13 november 2017 om 18:17
Lezerscolumn van: Mick Duschak
Mick Duschak

Mens & Maatschappij

Stel-nou-datten

Deze column in de krant?
12

Wie is er niet supergoed in? Stel-nou-datten. Even voor de duidelijkheid stel-nou-datten is gewoon een ‘werkwoord’ op de woordgroep; ‘stel nou dat’, die wij allemaal wel meerdere malen in onze mond nemen. Misschien wel te vaak? Stel nou dat wij dat inderdaad te vaak gebruiken, dan verdient ‘stel nou dat’ officieel erkent te worden als werkwoord. Hetzelfde geldt ook voor het woordje; ‘als’, maar wat zou dat dan worden? Als-en? Nee, stel-nou-datten klinkt krachtiger en bovendien nog niet eens zo heel raar tussen; Netflixen, wijnen en mindfucken.

Stel-nou-datten, ik ben ervan overtuigt dat iedereen het wel eens doet. Is dat erg? Ik denk dat het hoort bij ons brein. Wij, mensen, vinden het gewoon bijzonder leuk om heel veel scenario’s in ons hoofd te verzamelen en die vervolgens steeds te laten beginnen met: “Stel nou dat…”. Terwijl ik dit schrijf hoor ik een artistiek ogende, levenswijze vrouw: “Jij moet gewoon niet zoveel nadenken.”, tegen mij zeggen. Deels heeft deze vrouw gelijk, maar kom er maar eens van af! En bovendien voel ik ook altijd lichte irritatie naar mensen die in alle mogelijke situaties volkomen rustig, bijna apathisch, blijven. Stel nou dat mijn irritatie voortkomt uit een eigen tekortkoming; misschien wil ik zelf ook wel rustiger zijn? Dan is mijn irritatie totaal onterecht en moet ik er snel van af. Máár, stel nou dat ik gelijk heb. Stel nou dat het juist heel goed is om regelmatig eens goed te stel-nou-datten, dan ben ik dus heel verantwoord bezig. Toch blijft stel-nou-datten een niet sociaalgeaccepteerde bezigheid. Mensen roepen je al snel tot de orde. Als puntje bij het spreekwoordelijke paaltje komt, is het heel fijn. We kunnen immers niet aan de lopende band blijven stel-nou-datten, dat is ook weer niet goed voor ons, de stel-nou-datters.

Stel nou dat het niet zo goed voor ons is. Stel nou dat de artistiek ogende, levenswijze vrouw gelijk heeft, dan vind ik het leven opeens een stuk saaier. Want één ding moet je mij en ik denk vele anderen nageven. Stel-nou-datten staat voor betrokkenheid en gedrevenheid. Betrokkenheid en gedrevenheid in alles wat op dat moment jouw betrokken- en gedrevenheid verdient en dat maakt deze niet sociaalgeaccepteerde bezigheid eigenlijk wel tot een verdomd mooie.

12