Marktplaats voor affaires

Nina de Haan 13 sep 2017

Heb je de reclames van Second Love gehoord en gezien? Dit bedrijf biedt een platform voor gehuwden om een affairepartner te vinden. Immers, zo luidt de leus: ‘Flirten is niet alleen voor singles!’ Hoewel veel Nederlanders dat laatste zullen beamen, heeft het verkopen van affaires toch een andere plaats in het ethische spectrum.

Gebaseerd op een mogelijk niet-pluis of niet-bestaand onderzoek, vertelt Second Love een mooi verhaal over hoe huwelijken na ongeveer 7 jaar stuklopen en over de rol die de behoefte aan seks daarin speelt. De beste manier om hier mee om te gaan zou zijn om vreemdgaan te combineren met relatietherapie. Een vreemdgaanspartner vinden via internet is het veiligst, omdat daarbij mensen zo ‘individueel minder schuldgevoel ervaren, waardoor er ook minder wordt opgebiecht’. Het stiekeme handelen is dus erg belangrijk om je relatie te redden.

Ik wil wel meer lezen over die relatietherapie, maar dat is niet mogelijk. Er staan wel zinnen als ‘alle leden van Second Love zijn nog gebonden’, insinuerend dat die gebondenheid wel los zal lopen zodra je aan daten begint. Verder lijkt de website zo uit Google Vertalen te komen en zijn er vijf pagina’s met ongeveer dezelfde tekst die moet inspireren tot vreemdgaan – via deze website.

Voor de duidelijkheid: als je relatie niet lekker loopt en je daar iets aan wil doen, dan is het beginnen van een affaire geen logische stap. Gebreken in een relatie zijn veelal gevolgen van het onvermogen van de partners om voor hun relatie te zorgen. De oplossing ligt dan ook niet bij het aangaan van een tweede onkundige relatie, maar bij het verbeteren van je relatie-skills. Hoe doe je dat? Door naar jezelf te kijken, naar je behoeften en je gedragingen, en door te communiceren met je partner! Communiceer over je uitdagingen en over die van de ander. Vraag zo nodig om hulp!

Je kunt je relatieproblemen niet ontlopen; je wordt er hoe dan ook opnieuw mee geconfronteerd. Relatieproblemen leven namelijk in de partners, niet in de relatie. En hoe eerder je ze aanpakt, hoe fijner! En doe je dat niet het liefst samen met je partner?

Loze statements over het vele voorkomen van relatieproblemen zijn geen argumenten voor het adverteren van affaires. Het vele voorkomen van relatieproblemen getuigt wél van het feit dat we nog veel te leren hebben op relationeel gebied. Ik stel voor dat we ons daar op richten, in plaats van op het vermarkten van schijn-uitwegen zoals flirten met anderen waarmee we nieuwe problemen creëren.