Lieve eindexamenkandidaat,

Mick Duschak 2 mei 2017

Examentijd. De tijd van kalmeringstabletten, klamme handen en de aanwezigheid van een overdosis bananen in je verteringsstelsel. Het eerstgenoemde om rustig te blijven tijdens het examen, het tweede ontstaat op het moment, dat je het examenboekje voor je neus geserveerd krijgt en het derde en laatstgenoemde is om ‘heerlijk’ geconcentreerd aan de slag te gaan. Hier en daar een hulpmiddeltje om van een vijf, als eindcijfer, naar een acht te gaan mag best. Je bent als eindexamenkandidaat ook wel heel zielig…

Een belangrijke les die je altijd te laat leert vóór je eindexamen is: het eindexamen is niet het einde van de wereld. Ook is er doorgaans geen vuur in de gymzaal aanwezig om de sfeer van de hel zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Verder spoken er geen angstaanjagende gedaantes rond die, als je bijna klaar bent, jouw examenboekje in duizend scherpe snippers scheuren. Het valt best mee. Wat zie je dan wel op het moment suprême? Tafeltjes. Tafeltjes met daarachter zwetende medeleerlingen. De een heeft, heel nonchalant, een half opgegeten banaan op de hoek van zijn tafeltje liggen en de ander drie blauwe balpennen, twee potloden, een gum, een passer, een geodriehoek én een rekenmachine tijdens…het Nederlands examen. Je kunt niet voorbereid genoeg zijn… Ook heel belangrijk: wees voorbereid. Iedere docent zegt het tegen je, maar ze hebben gelijk.
Er zijn altijd een paar leerlingen die beweren in de meivakantie niet geleerd te hebben.
Zij verstoppen deze boodschap dan meestal in de volgende zin: “Boh pik, ik heb volle niet geleerd!” Persoonlijk zou ik dan even lachen, bovendien is lachen goed. Dan ebt de spanning die je voelt, voor je goed voorbereide eindexamen, even weg.

Ben je als eindexamenkandidaat wel zo zielig? Ik denk het niet.
Kijk maar eens goed naar het woord: ‘eindexamenkandidaat’. Het woord: ‘examen’, zit erin verstopt en volgens mij zijn examens uitgevonden om mensen onzeker, bang en paranoia te maken. Herken jij jezelf in deze drie woorden? Dan kun je alleen maar zeggen, dat jouw gevoel plus gedrag volledig voldoen aan de criteria van een examen. Je bent, dus ruimschoots geslaagd! Hang de vlag maar vast uit!