Te luid en duidelijk

Mik Leyssius 25 sep 2017

Verderop in de coupé zit een vrouw. Ze belt. Maar waarschijnlijk doet haar mobiel het niet, want ze praat zó hard dat de persoon aan de andere kant van de lijn haar zonder telefoon ook kan horen. Ongegeneerd en onverstoord gaat ze verder.
Al haar medereizigers luisteren mee, of ze willen of niet. En ze horen dat de vrouw onlangs onverwachts op een feestje een speech heeft moeten houden. Het succes was even onverwacht als de speech: ge-wel-dig was het! Het feestvarken zou een kookboek krijgen en dat hoorde de speechster nét voordat ze de onvoorbereide toespraak moest beginnen. Snel speelde ze in op zijn kookhobby: ze schetste improviserend een tafel met twee lange en twee korte zijden waar iedere zijde stond voor iets belangrijks in het leven van de man. De relatie met zijn vrouw hoorde aan de lange zijde, de vriendschap met de belster aan een korte. En zo komen alle vier de zijden van de tafel aan bod. Gelukkig was het geen achtkantige tafel.
Amsterdam CS. Veel reizigers verlaten opgelucht het treinstel. De vrouw niet. Die ziet haar kans schoon en komt op een tweezitter aan de andere kant van het gangpad zitten. Nog dichterbij dan daarvoor Haar tassen legt ze pontificaal op de stoel naast zich. Blijkbaar denkt ze dat er iemand is die naast haar wil zitten.
Ik overweeg om net te doen of ik bel en mijn gesprekspartner toe te schreeuwen dat ik later terugbel, omdat er naast mij iemand zó luid praat dat ik hem niet kan verstaan Ik ben verstandig.
We rijden weer. Ook de zojuist ingestapte passagiers maken kennis met het boeiende leven van de vrouw. De vrouw adviseert de man aan de andere kant van de lijn nu hoe hij zelf een speech moet houden. De luidspreker van haar telefoon staat zó hard, dat ik vrijwel woordelijk kan verstaan wat hij zegt. Maar hij is stil als zij aan het woord is. De hele coupé krijgt gratis les in het houden van een speech: vooral van belang is dat je aantekeningen bij de hand hebt, ook al is het maar één klein bla-bla-bla-blaadje.
Waarom luistert de man zo aandachtig? Is hij eenzaam en blij dat er iemand tegen hem praat? Of is zij misschien een duurbetaalde communicatieadviseur, die bezig is met een telefonisch consult? Iemand die alles weet van communiceren anno 2017 en anderen voorziet van adviezen hoe men hoort te communiceren? Als dat zo is, is ze wel een hele slechte.