10 augustus 2017 om 02:00
Lezerscolumn van: P.A. van Ham
P.A. van Ham

Actueel

Stop te toeslagen

Deze column in de krant?
25

Begrijp mij niet verkeerd; ik wil niemand benadelen, en zeker niet de mensen die het al moeilijk hebben. Maar stop de toeslagen. Dit is in Nederland zover doorgeschoten dat het niet meer te hanteren is. Mensen raken in de problemen om de toeslagen, alles moet gecontroleerd worden, het duurt te lang en het kost miljoenen. Wat is het alternatief? Basisinkomen. Het is zo simpel dat het pijn doet. Met een gegarandeerd basisinkomen zijn vrijwel alle toeslagen in een slag overbodig. Iedereen heeft een gegarandeerd minimum inkomen, ongeacht status. Ben je 63 jaar oud en kom je niet aan de baan meer? Basisinkomen. Ben je net afgestudeerd en is er geen werkgever te vinden? Basisinkomen. Heb je wel een baan maar alleenstaand en twee kinderen die naar een kinderdagverblijf moeten? Basisinkomen. Het is zo simpel. Alleen onze politici zijn te laf om dit te realiseren.

Wat zou dit opleveren? Geen blunders meer bij gemeentes, de belastingdienst en de UWV. De laatste wordt trouwens overbodig; dat bespaart miljoenen in salarissen. Desalniettemin, de blunders zijn in een klap opgelost. Immers heeft eenieder zijn basisinkomen, zonder verplichtingen. Dat geeft rust aan mensen die geen baan kunnen krijgen en aan mensen die wel een baan hebben maar geen kinderdagverblijf kunnen betalen. Het stopt toeslagfraude omdat de toeslagen er niet zijn om mee te frauderen.

Tevens geeft het mensen de kans om zichzelf te ontplooien, de zorgen zijn weg dat de huur niet betaald kan worden, of de zorgverzekring. Mensen zijn creatief en willen wat betekenen, dus hier gaat de grote meerderheid mee aan de slag. Nieuwe bedrijven, sommigen wellicht zeer succesvol, kunnen ontstaan. Dat is goed voor Nederland, goed voor de economie en goed voor de individuele mens.

Het enige punt is, wie heeft recht op dit inkomen? Dat is ook simpel. Iedere staatsburger van Nederland. Als je hier geboren bent, genaturaliseerd of een permanente status, maakt niet uit. Maar daar is de grens, alleen dan heb je er recht op. Kom je uit een ander EU land? Dan heb je drie maanden recht op hetzelfde (gelijkheidsbeginsel) maar daarna stopt het voor het gehele gezin, Niet dat je man of vrouw nogmaals aanspraak kan maken op dit inkomen.

Dit zou heel veel ambtenaren die nu toeslagen controleren, en fouten maken, overbodig maken. Wat gebeurt er met die ambtenaren? Ontslag en basisinkomen. Tot ze een nieuwe baan hebben bij een van de bedrijven die hierdoor de kans krijgen te ontstaan. Basisinkomen. Zo simpel is dat!

25