Dividendbelasting, houden!

P.A. van Ham 16 nov 2017

De dividendbelasting moet niet afgeschaft worden. Het is een methode die sinds de de periode Reagan in de V.S. uitgevoerd is en volledig mislukt: “trickle-down economics” . Het idee is dat doordat de rijken en de bedrijven minder lasten hebben, meer mensen aan zullen nemen. Dat is absoluut onwaar, en het werkt niet zo; kijk maar naar Deliveroo, die al zijn werknemers verplicht ZZP’er willen maken. Dat is voor Deliveroo lekker goedkoop maar de werknemer heeft geen zekerheid meer, die kan van de ene dag op de andere ontslagen worden omdat die bv niet overtijd wil maken zonder vergoeding. Dat is het effect van dit soort economie, wat door deze maatregel juist versterkt wordt.

Die 1.4 miljard euro kunnen we ook prima besteden. Geef een miljard aan defensie, zodat de commando’s met echte kogels kunnen oefenen in plaats van “bang bang” roepen. De schepen van de marine kunnen gerepareerd worden en ook echt werkend de zee op. En de luchtmacht hoeft niet meer in elektriciteitsmasten te vliegen om welke reden dan ook. De rest kan naar de zorg om het eigen risico te verlagen of af te schaffen en het onderwijs om een toekomst te bieden aan ons land.

Waarom is het plan om deze belasting af te schaffen? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat het niet afschaffen er niet voor gaat zorgen dat de bedrijven per direct weg trekken. Als deze bedrijven echt willen dat deze belasting afgeschaft wordt, moeten zij ook wat bieden. Mijn idee is 200,000 banen in het middenkader, dus meer dan vijftig duizend euro per jaar, in vaste dienst. Dat kan het verlies van 1.4 miljard redelijk compenseren. Willen ze dat niet zijn ze geen serieuze partner en kunnen ze wat mij betreft de pot op. Samen met de regering, die kennelijk te laf is om voorwaarden te stellen voor belastingverlagingen.

Sterker, ik vraag mij af of Rutte III nog wel bestaansrecht heeft. Het regeerakkoord lijkt zodanig gepolderd dat het door de meerderheid van de Nederlandse niet gesteund wordt. Dus, Rutte en Buma, stop met deze belachelijke maatregel, en Pechtholt, stop met jouw idealen te verloochenen en steun deze wet niet; aan de kamerleden van D66, aan jullie de oproep om dit niet te steunen en laat de regering maar vallen. Aan de CU heb ik niets te zeggen, religie hoort niet in het staatsbestuur.