Poep en pies

Monique Louis 17 nov 2017

Het duurt even voordat ik er een aantal in het vizier heb. Dan valt mijn oog op een knalblauwe Baby Björn met witte binnenbak. Het lijkt potdomme wel een troon, zo glanzend en comfortabel ziet ie eruit. Zoon gaat voorzichtig zitten. Stralend kijkt hij naar ons op. De keuze is gemaakt.

Thuisgekomen kijken we elkaar vertwijfeld aan. Wat is de volgende stap? We zetten de troon in de badkamer. Vertellen zoon over plassen en poepen, dat hij dit op zijn exclusieve, zojuist aangeschafte wc, mag doen.
Ter illustratie pleeg ik zelf een plas op de grote-mensen-wc, houd mijn wijsvinger omhoog, zeg: ‘kijk, mama plassen’. Zoon kijkt begripvol terug. Ik wijs naar zijn wc, ‘Maarten plassen’.

Maarten scharrelt rond, schuift met zijn mini-toiletje door de badkamer. Als ik even later mijn hoofd om de deur steek zie ik dat hij het witte uitneembare binnenbakje, op het zijne heeft gezet. Als zoon uren later ’poep’ zegt, ren ik met hem de trap op. Trek zijn broek uit, doe zijn luier af, zet hem op zijn po-troon. Ernstig kijkt hij me aan. Op mijn hurken zit ik een tijdje bij hem. Niets.

De volgende ochtend gaat zoon in bad. Als eerste ziet hij zijn glanzend blauwe po staan, roept: ‘plassen, poep, poep’ terwijl hij naar de po wijst.
Even later zit hij gelukzalig in het warme water. Ik zit naast hem op de klep van de wc, aangekleed, als hij weer naar zijn potje wijst.
Goed zo, zeg ik. ‘Dat is jouw wc, dit is de wc van papa en mama’ klop ik onder me op de houten wc-bril.

Ik loop even weg om zijn handdoek klaar te leggen.
Als ik terugkeer, kijkt zoon me strak aan.
Dan zie ik vlokken poep in het water drijven. Ze lijken nog het meest op hompen nat, bruin brood. Zijn blauwe eendje dobbert er vrolijk tussen.

Ik haal hem snel uit bad, leg hem voorzichtig op het kussen.
Buig me over hem heen en voel nattigheid. Ik spring achteruit, maar zoon plast met een boogje mijn kruis nat. Snel vouw ik de handdoek als een luier om zijn billen. ‘Plassen’ zegt hij opgewekt.
Ik droog hem verder af. Het is lang geleden dat hij dit heeft gedaan: eerst poepen in bad, dan nog een toegift voor mama.
Ik heb duidelijk iets gestimuleerd, maar lijk tot nu toe mijn doel voorbij te schieten.