Lezerscolumn

pen icon

PeterMiedema

Het pimpelmeesje

31 AUG 2015

Het pimpelmeesje.

De dood is op jacht naar mij,
de kale haveloze dood…’

Thé Lau – Platina Blues

Een zonnige dag in IJlst (Fr.). We zitten in de tuin met vrienden die vanuit de Randstad een motorrit maken. Ineens horen we twee doffe plofjes. Een jong pimpelmeesje is uit de dakgoot gevallen en stuitert via de tuinkast op de grond. Daar ligt het, op z’n rug, de pootjes sierlijk in de lucht gekruld, naar de vogelhemel gericht.

Jeroen schrikt en springt op, hij loopt naar het beestje toe en laat zich op z’n knieën ernaast vallen. ‘Het beweegt nog! Het komt goed’, roept hij. Wij kijken daar tóch iets anders tegenaan. ‘Zullen we ‘m maar begraven? Die haalt het niet.’ Jeroen reageert niet. Hij loopt naar de keuken en komt terug met een bakje water. ‘Het beestje heeft dorst!’, constateert hij begripvol.

Op de één of andere manier is het jonge vogeltje inmiddels een beetje omgedraaid. Liefdevol schuift Jeroen het reddende vocht richting het bewegingloze diertje en spreekt het intussen bemoedigend toe.

We kletsen verder. Thé is overleden, de zanger van Jeroen’s band. Een pittige tijd. Verhalen, belevenissen, emoties.

Het vogeltje vertoont intussen tekenen van leven en staat, wonder boven wonder, enigszins trillend, maar wél op z’n pootjes in de rand van het schoteltje. Behoedzaam verhuist Jeroen het slachtoffertje met schoteltje en al naar de andere kant van de tuin, daar waar een nestkastje hangt. In Jeroen’s visie is er hulp te verwachten van de daar aanwezige, ongetwijfeld zeer sociaal ingestelde, soortgenoten.

We kletsen verder. Over vakantie, Terschelling, muziek, werk, kinderen en andere familie, vroeger, nu en de toekomst. Jeroen staat op. Overmoedig geworden door de wonderbaarljke herrijzenis plaatst hij het pimpelmeesje óp de nestkast en spreekt hij de profetische woorden: ‘Zo, nu wordt het vogeltje opgenomen in het koolmeesgezin’. Wij geloven inmiddels alles.

De koffie is op. De gespreksstof nog lang niet. We hebben eigenlijk nog heel wat bij te kletsen maar onze gasten moeten vertrekken. Nog even bij het pimpelmeesje kijken. Deze hipt inmiddels vrolijk en vief tussen z’n soortgenootjes op de rand van de schutting…

Hoop; je moet er altijd in blijven geloven.

‘Leid me omhoog tot boven de wolken
waar de top glanst in het licht van de maan.
Daar, in de ijle lucht, ben ik veilig
van daar kun je me gerust laten gaan…’

Thé Lau – Platina Blues

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Joey Rietveld

Likeability of 7

Samen op plastic dieet.

21 SEP 2018

Ik word doodgegooid met termen als duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering
En gelukkig maar, want klimaatverandering bestaat, het is in volle gang en we moeten allemaal ons steentje bijdragen willen we een wereld achterlaten die duurzamer is ingericht. En bijdragen aan die duurzaamheid kan op zoveel manieren. Een beetje minder vlees eten, vaker de fiets pakken dan de auto, een zonnepaneel op je dak of eens stoppen met al dat plastic. We lijken het nog weleens te vergeten, maar ook het gebruik van plastic moet verminderen. De hoeveelheid plastic die wij allemaal in ons dagelijks leven uit de supermarkt richting de prullenbak slepen is ongekend groot. En dat, terwijl veel van deze single-use plastics overbodig zijn. De consumptiemaatschappij waarin wij leven is gevuld met in plastic verpakte luxe producten. En we doen onszelf graag geloven dat het niet uitmaakt, of misschien denken wij er allemaal überhaupt wel niet genoeg over na. De consumptiemaatschappij is tenslotte ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic flesje dat je iedere ochtend in de AH to go koopt en daarna gelijk weer weg gooit. En de consumptiemaatschappij is ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic tasje in de supermarkt, dat je maar één keer gebruikt om je in plastic verpakte komkommers en bananen richting het einde van de straat naar huis te vervoeren. Maar gelukkig zijn er initiatieven als ‘Het plastic dieet’ van Blue City Rotterdam om bewustwording rondom plastic verbruik te vergroten, zijn er steeds meer gemeenten die het scheiden van afval stimuleren en kosten die verdomde tasjes in de supermarkt tegenwoordig 10 cent. Maar de maatregelen die nu genomen worden slaan nog geen deuk in een pakje boter en zoals ik eerder al zei zouden we allemaal ons steentje moeten bijdragen. En deze oproep betekent natuurlijk niet dat al het plastic morgenochtend verdwenen moet zijn, maar het begint bij een bewuste vermindering. Stop ‘s ochtends een hervulbare waterfles in je tas, en dat flesje spa blauw is ineens overbodig. En als je ‘s ochtends een thermoskan met koffie maakt, dan heb je die to-go beker van het station ook niet meer nodig. Maar ochtenden zijn druk, iedereen staat tien minuten later op dan dat hij had moeten doen en koffie to-go is handig. Maar laat voor een keer die plastic deksel dan eens liggen, want verandering begint bij jezelf. En als wij dat allemaal drie dagen per week doen, dan komen we er samen wel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_f3022072c8108ada9ccc7826ef0b5a85c807660f_avataruser_6bc4e5dd97440163874633a548946993261f3ece_avataruser_7f7a222628ff9d29c7e078de80e5932df85d9ae3_avatar

+19


pen icon

Metro

Likeability of 7

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avataruser_0dc287e37917b90cd28ba7f7a210ff943da31425_avatar

+100


pen icon

Hanneke Beld

Rookwolken en vierde klas treinreizen

GISTEREN

M en ik zitten eerste klas naar Brussel vandaag, vanwege de gratis upgrade: eerste klas voor de prijs van de tweede. We zijn niet de enigen. De deur zwaait steeds open en nieuwe uitverkorenen verschijnen in de kleine coupé, ook zij hebben de NS-aanbieding in hun brievenbus gehad.

'Ook een upgrade?', vragen we vrolijk.
- 'Hoezo zien we er uit alsof we hier niet horen?'
'Nee hoor.'
- 'Ja, wat is er nou nog eerste klas aan als het net zo vol zit als de tweede?', roept een meisje.
'De stoelen!', klinkt het van achteraan.

In de hoek bij de deur zit een man die net heeft gemeld dat hij veertig jaar op de trein heeft gewerkt. In 1992 kon hij met pensioen, op zijn zestiende was hij als loopjongen begonnen. Reken maar uit.
Ik vraag hem hoe het was op de trein in de jaren vijftig.De treinen waren toch veel mooier toen?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Job Willems

Likeability of 5

De toekomst: energielabel Tinderdating!

GISTEREN

Het was medio 2030 en ik sprong van bovenaf uit de erker op de 1e verdieping in de zelfrijdende auto die ik had laten voorrijden. Eindelijk had ik een date via de ‘Environmental Tinder Dating App’ gescoord! Deze app koppelde heren aan dames op basis van energielabel scores. De mooiste dames hadden het label A en de minder fortuinlijke G.

Met mijn energielabel G had ik geen kans, met dit label was ik nog net niet crimineel! Label H bestond ook, maar dan kreeg je te maken met dames die hun energielabel niet wilden uploaden, of crypto-kutten met een fake account die via een match de code van jouw crypto-wallet probeerden te hacken. Wanhopig als ik was kocht ik een illegaal energielabel D-bewijs en regelde ik een date.

Ik belandde door het open dak in de auto, eigen vervoer bestond niet meer, de elektrische zelfrijdende auto was de enige optie. Op straat was je je leven niet zeker door boze mensen met gele hesjes, vandaar mijn sprong. De auto stopte voor niemand, behalve voor de blauwe hesjes van de politie. Per rit reed je gemiddeld 2 mensen aan, maar dat was de prijs die je nu eenmaal betaalde voor een beter milieu.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_e2a3a35ce788a580d8b1ee10b4aae41f1cae7f5f_avatar

pen icon

Yvonne Franssen

Geen seks, geen tosti!

GISTEREN

Een aantal jaren geleden was er ineens de breezercultuur, een term die werd gebruikt als aanduiding voor het stijgende drankgebruik onder jongeren in combinatie met een losbandige seksuele moraal. De breezercultuur dankt haar naam aan het mierzoete mixdrankje Bacardi breezer, dat destijds onder jongeren mateloos populair was. Zo waren er de zogenaamde breezersletjes, de meisjes met wie je in ruil voor een breezer seks kon hebben.

Tot voor kort was ik in de veronderstelling dat dat soort betaling in natura aan de zedeloze jeugd van tegenwoordig was voorbehouden. Inmiddels weet ik beter. Niets is minder waar!

Een donkere en regenachtige donderdagavond. Ik weet niet welke wegen en zijpaden ik in de afgelopen periode heb ingeslagen die me vanavond in mijn eentje in een zogenaamde erotische sauna hebben doen belanden, maar dat doet er ook niet toe. Feit is dat ik er ben. Ik spreid mijn handdoekje over een barkruk en ga zitten.
‘Mag ik je een drankje aanbieden?’ klinkt het naast me. Een vijftiger, grijze haren, baardje, onsympathieke uitstraling.
‘Nee, dank je,’ wimpel ik hem af, en ik bestel een witte wijn voor mezelf.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Harrie

Likeability of 5

Het loopt als water door de vingers

GISTEREN

De basis van de democratie, het volk, heeft er geen geloof meer in men voelt zich bedonderd. Een mailtje van de Nuon met de mededeling dat de tarieven volgend jaar worden verhoogd, de btw op goederen en diensten wordt verhoogd en de WOZ-belasting wordt verhoogd , klimaatbelasting komt eraan enz.

Zomaar een greep uit wat er op je afkomt en toch gaan we er "allemaal" op vooruit? Volgens premier Rutte allemaal heel moeilijk en ingewikkeld deze maatregelen en moeten we het "slim" doen en dan gaan we volgens hem er toch op vooruit.

Vervolgens zouden, volgens Rutte, onze harten sneller moeten gaan kloppen omdat we bakken met geld tegemoet kunnen zien. Hè hè, zou men dan denken, we kunnen de riem om ons iets losser maken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_c594c908f246fe3bcdc02f89cdd4238edb6885e5_avatar

pen icon

Danielle Fortkamp

Niet geschoten, is altijd mis

8 DEC 2018

Heb je wel eens dat moment gehad? Dat je wordt aangesproken door een wildvreemde, terwijl je over het station loopt onderweg naar je fiets.

Nadat je eerst een straatverkoper (althans je dacht dat het een straatverkoper was) hebt afgewimpeld toen hij je vroeg of hij wat mocht vragen?

Na dit moment kijk je even over je schouder om te checken of de verkoper weg is. Schuin achter je loopt een jongen van ongeveer jouw leeftijd die je lachend aan kijkt en vraagt: ‘Was je bang dat hij je nog zou achtervolgen?’

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

White Flower

Dad

8 DEC 2018

One day u walked out the door
U said I wasn't your child anymore
U never were the same dad like were before

I needed my father but
U left my sister, me and my mother
Cheated on my mother
Run away like a pussy with a other

Never payed rent
Didn't even give us 50 cent
U never looked back, and left me in the back
U made up with a other wife, start a new life

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

White Flower

Stop het gevoel na een verkrachting!

8 DEC 2018

Verkrachting, het gebeurt vaker dan we denken...

Ze zien hoe ik doe en denken dat het goed gaat.
Maar deze pijn zit van binnen de pijn die niet vergaat.
Iedere keer opnieuw denk ik dat het klaar is.
Ik hoopte dat het uit mijn leven was gewist.

Maar deze pijn blijft terug komen,
de pijn waarvan ik niet kon weglopen.
De pijn, die niemand ooit zal begrijpen,
want het zit vast in mij en blijft stijgen.
Je negeert de pijn, of je gaat mee met de strijd.
Maar het neemt je mee verder in de tijd.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Johannes van der Poel

Likeability of 5

Diversiteitslessen of vakinhoud?

8 DEC 2018

“Mbo scholen moeten verplicht lessen geven over verscheidenheid in seksuele voorkeur”, dat was een van de stellingen waar ik onlangs als mbo-ambassadeur op reageerde. Namelijk dat we respect voor elkaar moet hebben. Maar verder kiest iemand voor het beroepsonderwijs om kennis te vergaren om goed te kunnen starten op de arbeidsmarkt, zou je denken.

Ik koos voor het mbo om te worden opgeleid voor het uitoefenen van een beroep, eventueel met een uitzicht op een vervolgopleiding. Bovendien vind ik het belangrijk om volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij, burgerschap. Zelf vind ik overigens het eerste facet het meest van belang. Want een mbo-diploma is voor velen een goede basis om een sterke start te kunnen maken op de arbeidsmarkt. Een markt die juist nu schreeuwt om goedopgeleide vakmensen.

Afijn, even terugkomend op het onderdeel burgerschap. De wettelijke eisen voor het vak burgerschap zijn beschreven in vier dimensies. Een daarvan is de politiek-juridische dimensie. In de burgerschapsagenda 2017-2021 omschreven als: “Hier is aandacht voor het (h)erkennen van de basiswaarden van onze samenleving, het omgaan met waardendilemma’s (zoals seksuele diversiteit) en het hanteren van deze basiswaarden in de meningsvorming en het handelen.”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_72cfd9aba49103d19c425cf4ed95e84dfee273c8_avatar

pen icon

Cale columns

Likeability of 6

Relativitijdsregistratie

8 DEC 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je je afvraagt of het stilaan niet tijd wordt om de tijd eens vaker stil te zetten. En dan niet dat gepruts met dat ene uurtje wintertijd, maar het cliché quality time eens te herdefiniëren. In kwalitijd dus. Want tijd is relatief, kwaliteit ook. Sterker: ze staan zelfs in relatie tot elkaar. Immers, hoe meer je beweegt en je de kwaliteit van het leven ervaart, des te langzamer gaat de tijd. Maar dat is maar net hoe je het bekijkt. Dus de relativering daarvan dat het allemaal relativering is ook relatief is.

Singer/songwriter Ernst Jansz schreef voor Doe Maar een paar prachtige regels “Ik ben verzekerd van succes, tegen brand en voor mijn leven. Ik heb van alles maar geen tijd, ook niet voor heel even”. Klopt, als je rennen, springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan onbewust doet. Dan raast de tijd voorbij. Maar als je je ervan bewust bent, dan beleef je het en gaat de tijd langzamer. Dus het is maar hoe je het bekijkt.

Hij schreef het in “De Bom”, maar dat is niet alleen angst voor de exploderende neutronenbom die alles doet stoppen. Iedereen leeft met een bom. Een tikkende tijdbom. En dus is het zaak om die tijd zo langzaam mogelijk te laten gaan. En dat kan als je vaker dan “zo nu en dan eens even stil te staan”. Maar heel bewust het leven in het nu intensief ervaart.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_022c5d65a1287418c84d9cc58cccfa70fa22e668_avataruser_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_0e2f2664c6302903040c9eaa70b13bd84ba969a0_avatar

pen icon

eduard sarens

het einde van jij in mijn dooie tuin.

8 DEC 2018

Ja staat nog steeds in mijn tuin.
En met je 4 bloemen aan je zijde te staren naar mij.
Ook al was je al lang weg gevaren met mijn bootje.
Wat eigenlijk een opblaasbootje van jouw was.

En terwijl ik helemaal geen opblaasbootje heb.
Vergaan tijdens de Titanic die mijn tuin door voerde.
Wat eigenlijk mijn radio was die links begon en rechts eindigde.
Waar geen Celine Dion op te horen was om dat die stuk was.
Maar wel muziek uit speelde wat klanken afgaf aan de buitenwereld.

Ik zit nog steeds op een stoel wat een bank moet voorstellen.
Te staren naar mijn dooie tuin.
Wat nog niet overkomt bij de rest van de mensen.
Dat er alleen maar dooie plantjes te zien zijn in mijn tuin.
Terwijl ik de enige op de aarde ben.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Steven van der Minne

Privacy, het einde van de digitale wereld

8 DEC 2018

Het begon met die dreigbrief die ik onverwachts in de bus kreeg. “U bent in gebreke. Binnen 8 dagen betalen anders wordt de factuur overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder.”

Gek, ik moet dat toch niet betalen? Daarvoor ben ik verzekerd, toch? Gebeld met het ziekenhuis. De factuur bleek niet bij de verzekeraar betaalbaar gesteld en toen kwam de aanmaning meteen bij mij. Op mijn vraag over de toonzetting volgde een uitleg: “U moest eens weten, er zijn zo veel mensen die onverzekerd zijn en het ziekenhuis niet willen of kunnen betalen, dat we bewust gekozen hebben voor deze bewoording. Dit is geheel volgens de wet.”

Dit snap ik. Ziekenhuizen vallen wel eens om en dat wil ik toch niet op mijn geweten hebben.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Derek Hogeweg

Schoolplein

8 DEC 2018

Ook als het regent ga ik tegenwoordig hardlopen. Ik vind het zonde om verstek te laten gaan voor een paar spetters. Bovendien heb ik teveel voorjaren meegemaakt waarin ik opnieuw kon beginnen. Conditie opbouwen is makkelijk, maar de kunst is om die conditie in de donkere maanden vast te houden.

Het abonnement op Fit For Free heb ik dit jaar opgezegd. Reden: net als alle andere Nederlanders ging ik nooit. Daarnaast is de sportschool de vijand van elke duursporter. Laten we eerlijk zijn: heb je ooit een Keniaan op een loopband gezien? Natuurlijk kan een marathonloper prima trainen in een fitnesscentrum, maar een kronkelend bospad heeft net iets meer charme. Sporten mag leuk zijn, vergeet dat niet. Plezier is een niet te onderschatten factor als het gaat om volharding.

Dat veel mensen liever onder een dak sporten komt omdat wij, volwassenen, niet meer aan het buitenleven gewend zijn. Toen ik laatst aan het rennen was in de regen kwam ik langs een schoolplein. Het regende behoorlijk hard. Zo hard dat ik onderweg alleen maar gehaaste mensen tegenkwam, half verstopt onder poncho's en paraplu's.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Storm Westerslag

Gele hesjes? We ergeren ons gewoon groen en GEEL!

8 DEC 2018

Gele hesjes zijn hot nieuws. Dan gaat het niet om de hesjes zelf. Maar vooral om de mensen die zich er in hebben gehesen. Overgewaaid vanuit vooral Parijs, treden nu ook saaie Hollanders naar buiten. Met gevaar voor eigen leven dragen ze deze hesjes om op te komen voor het volk. Nee, blokkeren van snelwegen doen we niet meer. Het GELE HESJE wordt gepakt.

Ze protesteren tegen van alles. Maar vooral tegen het gemak, waarmee de overheid, gevoed door gemakkelijk pratende politici, ons mooie land met rijke tradities afbreekt. De Overheden en politici zijn onbetrouwbare partners geworden. Tijd voor een GEEL HESJE?

Terwijl velen het oneens zijn met de regering, ondertekent men achteloos het Migratiepact van de EU. Miljarden worden afgedragen aan de geldverslindende kolos, die Europese Unie heet. Aan de andere kant gaan gewone Nederlanders nog meer betalen voor de uitgeklede zorg, accijnzen op benzine en voedingsmiddelen. En worden we gedwongen steeds meer te betalen voor energie. Want Nederland moet klimaatneutraal worden. Laat gewoon de burger ervoor opdraaien! GEEL HESJE?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Regina Bouwmeester

Undress for Love

7 DEC 2018

Ik liep laatst over straat, struikelde en flikkerde in een put... Toen ik mijn ogen open deed stond ik in een witte, soort van koker, poedeltjenaakt!

Het rook er naar rauw vlees, ik hoorde mensen praten en keihard applaudisseren en in de verte hoorde ik "gooi die onderste deur maar open".....Ineens klonk er een vreemd geluid en ja hoor, het onderste gedeelte van de koker ging open.

Ik realiseerde me dat er nu naar mijn buik en punani gestaard kon worden en het allerergste vond ik dat ik geen idee had door wie! Er klonk een mooie, tedere damesstem door een microfoon die vroeg: 'Én heren wat vinden we van de dames?'
Vanaf de overkant klonk: 'Nou, doe mij die blonde maar!'

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Jelmer Jager

We praten mensen het (ziekenhuis) bed in!

7 DEC 2018

Stil zitten is het nieuwe roken. Scherp gesteld, maar met een flinke kern van waarheid. Met name bij de ouderen en kwetsbare deelnemers in de maatschappij is de strekking van deze uitspraak maar al te waar. Niet bewegen is schadelijk voor de gezondheid. En het is niks nieuws. Een zegswijze als: “rust roest” spreekt voor zich.

De (medische) wetenschap ondersteunt dit gedachtegoed massaal. Des te wonderlijker is het dat we in onze maatschappij het passieve verheven hebben tot een soort
ideaal. Neem alleen al het taalgebruik in onder andere de gezondheidszorg: “Doe maar rustig aan, over een maandje wordt u geopereerd”. “Nee, ik pak het
wel even, blijf maar zitten.” Och, blijf toch in bed. Ik breng u uw eten wel…”

Niemand zal raar opkijken als deze woorden worden uitgesproken. Sterker nog, het is dagelijkse praktijk. Je ligt immers nog altijd in een ziekenhuis. De overheid, de ziekenhuisdirecteur en de verzekeraar praten altijd nog over ligduur. En in een bepaald ziekenhuis wordt er gebruik gemaakt van een icoontje met een persoon liggend in bed die bezocht wordt door twee staande mensen (bezoekers).

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Edgar Burgmeijer

Te bont

7 DEC 2018

Nu wil men in Amerika spreekwoorden en gezegden gaan verbieden waarin dieren voorkomen.

Zijn ze helemaal van de ratten besnuffeld? Hoever moet deze betutteling nog gaan? Straks kúnnen we helemaal niet meer over koetjes en kalfjes praten of over de bloemetjes en de bijtjes. Ze kúnnen wel op alle slakken zout leggen, maar we doen toch geen vlieg kwaad?

Zijn er echt mensen die letterlijk:

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Irene Blaauw

Het leven heeft geduld

7 DEC 2018

Wetend dat het leven
Op je wacht
Dat je lessen kunt leren

Fouten kunt maken
Inhaken, afhaken
De weg volledig kwijt raken

Je gezicht zich van tijd tot tijd
Volledig met tranen vult
Maar weet hoe ongeduldig jij ook bent
Het leven wacht en heeft geduld

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?