Vrouwtje

Mick Duschak 26 mei 2017

“Dat moet je even aan dat vrouwtje bij de balie vragen.”, hoor ik mezelf zeggen. “Daar loopt dat vrouwtje die pas weduwe is geworden.”, hoor ik een roddelende huisvrouw zeggen. Ik vraag mijzelf af: waarom? We gebruiken het geloof ik allemaal. Tenminste een groot deel van de Nederlandse bevolking. Wanneer is het woord: ‘vrouwtje’ onze taal binnengedrongen? We vinden het ook allemaal heel normaal, in ieder geval ik wel. Zonder na te denken zeg ik het, maar als je erover nadenkt, is het eigenlijk heel raar. Laat het woord: ‘vrouwtje’ maar eens goed tot je doordringen.
Herhaal het woord eens in vertraagd tempo. Vr-ouw-tje. Wat zie jij voor je? Zelf zie ik een vrouw, die bij haar geboorte per ongeluk een vagina heeft gekregen. Die tijdens haar basisschooltijd vreemd werd aangekeken als ze een jurkje droeg, die tijdens haar middelbareschooltijd als enige meid van de klas niet op hakken kon lopen, die nu getrouwd is met een man met wie ze een slordige twintig jaar geleden twee zoons kreeg, want een vrouwtje krijgt natuurlijk geen nieuwe vrouwtjes. Zij baart alleen zoons. Tenminste, in mijn gedachten dan. Toch blijf ik het vreemd vinden.
Waarom beschrijf ik nu geen Carice van Houten, Beyoncé of Melania Trump als vrouwtje? Mag je dan stellen, dat bepaalde woorden nu eenmaal bepaalde beelden in onze gedachten tekenen? Dat wij daar zelf eigenlijk vrij weinig aan kunnen doen? Een vrouwtje, is dan eigenlijk gewoon een soort extra geslacht. De wereld bestaat dan uit; mannen, vrouwen én vrouwtjes. Voor mij is de reden waarom ‘wij’: vrouwtje, zeggen dan ook een stuk helderder. Wij zeggen heus niet zomaar wat. Nee, nee, een vrouwtje is véél meer dan alleen het verkleinwoord voor; vrouw. Neem nou; slavinkje, vogelhuisje en eilandje, daar heb je toch een veel minder specifiek beeld bij? Zo ongewoon is het dus allemaal niet. Ik vind dat wij dat best mogen zeggen. Zolang je dat maar niet tegen het desbetreffende vrouwtje zelf zegt. Hoe je het ook went of keert het klinkt toch, licht denigrerend. En dat hebben de vrouwtjes op deze wereld niet verdiend! De vrouwtjes zijn wel vaak de liefste van de drie geslachten. De mannen lopen vaak over de vrouwtjes heen, de vrouwen gebruiken de vrouwtjes om het voor zichzelf beter te maken en de vrouwtjes vangen dan maar met een gebochelde rug ieders klappen op.

Ik pleit voor een eerbetoon voor het vrouwtje!