren als marionet. Zijn vader wenst dat hij een echte jongen wordt en dus gaat Pinokkio op reis om een echt persoon te worden. Op zijn reis komt hij een jongetje tegen die hem lokt naar Pleasure Island, daar is alleen maar plezier te vinden. Eenmaal op dit eiland veranderd Pinokkio langzaam in een ezel en er blijkt een duivels figuur te zijn die de ezelkinderen verhandeld. Iedereen weet: van ezelkinderhandel wordt niemand gelukkig. Pinokkio ontsnapt van het eiland en redt zijn vader uit de buik van de walvis. Pas daarna veranderd hij in een echte jongen. Dat alles met de hulp van zijn krekel die dient als het stemmetje in zijn hoofd, die hem tijdens zijn reis constant heeft begeleid.

Voor altijd in de fantasiewereld blijven is dus niet goed voor je, maar fantasie compleet uit je leven bannen zorgt er voor dat je stopt met wensen. Met kennis en idealisme uit de fantasiewereld moet je terugkeren naar de echte wereld. Dan kan je als volwassene een realistisch beeld schetsen van je ideale wereld en hiernaartoe werken.

Om gelukkig te worden hoef je dus alleen maar een wens te doen en te luisteren naar de stem van binnen!

45