Lezerscolumn

pen icon

Pevje

Genderneutraal taalgebruik hot en waanzinnig

31 JUL 2017

Wat me opvalt is dat in de vakantieperiode vaak de meeste onzin wordt uitgekraamd. Nu staat het Genderneutraal Taalgebruik in de belangstelling. De Gemeente Amsterdam gaat haar bewoners genderneutraal aanspreken.

Hierdoor hoopt men minder mensen te kwetsen. Een mooi voornemen. Maar juist het genderneutrale taalgebruik zal alleen maar leiden tot meer frustratie en meer geweld.

Opeens moeten alle normale mensen, de meer gangbare modellen, er aan geloven. Amsterdam gaat alle bewoners niet meer als meneer of mevrouw aanspreken. Maar die heten vanaf nu bewoner, of ouder. Vreemd, want menig bewoner, of ouder gedraagt zich daar niet na.

De NS roept niet meer door haar speakers 'dames en heren'. Nee, dat wordt 'beste reizigers'. Erg optimistisch van de NS. Dan moeten de treinen wel rijden, anders word je nooit een reiziger. Iets waar de Ierse Travellers weer niet blij mee zullen zijn.

Toiletten worden eveneens genderneutraal. Geen aparte wc's meer voor dames en heren. Maar gewoon allemaal op dezelfde pot. Waar men nog wel mee worstelt is het invalidentoilet. Hoe krijg je dat genderneutraal? Misschien een sticker van een invalidenwagen met één wiel?

Met recht vraag ik me af welke halve zool dergelijke apekool bedenkt. Zeker enkele duur betaalde externe deskundigen, die ingehuurd zijn vanwege een verzoek van een enkeling of dreinende pressiegroep.

Ik vrees echter, dat deze manier van mensen benaderen uiteindelijk leidt tot meer agressie en geweld. Ik word bijzonder graag aangesproken met 'meneer' en zeker niet met 'bewoner'. Dan beginnen mijn handen al te jeuken.

Zelf heb ik al wat onderzoek gedaan. Zo liet Spiderman weten niet aangesproken te willen worden met Spidermens. Batman verafschuwt dat zijn naam wordt omgezet tot Batpersoon. Superman belde me, dat hij weigert zich Superorganisme te laten noemen.

De tuinman, vuilnisman, politieman, vakman houden op te bestaan. Vanaf nu wordt dat tuinpersoon, vuilnismens, politiewezen en vakidioot.

Voor transgenders, die zo graag man of vrouw willen of inmiddels zijn, is het helemaal triest. Zij worden aangesproken als mens, of persoon. Nooit zullen ze 'meneer of mevrouw' genoemd worden. Dat vind ik zo gemeen, hè.
En komt er straks ook genderneutraal ondergoed? Iedereen een BH en een string met gulp?

Vanmorgen sprak ik mijn vrouw aan met 'dag lieve persoon'. Voordat ik 't wist, kreeg ik een klap in m'n gezicht.'Ben je niet goed bij je hoofd? Ik ben je vrouw. Of was je dat vergeten?'

Toch maar ff SIRE bellen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

88

pen icon

Billie de Haas

Likeability of 6

Stilleven

10 JUN 2018

Op een plekje ver weg ligt de Abdij Koningshoeven. Met regelmaat stappen er fietsers af voor een potje zelfgemaakte jam uit het abdijwinkeltje en stoppen er busjes met voetbalteams of vrijgezellenfeestjes voor een rondleiding door de bijbehorende bierbrouwerij. Maar wat haast niemand op zal merken zijn de enkelingen die zich op dinsdagochtend om kwart over 9 bij de poort melden. Ze komen voor hun rust, op zoek naar een ontsnapping aan de hectiek van het alledaagse leven. Eens per maand is er de ‘stille week’. De instructies zijn duidelijk: niet praten. Dat gaat goed tijdens het gezamenlijk gebed of alleen op de kamer. Iets lastiger wordt het al tijdens het eten wanneer de kaas die je graag op je brood wilt aan de andere kant van de lange tafel staat. Na het laatste gebed verbreken enkelen de stilte onder het genot van een biertje en hoor ik dat elk hier met een bijzondere reden naartoe is gekomen. En het verrast: zo blijkt de man die elke dag pindakaas met hagelslag op zijn brood eet een tandarts te zijn. Ik voel me een buitenstaander, omdat ik hier enkel kom om te werken en met mijn mobile hotspot stiekem de WiFi-vrije zone omzeil om mijn mail te kunnen beantwoorden. Maar ik moet bekennen dat ook ik mij aangetrokken voel tot deze bijzondere plek. Want hoe zit het eigenlijk met deze broeders die dag in, dag uit in hun habijt Gods lof zingen? Ik heb bewondering voor hun dankbaarheid, toewijding, gastvrijheid en vertrouwen. Dankbaar wanneer we het dagelijks brood ontvangen en stilstaan bij degenen die het vandaag zonder moeten doen. Toewijding, waarmee zij dagelijks om 4 uur opstaan om te bidden en waarmee zij duurzaam en maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel hebben staan, zoals met de introductie van een biologische waterzuiveringsinstallatie dit jaar - de eerste in Nederland. Gastvrijheid, zoals een broeder tegen mij zei: “Het doet mij altijd goed wanneer een gast in vrede, ik bedoel tevreden, ons klooster verlaat.” En vertrouwen. Zoals toen een gast klaagde dat de koekjes op waren en de gastenbroeder zei: “Oh, die zullen vanzelf wel aangevuld worden.” En warempel, de volgende dag was de koektrommel weer vol. Hoeveel ellende er wel niet in naam van religie veroorzaakt is en wordt. Maar de broeders laten mij in deze week waardes zien die onze samenleving in de waan van de dag lijkt te zijn vergeten of kwijtgeraakt. Dankbaarheid, toewijding, gastvrijheid en vertrouwen. Ik ben dankbaar daar deelgenoot van te mogen zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_ecb421565789925adb641429031ec117c7cf3285_avataruser_e33f1882891444d88313a124bfc44a55d7da9d11_avataruser_89489c44d1bebd2c8ddcd5d553585ddbd0c38189_avatar

+2


Views

400+

pen icon

Metro

On Fire

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_7e67beacd08ccd8fb4d46307897b6e256ce3f0d6_avataruser_85fd08bcc7c7a4a84f20724f8dc10dd0d5d07413_avataruser_4240aeece1c32e21b87e7bafba31b9ec2fc4b80d_avatar

+97


Views

1k+

pen icon

Colette Leenders

Vluchten in eigen land

14 JUN 2018

12 jaar was ik, bijna 13 nog 1 maand te gaan...en dan de ruzie het geschreeuw, de angst. Was het nu zo ver? Zouden ze nu gaan scheiden? Ik lag op de bank migraine en hoefde niet naar school. Mijn ouders kregen ruzie over een brief, de zoveelste ruzie al. Ik me niet eens meer herinneren wanneer mijn ouders geen ruzies hadden. Mijn 2 kleine zusjes zaten nog op school en de ruzie liep zo uit de hand, dat mijn vader weg liep, terwijl mijn moeder belde naar school om door te geven dat mijn zusjes onder geen enkele voorwaarden mee mochten gaan met mijn vader. Na nog een aantal telefoontjes plegen pakte mijn moeder mijn hand en liepen we naar buiten. Daar zat mijn vader in de auto en ze schreeuwde naar elkaar. Inmiddels was de vriendin van mijn moeder ook gekomen en ik stapte bij haar in, via de achteruit kon ik mijn vader zien staan en terwijl we wegreden moest ik huilen. Zal ik mijn vader ooit nog zien? Waar gaan we naar toe? Er gingen zoveel vragen door mijn hoofd en ik wist de antwoorden niet, ik durfde de vragen niet te stellen, bang om mijn moeder nog meer verdriet te doen. We reden naar de school, waar we mijn zusjes gingen halen en waar ik mijn eigen klas in liep en afscheid nam van al mijn klasgenoten, ik zal ze nooit meer zien, dit is het dan mijn leven hier is over en we gaan weg zonder spullen, zonder vader en zonder vrienden. Bij de vriendin van mijn moeder gingen we wat eten en in de avond gingen we naar de trein. In de trein zaten we vol met vragen en verdriet, hoe nu verder? Als kind krijg je veel mee maar de antwoorden op al je vragen komen vele jaren later pas. Aangekomen met de trein werden we van het station gehaald door de politie, deze brachten ons naar een crisis centrum in de buurt van Zoetermeer. Jezus dacht ik Zuid-Holland, wat moet een meisje uit Brabant nou daar, wat een cultuur schok. Na 2 weken werden we over geplaatst naar een blijf van mijn lijf huis in het centrum van Den Haag. Dag 2 pakte ik mijn zusjes en belde de vriendin van mijn moeder, dat ze ons moest komen halen, ik wilde geen dag langer blijven in deze stad. Ik voelde me niet veilig en werd gepest. Niemand mocht weten waar we woonde en wat onze namen waren, dus stond er overal een sterretje achter mijn voornaam en bij mijn adres. Al snel was ik een Sterrekind met een zachte G. Wat een ellende en wat een hel, mijn moeder deed haar best en meer dan haar best, maar ik was diep ongelukkig en voelde me een vluchteling in eigen land. Meer lezen over mij? stem dan op mij!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Rebel Moojen

Student Communicatie

14 JUN 2018

Waarom krijgen we met z'n allen toch zoveel boetes? In 2017 werden er volgens de Rijksoverheid 9,2 miljoen boetes uitgedeeld. Het merendeel daarvan, 8 miljoen, was een boete voor te hard rijden. Hieronder een lijstje van de meest voorkomende boetes in Nederland. Wil je weten hoe je deze boetes kunt voorkomen of hoe je bezwaar maakt tegen een onterechte boete? Onderaan dit lijstje vind je een handige tool. 1. Te hard rijden We hebben allemaal wel eens haast, we plannen onze agenda's tegenwoordig zo vol dat 24 uur in een dag niet genoeg meer is. Dan wil het nog wel eens voorkomen dat je iets te laat vertrekt voor die belangrijke afspraak. Wat doen mensen dan vaak: gas erop! In 2017 werden er 7.814.043 miljoen boetes uitgedeeld voor te hard rijden. Ongeveer 40% van de verkeersboetes werden gegeven aan bestuurders die minder dan 5 km per uur te hard hebben gereden. Dus nét iets te hard, zonde! 2. Parkeren/stilstaan of fout parkeren Ik schets even een situatie: je moet snel een boodschap doen en parkeert de auto even met twee wielen op de stoep waar dit niet mag. Je rent de supermarkt in en probeert zo snel mogelijk de schappen langs te gaan waar jouw benodigdheden staan. Als je bij je auto komt en constateert dat er geen boete onder de ruitenwisser ligt, maakt je hart een klein vreugdesprongetje. Herkenbaar? Toch komt het vaak genoeg voor dat er wel boetes worden uitgedeeld in dit soort situaties, volgens de Rijksoverheid wel 434.832 keer in 2017. 3. Door rood rijden Je ziet het verkeerslicht voor je op oranje springen en de auto voor je rijdt nog stevig door. "Die haal ik nog wel", denk je. Toch springt het verkeerslicht net op het moment dat jij over de streep gaat op rood. Volgende dag een boete op de mat. We willen ons zo snel mogelijk van A naar B verplaatsen. Door rood licht rijden leverde in 2017 284.362 boetes op! 4. Handheld bellen Mensen die tijdens het bellen in de auto hun telefoon in de hand houden. Dom! Sinds 1990 geldt al de regel dat je tijdens het besturen van een gemotoriseerd voertuig geen mobiel apparaat in de hand mag houden. Waarom vinden we het allen dan zo belangrijk online te blijven tijdens het rijden? We raken meer en meer verslaafd aan onze telefoon en zijn bang om iets te missen. Boete gekregen? Maar ben je het niet eens met je boete? Bezwaar maken was nog nooit zo makkelijk: ga naar www.Appjection.nl. Deze webapplicatie maakt gratis bezwaar voor jou en zorgt ervoor dat jij je geld terugkrijgt! Doen!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Michiel Geurtse

Likeability of 6

Beetje Noordwijk

14 JUN 2018

Noordwijk staat in brand. De burgemeester heeft het over raddraaiers, maar het klinkt alsof hij het over doerakken heeft. Men denkt dat als alles verkleind wordt, het minder erg overkomt. Ze hebben het over brandjes, vechtpartijtjes en af en toe een beetje vandalisme. Ik zie de beelden en zie een bus in de fik staan. Ik zie brand- en vernielingssporen alsof ik naar een stad kijk die in een oorlogsgebied ligt. Dan hoor ik met verbijstering een buurtbewoner het volgende zeggen: “Er zijn weleens incidenten geweest. Een beetje intimidatie, bedreigingen, maar dat komt altijd in een golfbeweging. Soms is het heel rustig, soms niet." Hij vertelt het alsof de aardbeien in de supermarkt soms een beetje duurder zijn en dan weer niet. Een beetje intimidatie. Ik liet de woorden op me inwerken. Wat is dan veel intimidatie? Een beeld van een verbrande, gesloopte regenpijp komt op mijn netvlies. Een beetje kapotgemaakt. Ach ja, het is een golfbeweging. We maken mensen dan weer bang en dan weer niet. We terroriseren een beetje de buurt en dan weer niet. Moet kunnen toch? Die bengels toch ook. Net toen ik mijn mond die van verbijstering over deze laconieke opmerking opengevallen was dicht had, vloog deze weer een halve meter verder open, omdat er schijnbaar veel, heel veel geklaagd is over deze kleine groep boefjes. Maar pas nadat een deel van de buurt zelf in actie wilde komen, werd er ingegrepen door de lokale politiek. De burgemeester constateerde een opbouw in de ernst van de incidenten, een beetje beledigingen en provocatie naar de politie toe en een beetje intimidatie naar de bewoners van de buurt. Joh! Dacht ik. Je meent het. Je buurt moet er kennelijk eerst uitzien als een oorlogsgebied en je moet als buurtbewoner eerst je huis in geïntimideerd zijn, waar je vervolgens niet meer uit durft, om een beetje steun te verwachten uit de hoek waar het al veel eerder vandaan had moeten komen. Een beetje jammer. Noordwijk. Het ligt toch echt in Nederland. Een beetje schaamtevol zie ik de beelden. Waar is de ruggengraat als je die nodig hebt? Een handjevol reljongeren hebben dan misschien weinig herseninhoud, maar wel het lef om elke avond de boel te verzieken in een maatschappij die wij ook voor hen netjes proberen te houden. Dat is ook een soort ruggengraat. Helaas. Uiteindelijk kwam de rust wat terug in de buurt door de noodverordening. Maar zoals een buurtbewoner het al zo mooi zei, het was wel een beetje laat.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_f1bf39464fc5563196091d4dbc39ee88b8515525_avataruser_490cc2d4f5e4de2b6ec1353d4880c9c9da846430_avataruser_8b0371ccda9afe14458216b1b1f116874d9ac202_avatar

Views

200+

pen icon

Anna

Likeability of 6

Een dagje ramadan

13 JUN 2018

Gestommel in de keuken. Een stromende kraan. Gekletter met dienbladen. Ik ga maar eens kijken. In de keuken staat mijn 13-jarige zoon. Het is 10 uur ’s avonds en hij staat boterhammen met pindakaas te smeren. Op zich niet heel raar. 13-jarige jongens hebben altijd honger. Maar hij heeft op een dienblad ook druiven, een bakje cruesli en 2 glazen water staan. Een beetje overdreven voor een late night snack. “Wat ben je aan het doen?” vraag ik verbaasd. “Had ik gezegd toch” antwoordt hij terwijl hij nog een appel aan het dienblad toevoegt. “Ik doe morgen een dagje ramadan.” Hij had het inderdaad gezegd. Een paar vrienden van hem doen mee aan de ramadan. Het leek hem zwaar. En hij vroeg zich af of hij het ook zou kunnen. Maar ik had niet door dat hij het zo serieus bedoelde. Nu vertrekt hij met zijn dienblad naar boven. “Welterusten ma, ik ontbijt vannacht wel in mijn bed!” De volgende ochtend vertrekt hij zonder lunch of iets naar school. Een fijn idee vind ik het niet. Het wordt 25 graden. Heel de dag niet drinken, dat is toch niet gezond! Gelukkig heeft hij geen gym… Terwijl ik hem uitzwaai vraag ik me af hoe al die moslim mama’s dit iedere dag doen. Ik ben blij als het ’s avonds bijna half tien is. Zoonlief heeft heel de avond boven zitten leren. Beneden in de etenslucht vond hij toch wel lastig. Verder is het prima gegaan. Ik geloof dat ik het er moeilijker mee had. Maar goed, dat is natuurlijk wel (onder andere) het idee van de ramadan. Dat je weer beseft hoe goed je het hebt vergeleken met sommige anderen. Een suikerfeest is het niet, maar een extra lekker bordje staat er wel voor hem klaar. De laatste 10 seconden telt hij af. Dan valt hij aan. Heerlijk smullend vertelt hij ons dat hij toch wel veel respect heeft voor zijn vrienden die dit een hele maand moeten volhouden. “Maar die eten ’s avonds wel gezellig samen, en niet zoals ik alleen!” voegt hij eraan toe terwijl hij een tweede keer opschept. Op dat moment zwaait de deur open en komt zijn broer terug van het sporten. “Is er nog wat over?” vraagt hij met zijn neus al in de pan. Fijn zo’n grote broer. Die heeft ook altijd honger.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_dabbd9fc3ecdb02cae614f725c8c52cc4cb7a24b_avataruser_ab96166e8c5234bc35e9842e6740e17ff2930549_avataruser_f0ccbb605c90f3f023771ae373b3412c2b347895_avatar

+3


Views

500+

pen icon

Gerrit Woering

Matrassen van Ikea zijn top

13 JUN 2018

Na een half uur wachten bij de klantenservice van Ikea in Amsterdam Zuidoost ben ik aan de beurt. Ik geef aan dat ik mijn pas gekochte matras om wil ruilen omdat hij tóch niet bevalt. Dat kan bij Ikea. Ik reken mijn nieuw uitgezochte matras af inclusief de bezorgkosten, én de ophaalkosten van het oude matras. Ik vraag haar of dat brengen en ophalen in één keer gaat. Ja, dat wél. Het geld voor mijn oude matras krijg ik terug als ik mij daarna opnieuw lijfelijk bij de klantenservice meld. Ja hoor, het moet niet te makkelijk worden, dat snap ik wel. De koerier die een paar dagen daarna mijn nieuwe matras komt brengen heeft echter niet op zijn pdf'je staan dat hij mijn oude matras mee moet nemen. Dat gaat hij dus niet doen. Na een kwartier in het ongewisse over de nog te wachten wachttijd aan de telefoon met Ikea, weet een medewerker mij te vertellen dat er nóg een koerier langskomt. Nou, niet volgens afspraak, maar ik ben opgelucht dat ik niet met dat ding blijf zitten in mijn studio van 29 vierkante meter. Als de afgesproken tijdsspanne echter op zijn einde begint te lopen, maak ik mij opnieuw zorgen en bel het koeriersbedrijf. Dat heeft geen opdracht om een matras bij mij op te halen. Staat niet op zijn pdf'je. Na drie kwartier opnieuw Ikea-radio aan mijn oor geef ik op mijn frustratie te botvieren bij de meest rechtmatige eigenaar. Vooralsnog heb ik twee tweepersoons matrassen gekocht waarvan het model Mörgedal hinderlijk de toegang tot mijn keuken blokkeert.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Marielle Dekker

Buitenspeeldag, ook voor volwassenen?

13 JUN 2018

Ik kwam er pas aan het eind van de middag achter dat het buitenspeeldag was. En mijn dochter zat al de hele middag binnen te puzzelen. Shit, weer een punt minder op de schaal van goede moeders. Dat buitenspelen, dat is dus heel belangrijk. Het is goed voor de gezondheid, fitheid en de sociale kant van kinderen. Tot wanneer ben je eigenlijk kind? Is dat alleen de basisschool, of ook nog de middelbare school. Is dat leeftijdsgebonden? “Zo Thomas, gefeliciteerd met je 17e verjaardag. Eindelijk geen kind meer! Vanaf nu mag je lekker de hele dag binnen zitten. Je hoeft nu niet meer sociaal te doen, die tijd heb je gehad. Als cadeau krijg je vitaminepillen vanwege het gebrek aan zonlicht dat je krijgt”. Ik weet echt niet vanaf wanneer ik geen kind meer was, blijkbaar ben ik het niet meer. Ik mocht tenslotte nergens meedoen aan de buitenspeeldag activiteiten. Het is ergens ook raar, dat er alleen voor kinderen een buitenspeeldag wordt georganiseerd. Waarom niet voor volwassenen? Eén dag per jaar, de hele dag buiten spelen. Weg met die telefoon. Gewoon één dag sociaal doen en naar buiten. Ik kan het best gebruiken, beetje socializen en fit worden. Mag ik de rest van het jaar weer in mijn stoffige kantoor verblijven. Alle zenders op zwart, zelfs Netflix werkt een dagje niet. Nog leuker, een hele dag overal wifi eruit! Kunnen we dat nog wel, twee dagen wachten op het vervolg van GTST, of een andere topserie? Als iedereen wat vaker zou spelen, al dan niet in de speeltuin, wordt het leven vast een stuk leuker. Schommelen en er dan zo ver mogelijk afspringen, met je buurman op de wip (als het een leuk exemplaar is, kan je legaal met je buurman wippen, hoe mooi is dat!) en het beste verstopplekje van de buurt vinden, voel de spanning! Je werk wordt vanzelf leuker als je er huppelend naar toe gaat, of huppelend naar huis als je dat stiekem liever doet. En als het knikkertijd is, ga je in plaats van lunchwandelen, lunchknikkeren met collega’s. Kun je daarna al je verdiende bonken op je bureau stallen en de blits maken! Na al deze mijmeringen sprak ik mijn dochter vermanend toe. Stop met puzzelen, naar buiten zal je! Ze stond op en liep weg. Ik plofte gerustgesteld op de bank en zette de tv aan. Heerlijk!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Cees Freeke

Mr

13 JUN 2018

Mr. Cees Freeke: Europees Openbaar Ministerie Europa is een groot palet van complicaties. Niettemin gaat de éénwording gewoon door. Actueel is de ontdekking dat het met de uitgifte van geldmiddelen slecht is gesteld. Een schatting luidt dat in de EU vijftig miljard euro onrechtmatig wordt uitgegeven. Verder is er een Europese belasting op komst, zoals belasting op vliegreizen en plastics, onder voorwendsel dat daarmee het milieu beter wordt beschermd. Ook de volksverhuizingen kosten de nodige pecunia. Naast geld gaat het om toekomstbeelden. Hoe ziet ons land over twintig jaar uit? Hebben we demografische voorbeelden? Kunnen de Europese landen en ons land de last van de immigratie op den duur aan? Diverse vragen uit ‘Immigratie: bang dat vluchtelingen terrorisme aanwakkeren’. In acht van tien Europese landen denkt meer dan de helft van de bevolking dat de komst van vluchtelingen het terrorisme zal aanwakkeren, aldus een grootschalig onderzoek. Hongaren, Polen en Nederlanders zijn het meest bang voor terrorisme. Alleen Polen en Hongarije verzetten zich tegen de immigratie. Weliswaar wil eurocommissaris Frans Timmermans deze landen in hun portemonnee treffen, maar daarentegen dreigen deze landen tegen de begroting te zullen stemmen; de uitkomst van dit conflict is ongewis. Een heikel onderwerp is dat de EU in woord en geschrift een versterkte én versnelde islamisering van alle lidstaten wil. Recent tekende in Marrakesh de Nederlandse afvaardiging voor honderdduizend migranten uit Afrika. Polen en Hongarije zien in Zweden een baken in zee: volgens een VN rapport zal Zweden in 2030 een Derde Wereldland zijn. Een Europees Openbaar Ministerie is in ontwikkeling. Dit Europees instituut zal strafrechtelijke onderzoeken doen naar de eerder gemelde onrechtmatige uitgaven. Dat is natuurlijk mooi. Maar blijft het daar ook bij? Komen daar andere delicten bij, waarover de lidstaten uit hun volksaard verschillend kunnen denken? Wie worden in een dergelijk instituut benoemd? En door wie benoemd met welke democratische legitimatie? Verder leert de ervaring dat deze instituten flink kunnen uitdijen: kijk het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, stelt mr. Cees Freeke. En last but not least, hoe ervaren de lidstaten het dat zij op dit stuk souvereiniteit moeten inleveren. Een te zware of te lichte vervolging kun je niet repareren: je kunt immers niet twee keer voor het zelfde delict worden vervolgd – ne bis in idem.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

64

pen icon

Monique Louis

Likeability of 6

Samen zwijgen

13 JUN 2018

Ik sta bij het water. Een verademing, de rivier zo dichtbij. Aan de overkant de contouren van Vianen. De Grote Kerk, de Pannenkoekenboerderij. Ik zie een clubje koeien mooi gegroepeerd in het zand liggen. Paar meter verderop, nog iets dichter naar het water toe, een torenhoge boom. Ik herken de soort niet, natuurleek die ik ben, maar het is er een met allure. Precies op de juiste plek, voor een groots uitzicht. Rechts in de verte, de boog van de Oude Lek brug. Het verkeer schuift, de lucht erboven is egaal blauw. Ik staar naar het containerschip, de Duitse vlag wappert nauwelijks. Door de druk van de boot, klotst het water even hevig tegen de kant. Rimpelige golfjes, de geur van fris water. Een ademteug en de zorgelijke wolk in mijn hoofd lijkt in te zoomen. De basalten blokken doen me aan de Pier in Hoek van Holland denken. Van de gedachte aan Hoek van Holland kom ik automatisch op mijn vader.Talloze keren liep ik met hem op de Pier richting het strand, langs de Noordzee. Met mijn moeder en broer. Mooi weer, geen weer. De wandelingen staan gemarkeerd in mijn geheugen als pionnen langs de veilige weg door mijn jeugd. Die ene keer, ik liep met hem samen. Het was noodweer, code oranje bestond niet. Het water golfde letterlijk over de Pier het strand op richting de duinen. We waren halverwege, konden niet verder. We zijn teruggekeerd, traag, duwend tegen de storm in, af en toe keken we achterom, onder de indruk van het spektakel. Mengeling van ontzag en bravoure in mijn vaders ogen. Nat van de golven zout water die als een regenbui op ons was neergedaald. We lachten. Snel de auto in, weer naar huis, niet voordat hij zijn bril haastig had droog gewreven. We spraken nooit zo veel. Dit heb ik lang jammer gevonden. Praten wordt overgewaardeerd, zegt man. Vrouwen zoeken contact door te praten. In de loop der tijd is het besef ingedaald, dat woorden ook afstand kunnen scheppen, zelfs schade kunnen aanrichten. Samen iets beleven, samen zwijgen kan een gevoel van diepe verbondenheid geven. Naast me zie ik een stel eenden. Ze kijken naar dezelfde boot, draaien hun snavels langzaam mee. Ik tel de donzige koppen, het zijn er vijf. Beweeg mijn tenen in mijn slippers, mijn voeten zijn roodverbrand. Ik draai me om en loop naar huis.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_8cdbce5db9dd2b10b48ff662799b6c9825cac619_avatar

Views

200+

pen icon

mauryn burgmeijer

weg met die zorgpremie

13 JUN 2018

Er valt geen realiteit aan te ontlopen dat de basis Nederlandse zorgpremie steeds duurder en duurder word en het eigen risico sneller omhoog schiet dan je eigen salaris verhoging. De Nederlandse zorg is een probleem en dat weten we allemaal. Oke je krijgt natuurlijk ook zorgtoeslag maar dan mag je natuurlijk niet te veel verdienen. En ook al betaal je elke maand basispremie kan je beter meer ziek zijn dan je eigen risico om nog een beetje profijt te hebben van de zorgverzekeraars. Kijk nou eens naar andere Europese landen bijvoorbeeld : Finland en het Verenigd Koninkrijk daar betaal je geen zorgpremie daar is de zorg gratis. Nou ja gratis niet helemaal maar daar is de regel ben je niet ziek dan betaal je niks. Even een korte uitleg , in deze landen zijn er overheidsinstanties die een percentage van je rekening betalen, dit percentage ligt tussen de 40 en 60 procent. Dit is haalbaar gemaakt om andere behoeftes zoals levensmiddelen en loonbelasting te verhogen. Eigenlijk onopgemerkt betaal je dus meer voor levensbehoeften maar als je niet ziek word betaal je ook niks aan zorg ter compensatie. Dus weg met die concurrerende zorgverzekeraars en laat alles regelen via 1 staatsbureau. Gooi het groenten en fruit iets duurder en geef de zorg gratis weg.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Vincent Kupers

Likeability of 5

Mensen die rennen op stations

12 JUN 2018

Je manoeuvreert je dwars door de massa heen alsof je het middelpunt bent van alles. Alle aandacht is op jou gericht. Het liefst zie ik je alleen en niet helemaal op je gemak. Ik wil in één oogopslag zien dat je het verschrikkelijk vindt en zo snel mogelijk wilt wegkruipen in je treintje. De trein naar een plek die op dit moment zo belangrijk voor je is. Het boeit me niet. Ik wil je zien zwoegen. Soms denk ik na over hoe het zal zijn wanneer je de trein net mist. Dan was al die ongemakkelijkheid voor niks geweest. Reken maar dat ik erbij ben als dat gebeurt. Wanneer je me vervolgens aankijkt zal je gelijk zien dat ik er erg van genoten heb. Ondanks dat je zo je best hebt gedaan zullen mijn gedachten genadeloos zijn. Misschien blijf ik nog even in de buurt als je die vriendin van je opbelt waar je zo nodig heen moest. ‘Ik heb nog keihard gerend, echt waar!’’. Ja, trap maar tegen dat paaltje. Laat je woede maar zien.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_e582f3cc5bf5fa33f2319f1f24d6d7ed91a0e0f0_avatar

Views

200+

pen icon

Sylvia Peters

Likeability of 6

Waar is het ooit misgegaan?

11 JUN 2018

Alle ouders denken nog weleens terug aan die schattige peuter- en kleutertijd van hun kind. Met een glimlach om je mond herinner je de rare uitspraken die ze deden, soms omdat ze gewoon bepaalde letters nog niet konden uitspreken. Je denkt terug aan die keren dat je de dierentuin bezocht en je ziet nog die verheugde blikken op je netvlies wanneer ze het eerste aapje hadden gespot. Iedere moeder kan zich wel een momentje herinneren, dat zij vertederd werden door hun kleintje. Of het nu gaat om de eerste stapjes of de eerste echte trap tegen de bal. Maar waar is het dan bij sommigen ooit misgegaan? Ik hoef vandaag maar even het nieuwsoverzicht door te lezen en ik kom diverse voorvallen tegen waarbij die peuter, die ooit misschien te schattig was, inmiddels is uitgegroeid tot een walgelijk monster. Bijvoorbeeld het figuur wat het poesje Sprotje eerst als voetbal gebruikt en daarna in een oven stopt met een temperatuur van 200 graden Celsius. Of het type wat een hangbuikzwijntje met zijn poten in het beton giet en daarna de plomp ingooit. Hebben zij ook ooit zo genoten in de dierentuin? Waar is dan dat schattige kleutertje gebleven? Waar ging het mis bij types zoals Michael P.? Die er niet tegen kan als mensen hem vastpakken of op hem gaan liggen. Die wel al jong fantaseerde over moord en verkrachting en het ook daadwerkelijk uitvoerde? Waar gaat het mis bij al die ‘verwarde mannen’ die zomaar op willekeurige mensen willen insteken? Zelfs als ik jonge mannen op het nieuws hoor gillen: ‘ik neuk je de kankermoeder’, vraag ik mezelf af: ‘dat zijn toch allemaal ook ooit schattige kleine kinderen geweest?’ Waar gaat het dan mis? Wanneer veranderd zo’n lief kind in zo’n walgelijk monster, gespeend van enig respect voor mens en dier? Zat het al in hun DNA? Ligt het aan de opvoeding? Is er kortsluiting geweest in hun hersenen? Of zijn ze deze simpele zielen geworden door andere invloeden van buitenaf? Is de benaming ‘verward’ trouwens wel alles dekkend? Is er hoop op genezing of blijven het voor altijd de losers van de maatschappij? Ik denk het laatste, waardoor het een bijna onmogelijke taak zal zijn om daar nog een normaal mens van te maken. Het moet toch keihard zijn voor die moeders om te zien dat hun schattige kind is veranderd in een hersenloos monster?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_f2264a21c501c8435f91098a01bdfcb97a0fbae2_avataruser_60c680b3ab45e5eac4d9dd8d7a29a8949d00ccd0_avataruser_faf20fdc290b098c0743123ab1c47a30eabf4660_avatar

Views

400+

pen icon

Kirith Bongaards

Likeability of 6

Mijn smoothie

11 JUN 2018

“Kiwi, mag ik kleuwen?” Mijn neefje was ongeveer twee jaar oud toen hij, onbedoeld, mijn bijnaam verzon. Kirith was nog te ingewikkeld en dus werd ik Kiwi. Een bijnaam die door mijn vrienden met open armen is ontvangen. Je zou kunnen zeggen dat het niet een heel vleiende bijnaam is. Mijn eerste associatie is een bruin harig ding en nou, mijn tweede eigenlijk ook, maar dan op poten en met vleugels. Toch was ik er blij mee. ‘Kiwi’ heeft wel iets vrolijks en zoals elke metafoor gaf het me de mogelijkheid om een mooiere versie van mezelf te zijn. En dat was nodig, want met Kirith ging het niet zo goed. Waar Kiwi haar best deed om haar diploma te halen, hing Kirith op de bank voor de tv of ze lag in bed, nog niet in staat geweest om op te staan of zich aan te kleden. Psychische gezondheid is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in de media. Deels goede aandacht, zoals advertenties om hulp te zoeken, maar deels ook dubieuze aandacht. Tv programma’s waarvan je je kunt afvragen of ‘awareness’ echt hoger op hun prioriteitenlijstje staat dan kijkcijfers. Over dit onderwerp praten is lastig. Dat is het altijd geweest en dat zal het altijd blijven. Vanaf het moment dat ik mijn diagnose had gekregen, moest ik er ook over vertellen. Kiwi en Kirith sloegen de handen ineen: “Ik ben depressief.” Het was fijn om mijn ervaringen te kunnen delen en ik kreeg heel veel lieve en steunende reacties. En toch was het lastig om mezelf depressief te noemen, juist vanwege alle aandacht. Mijn depressie is de jouwe niet. Voor mij zijn er geen 13 redenen en voor een ander is je bed uit komen niet het probleem, maar de dag doorkomen wel. Daarom wilde ik een nieuwe naam voor mijn depressie. Een vriendin van mij hielp me hierbij en zei: “Laten we iets fruitigs doen. Wanneer het dan weer beter gaat, ben je weer helemaal Kiwi.” Dat vond ik een fijn idee. Het is nu ‘mijn smoothie’. En net als in een smoothie is bij mij de boel een beetje door elkaar gemixt, maar er is ook hoop om beter en weer Kiwi te worden. Ik gun iedereen met een depressie zijn eigen, niet aan andermans regels verbonden depressie, maar vooral steun, liefde en hoop. Hoop om weer zijn of haar eigen fruitige zelf te worden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_1175f57947f5b8746e91cce687b00f1a32e40e02_avataruser_fd8a8fed03d1733dacb1060ae3c00b8a012193e6_avatar

Views

200+

pen icon

Berry Black

Samenwonen

10 JUN 2018

Vroeger, in prehistorische tijden, deden mannen niet aan openingszinnen. Ze sloegen een vrouw neer en sleepten haar naar hun hol. Ik vraag mij af waar die mannen toen mee bezig waren. Het is niet alleen onbeschoft, maar ook onpraktisch. Vrouwen hebben zo hun eigen logica, die ook het leven van de hedendaagse man ongemakkelijk maakt. De mens verblijft van nature graag in donkere holen. Die beschermden van oudsher tegen extreme weersomstandigheden, sabeltandtijgers en andere mannen (met een prehistorisch sportschoolabonnement). Zo niet de vrouw: zodra die thuiskomt moeten alle gordijnen open en zonneschermen omhoog. ‘De hele dag tegen zo’n dicht raam aankijken is niet fijn voor de buren’ is de redenatie. Of die dan liever aankijken tegen een ongeschoren man, met coupe- windhoos en een t-shirt-met-pizzavlekken vraag ik mij af. Ze hebben ook vooral zichzelf ermee, want met de gordijnen open ligt er ineens overal stof en zijn de ramen vies. ‘Zonnig weer = buiten zitten’ is nog zo’n vrouwelijke redenering. Zodra de eerste eekhoorn net slaapdronken uit zijn hol is gelazerd en de eerste zonnestralen tussen de kale takken schijnen moet er buiten gezeten worden. ‘Anders is het zonde van het mooie weer’ (hoezo, betalen ze daarvoor ofzo?) Daar zit je dan, half verkleumd, terwijl de pinguïns langs je nek glijden. Nog erger is dat buiten de WiFi zwaar beroerd is en je laptopscherm slecht zichtbaar. Het is er dus saai. Puur uit noodzaak hebben mannen daarom een hobby bedacht die buiten beoefend kan worden: barbecueën. ‘Teveel rotzooi geeft onrust’, zei geen enkele man ooit. Afgekloven botten en lege notendoppen waren in de prehistorie jachttrofeeën. En kwamen vaak nog van pas als briefopener, boekenlegger of om een stenen tafel recht te zetten. Vrouwen zien dat anders. Eérst moet er opgeruimd worden. Pas als het huis netjes is (lees: operatiekamersteriel) kan er ontspannen worden. Helemaal erg is als je als man alleen thuis bent en je vrouwelijke huisgenoot komt onverwachts eerder thuis. Moet je ineens als een malle afwassen, opruimen en muskusratten verjagen. Sommige mannen hebben daarom het vreemdgaan uitgevonden, dan valt de rotzooi minder op. Samenwonen met een vrouw, het blijft een uitdaging. Maar er is hoop: de mancave. Een donkere kelder of zolder waar de man nog zichzelf kan zijn, zonder vrouwelijke bemoeienis. Maar dan alleen als de rest van het huis netjes is en het buiten regent. We leven tenslotte niet meer in de prehistorie.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

A. L.

Ervaringsdeskundige coach fotografe

9 JUN 2018

Stel je eens voor! Dat je een liefhebbende moeder bent van twee lieve vrolijke kinderen... Je zorgt 24 u per dag voor je kinderen. Doet alles met ze, je hebt een liefdevolle band met beide kinderen en staat wat betreft de opvoeding er alleen voor. Gaat alleen naar de 10 min gesprekken op school, zorgt alleen voor verjaardagsfeestjes, knutselt met de kinderen, bent vrijwilliger op school, brengt en haalt ze naar de sportclub en activiteiten, staat voor ze klaar wanneer ze ziek zijn. Hebt veel sociale contacten. Toen kwam de zwarte dag! Op een dag ga je als ouders uit elkaar! Vader is in zijn eer aangetast en waar al een jeugdtrauma zat, wordt deze naar boven gehaald. Uit wraak, vanwege boosheid gaat je ex jouw volledig frustreren. Hij zal er alles aan doen om jouw licht te doven! Hij zet jou als moeder neer als iemand die het nooit goed doet en zelfs roept dat je gestoord bent en je kinderen verwaarloosd dan wel mishandeld! Het ergste van alles..hij belast de kinderen met zijn boosheid gericht naar hun moeder en weet ze zo te brainwashen dat ze psychisch totaal in de knoop raken! De kinderen raken verward, vragen zich ook constant af of het waar is wat de ene ouder over de andere ouder roept! Maar op een gegeven moment kunnen ze de positie om er tussenin te zitten niet meer hanteren! Het psychische gevolg is, wat je veelal ziet binnen intermenselijke relaties en contacten...waar het veilig (juiste hechting, gezonde ouder) is en waar de liefde onvoorwaardelijk is kan je jezelf zijn en ook je boosheid en verdriet uiten. Waar het niet veilig is...en waar het gaat om voorwaardelijke liefde (voor wat hoort wat) ga je je best doen om bij die ouder in een positief daglicht te komen en hoopt wel de liefde te vinden bij die persoon. Wat nooit zal lukken, aangezien deze ouder zelf een verkeerde hechting heeft gehad of door andere omstandigheden een trauma op heeft gelopen en weinig tot geen echte liefde kan geven. De kinderen veranderen van vrolijke in depressieve kinderen en uiten zelfs dat ze het leven zo niet meer willen! En dat op 8 jarige leeftijd!)-: Wie wil als kind horen dat door de ene ouder de andere ouder totaal afgekraakt/gepest wordt? Niemand toch! Het raakt jouw persoon natuurlijk ook! De helft van jou wordt immers ook gelijk afgekraakt! En toch gaat dit spel jaren door! Dit manipulatieve machtsspel stopt namelijk nooit! Dit is een ernstige vorm van kindermishandeling en heet ouderverstoting/oudervervreemding. Dit zou strafbaar moeten worden!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

eduard sarens

stemmen

9 JUN 2018

Je hebt het er niet graag over. Maar het moet wel als je scooter wil rijden. Het epilepsie verhaal dat dan weer de hoek om komt kijken. Waar je het liever ook nooit meer over wil hebben. En dan realiseer je ook dat je het nooit over je stemmen hebt. Iets wat ik liever ook achter de voordeur schuif. Dan ik erover heb met andere mensen dan mij zelf. Weleens waar ben ik er nog niet gek van geworden. En heeft de stabiliteit altijd van mijn stemmen gewonnen. Vind ik soms het leven te kort om erover te hebben. Waar het allemaal begon ben je al lang weg. En hun een stichting daarna ben je nu hier beland. Stemmen mag dan hier geen issue zijn om het stil te houden. Voor de rest van de mensen die je graag willen helpen. Het is geen algemeen gesprek voor mij tijdens de koffie. Ik vraag liever om een tweede koekje bij de koffie. Dan het te hebben over mijn stemmen of epilepsie. Het liefst zal je doorwillen gaan met stabiliteit te vinden. Wat aan de ene kant ook wel werkt. Maar heb die volledige controle dan over mijn stemmen? En dan denk ik toch voor mij zelf dat het antwoord nee is. Ik wil dan met psychomotorische therapie gaan beginnen. Is dat dan de oplossing voor mijn stemmen? Nee mensen. Maar ik hoop wel mijn stabiliteit daar te kunnen vergroten. Zodat de bodem van mijn stemmen vlak kunnen blijven. Soms denk ik weleens met mijn altijd dichte gordijnen. Stop ik het niet te veel achter betonnen muren. Wat ik dan mijn huis mag noemen van de woningbouw. Moet ik dan maar naar een psychiater. Die mij dan zeker vol gaat proppen met allerlei pillen. Moet ik maar naar mijn verleden gaan om het erover te hebben. Of moet ik het maar gewoon zien wat het leven gaat brengen. In plaats van het zoeken naar een oplossing die er niet is. Voor mijn stemmen in mijn hoofd. Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

78

pen icon

Josbert Lonnee

Likeability of 5

Het Nieuwe Klimaat komt eraan

8 JUN 2018

Wat een mooi weer hebben we toch deze dagen, hè? Lekker warm ook vooral! Afgelopen mei was de heetste ooit. Maar is dit een losstaand incident? Er zijn meer maanden die niet meer lijken te zijn zoals vroeger. November en december zijn meer een soort extra herfstmaanden geworden. De jongere mensen onder ons kennen de kerst vooral als bruin, niet als wit. Misschien kunnen we dit jaar weer een kerst-BBQ houden? Het regent niet echt vaak, maar als het dat doet dan staat meteen de hele straat onder water. Waar de gemeente bij u om de hoek de straat open haalt, wordt er gelijk een riool onder aangelegd waar een slagschip doorheen kan. En heeft u al een Wadi in uw buurt? Het lijkt er inmiddels wel alle schijn van te hebben: het Nieuwe Klimaat komt eraan! Vooralsnog krijgt de wereldwijde CO2 de schuld. Milieuorganisaties hebben ons al goed laten zien dat we hier snel iets tegen moeten doen. Gaat dit ook afdoende gebeuren? Nee! Niet in deze wereld van soevereine landen. Schathemeltjesrijke landen als Saoedi-Arabië hebben bijna hun gehele verdienmodel op olie gebaseerd. Dit land en andere OPEC-landen gaan echt niet stoppen met olie uit de grond halen zolang dat nog winstgevend is. Die landen stellen gewoon richting het rijke westen: Jullie kunnen de CO2 gewoon ergens in de grond stoppen, dus wij gaan door met naar olie boren. Natuurlijk is Nederland zo stom on de gaskraan dicht te draaien. Dit is niet nodig, mits de aardbevingsslachtoffers fatsoenlijk en snel worden geholpen uiteraard; dat kost niets vergeleken bij wat het gas oplevert. Van de hele wereld gaat alléén Europa zijn burgers dwingen straks elektrisch te gaan rijden. U betaalt het uiteindelijk natuurlijk allemaal. Een redelijk deel van de in de EU geproduceerde CO2 zal uiteindelijk heus ergens in de grond verdwijnen en dus niet in de lucht. Maar de rest dan? En gaan bijvoorbeeld Trump en China hieraan meedoen? Als westerse landen minder olie gaan kopen, wordt die olie alleen maar goedkoper. Voor de arme (soevereine) landen alleen maar meer reden om daarvan afhankelijk te blijven. Zij kunnen trouwens ook helemaal geen elektrische auto's en windmolens betalen. De door rijkere landen getroffen maatregelen komen te laat, zullen slechts een marginaal deel van de totale uitstoot van CO2 wegnemen en deze uitstoot verder slechts vertragen. Ook zo benieuwd naar welke records de zomers van 2019 en 2020 gaan breken? Bij deze vast sterkte met ons Nieuwe Klimaat!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_5d3c79dbb88d0fb12a6229dac5aa701e9c23a605_avatar

Views

200+

pen icon

Nico de Beer

Likeability of 5

Ik zoek een sportvriend

7 JUN 2018

Ik heb een mountainbike. Je weet wel, zo’n fiets met tractorbanden. De fiets komt al enkele jaren niet meer van stal. Ik heb iemand nodig – geloof ik – die me dwangmatig aan motivatie helpt. Iemand die op afspraak voor de deur staat, helmpje op, broek met isolatiemateriaal in het zitvlak en met een bidon op het fietsframe bevestigd. Ik zoek een sportvriend. Ik wil iedere week aan de slag om mijn spiermassa te stimuleren. Ik ben voor duidelijke communicatie. Laten we op woensdag afspreken, om 19.30 uur. We maken een tocht van zo’n twee uur. Jij haalt mij op en dan cruisen we de hei op. Je mag me appen als je een keer niet kunt. Geen bezwaar. Ik blijf graag thuis. Ik zoek een sportvriend. We bouwen samen een prettig contact op. We wisselen informatie uit over ons leven en ontdekken gemeenschappelijke interesses. Wil je me in vertrouwen nemen over delicate kwesties zoals een echtscheiding, dan mag je me dat gerust vertellen. Ik kan niet garanderen dat ik luister, maar ik zal op de juiste momenten ‘Mmm mm’ of ‘oké’ zeggen. Ik zoek een sportvriend. Ben je – net als de meeste mannen – competitief ingesteld, dan kan ik je geruststellen. Ik ben daar volledig vrij van. Dus gaan we een sprintje trekken, dan mag jij altijd winnen. Overigens ben ik een rasechte hetero. Bezoekjes aan parkeerplaatsen langs de snelweg zijn aan mij niet besteed. Ik zoek een sportvriend. Ontstaat er een vriendschappelijke band, dan ben ik best genegen je in mijn vriendencorps op te nemen. Onze hoofdactiviteit blijft echter wel het fietsen. Elkaar aansporen alles eruit te halen wat er conditioneel inzit, is de kerngedachte. Kroegen en terrasjes mijden we – stel ik voor – tenzij je erg blijft aanhouden. Ik zoek een sportvriend.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likeloldislike
user_82a119a6049748e426254f7e32f25bfd4820e323_avataruser_52f1567fe520e65d1216343f6011629383afb044_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

Views

200+