Laat de leeuwinnen niet in hun hempie staan!

Merel Broere en Lisa Grooteman 20 jul 2017

Zondag 16 juli om 18.00 uur was het eindelijk zo ver: de aftrap van het EK vrouwenvoetbal 2017 in Utrecht. Wij besloten om de oranje leeuwinnen aan te moedigen vanaf het Neude, waar de wedstrijd live op groot scherm te volgen was. Tot onze verbazing troffen wij hier een handjevol supporters die niet eens juichten bij de overwinning…

Nederland ging goed van start en in de loop van de wedstrijd vulde het plein zich met wat voorbijgangers die voor de schermen bleven staan kijken. Het betrof vooral veel vijftigplussers, kinderen en jongens. Waar waren alle jonge vrouwen gebleven? Het viel ons op dat er weinig vrouwen waren. Je zou denken dat er veel vrouwelijke voetbalteams op dit soort evenementen afkomen, maar dat was bij lange na niet het geval. Raar eigenlijk, want vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland en heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Helaas was dit niet terug te zien in het publiek. Behalve dat er dus weinig vrouwen waren, toonde het publiek dat er stond weinig enthousiasme. Toen Nederland de 1-0 maakte, klonk er weinig gejuich en na afloop stroomde het plein binnen drie minuten leeg.

Het verbaasde ons dan ook hoe weinig betrokkenheid er bij deze wedstrijd was. Aan de gemeente lag het niet, die hadden echt geprobeerd om er een succes van te maken. Maar het publiek toonde weinig interesse. Wij stonden hier echt van te kijken. Deze vrouwen spelen namelijk wel op het allerhoogste niveau, waarom krijgen zij hier niet de waardering voor die ze verdienen? Natuurlijk is het mooi dat de Galgenwaard helemaal vol zat, en dat ook ons koningspaar hierbij aanwezig was, maar een beetje meer steun voor onze vrouwelijke topsporters was wel op zijn plaats geweest.

Om te kijken of wij de enigen waren met deze mening, vroegen we een aantal mensen om ons heen wat zij ervan vonden. De meeste reacties weerspiegelden precies het probleem. Er werd ons gezegd dat we het niet zo serieus moesten nemen, het was toch al mooi dat het stadion zo vol was? Wat maakt het dan uit dat er hier niemand juichte bij de overwinning? En bovendien: ‘Het is wel vrouwenvoetbal he! Dat vinden de meeste mensen nou eenmaal niet zo interessant.’

Vrouwenvoetbal wordt, helaas, nog steeds niet erkend door het merendeel van de Nederlandse bevolking. Daarom een oproep aan alle Nederlanders: laten wij achter onze oranje leeuwinnen staan en hen het respect en de erkenning geven die zij verdienen!

Lisa & Merel (voetbalsters USV Elinkwijk Dames 1)