Ontstemt over het stemmen, dit is gewoon absurd!

Peter_Akkerman 31 mrt 2016

Op 6 april moeten we weer aantreden , dan gaan we stemmen in een referendum over iets dat al besloten is. Achteraf gaan wij burgers advies geven over een verdrag waar Nederland al lang een handtekening onder heeft gezet. Dat is toch absurd?

En wat dan als dat referendum negatief uitpakt? De handtekening staat er al, maar dan weet je het voor de volgende keer. Of ga ze dan zeggen, hé die handtekening geldt niet! Dan gaat de hele geloofwaardigheid van Nederland zo hup het raam uit! Dat is toch absurd?

En waar stemmen we eigenlijk over? Over een verdrag dat nauwelijks een stemmer gelezen heeft. Daar gaan we straks stemmen naar advies van onze politieke voormannen die dit referendum gebruiken voor hun eigen politieke doeleinden, waar van alles en nog wat bij gehaald word. Voor of tegen het huidige kabinet, voor of tegen Europa, voor of tegen democratie. Dat is toch absurd?

Het zou juist mooi zijn dat bij zoiets concreets als een referendum eerst word nagedacht over het verdrag zelf en niet over al die politieke propaganda er omheen. En waarom een referendum over een verdrag met Oekraïne? Het is toch geheel in lijn met de Nederlandse normen en waarden dat wij een verdrag ter bevordering van handel, corruptie bestrijding en mensenrechten steunen? Waarom moeten we hier nog over stemmen? Dat is toch absurd?

Vergelijk de Oekraïense worsteling voor onafhankelijkheid van Rusland eens met Nederland in 1581, toen wilden wij onafhankelijk worden van grootmacht Spanje. Ook toen pikte grootmacht Spanje onze onafhankelijkheidsverklaring niet en ging het land van ons inpikken, ging het bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten (vergelijk de Donbass met Oldenzaal) en probeerde het ons economisch te ruïneren. Het is toch vanzelfsprekend dat wij met dit verdrag underdog Oekraïne helpen, waarom moeten we hier nog over stemmen? Dat is toch absurd?

Arme Oekraïners, hoe gaan wij hun uitleggen dat een deel van de Nederlanders tegen een verdrag ter bevordering van hun vrijheid stemt, omdat deze stemmers eigenlijk tegen iets anders waren dat hen door de politieke voormannen werd ingefluisterd. Dit verdrag waar de Oekraïners op Maidan zolang voor geknokt hebben, geleden hebben voor gestorven zijn? Waarom zouden wij Nederlanders niet onze Oekraïense medemens helpen? Dat is toch absurd?