Aantrekkelijkheid

Nina de Haan 23 okt 2017

Rutte heeft Wilders én vrouwen beledigd door ze met elkaar te vergelijken. Dit klonk als volgt: "De heer Wilders is eigenlijk een beetje een vrouw die niet bemind wil worden en daarom ook zichzelf zo onaantrekkelijk mogelijk voordoet." Wilders vond het komisch en vindt iedereen die dat niet vindt een zuurpruim.

Dit is géén onschuldig grapje. Rutte bedoelt hier waarschijnlijk enkel een grap over Wilders te maken, maar in wezen beslaat zijn opmerking de positie van vrouwen in onze maatschappij en cultuur. Rutte vergelijkt Wilders met een vrouw, omdat hij vrouwen als minderwaardig ziet – en velen met hem, waaronder Wilders. Een man beledigen door hem uit te maken als vrouw is dan een erg makkelijke optie. Erg grappig ook.

Maar het gaat verder: Rutte verbindt aantrekkelijkheid van vrouwen aan hun wens om bemind te worden. Hij suggereert dat vrouwen in het algemeen ernstig hun best (moeten) doen om aantrekkelijk te zijn met als doen bemind te worden door mannen. Het is enorm kwalijk om hier grapjes over te maken, omdat vrouwen in onze cultuur veel te vaak worden gereduceerd tot hun seksuele aantrekkelijkheid. Vrouwen die als onaantrekkelijk worden beoordeeld, worden door mannen belachelijk gemaakt.

Echter, te aantrekkelijk zijn kan ook niet, want dan lok je seksuele intimidatie uit. Vrouwen worden structureel lastiggevallen door mannen. De huidige #metoo-actie, waarin vrouwen op sociale media delen dat ze seksuele intimidatie hebben meegemaakt, laat zien hoe groot en serieus dit probleem is. Als vrouw word je geacht voorzichtig te zijn op straat, je degelijk te kleden om vooral niks uit te lokken, maar ook om permanent lieflijk te lachen en vooral geen zuurpruim te zijn. Als man, als premier nota bene, maak je grapjes over vrouwen die zich onaantrekkelijk voordoen omdat ze niet bemind willen worden.

Het is niet grappig. Er mag wel eens wat minder nadruk komen te liggen op de aantrekkelijkheid van vrouwen, want vrouwen zijn veel meer dan dat. Het moet klaar zijn met vrouwen de mond snoeren. Rutte deed dat laatst nog door een vrouwelijke collega een zoen op de wang te geven. Erg professioneel.

Heren, kom er nou eens voor uit dat dit grotendeels júllie probleem is. Jullie moeten verantwoordelijkheid nemen voor jullie gedrag. Jullie moeten zelf dealen met je seksuele frustraties en onzekerheden, zonder ze op vrouwen te projecteren. Jij ook, heer Rutte. Trouwens, voor mij hoef je je zogenaamde mannelijkheid niet te bewijzen. Ik ben niet onder de indruk.