Hanina Ajarai zaait woede met column over MH17

Pevje 20 jul 2017

Vandaag las ik in het AD de column van Hanina Ajarai. Daarin stelt deze columniste dat de bijna 300 doden van de MH17 haar niets doen. Wel het leed rond Ajaxied Nouri. Op sociale media barstte al snel een stortvloed van reacties los. Vooral veel boze reacties. Je vraagt je af, waarom Hanina
zoveel onrust zaait met haar column.

Met verbazing las ik dat al die doden van de MH17 haar niet raakten. Ook de herdenkingen en het monument, wat onlangs werd ‘geopend’, deden haar niets. Geen traan, geen emotie, helemaal niets.

Vervolgens staat ze kort stil bij de dood van Romy en Savannah, Iets wat wel wat met haar deed. Maar het toppunt van haar emoties liggen bij de gebeurtenissen rond voetballer Nouri van Ajax. Ze vraagt zich af, waarom dat haar wel aan grijpt.

Haar uitleg zit er in, dat ze zich afvraagt waarom de ene gebeurtenis haar wel aangrijpt en de andere niet. Alleen denk ik dat Hanina Ajarai de vergelijking met de MH17 verkeerd heeft gekozen.

Zeker is de gebeurtenis rond Nouri triest. Medeleven behoor je te geven. Maar waarom werd er nauwelijks aandacht besteed aan het plotselinge overlijden van ADO-speelster Sylvia Nooij? Geen mens, geen club besteedde daar aandacht aan.

Wat ik wel vind, is dat we tegenwoordig ons te snel en te veel het leed van anderen ons toe eigenen. Tegenwoordig kunnen we niet meer een pas op de plaats maken. Het leed van anderen is opeens ons verdriet. Dan treedt er een soort verdriet-egoïsme op “We willen ook meehuilen”. Liever laat ik op gepaste en een bescheidener wijze mijn medeleven blijken.

Stille tochten, witte ballonnen in de lucht, condoleanceregisters, herdenkingspagina’s op Facebook, tegenwoordig kun je overal je onbescheiden medeleven laten blijken.

Beste Hanina, het heeft niets te maken met een moederhart. Het gaat vooral om eerbied en respect. En wil je medeleven tonen, dan doe je dat met de nodige piëteit. Elke gebeurtenis, waarbij een onschuldig mens het leven verliest, is er één teveel. Of het nu je kind is, je buurman, of een bekende voetballer, dat maakt niets uit.

Een ramp, waarbij zovelen het leven wordt ontnomen, is afschuwelijk. Daar behoor je met respect mee om te gaan. Of je nu Moslim bent, Europeaan, of Chinees, dat maakt niets uit.

Maar de ramp met de MH17 is een ultieme tragedie. Deze tragische dood van zovelen heeft zoveel leed veroorzaakt bij talloze nabestaanden Het ware goed geweest als je daar meer respect voor had getoond. Ook dat mag je van een columnist verwachten. Zeker van het AD!