Nederland, denk verder!

Uren hebben we gepraat. Ik en de Syrische vluchtelingen in mijn studentenhuis.
Over de situatie in Syrië, waarom ze besloten te vluchten, maar ook over de houding van veel Nederlanders ten opzichte van hen.
Er heerst angst in dit land. Angst voor deze Syriërs. “Ze pikken onze banen in!” “Ze vergrijpen zich aan onze vrouwen!” “Ze zijn vast lid van IS.”
Ik zie de focus van de media op deze groep vluchtelingen, maar tot hoeverre is deze angst terecht?
De jongens maken zich zorgen, elke dag, over het beeld dat van hen geschetst wordt en hoe gemakkelijk mensen dit geloven.
Misschien zit er ergens wel een kern van waarheid in. Niet elke Syriër heeft goed in de zin, maar dit gaat eveneens op voor ons als Nederlanders.
Op dit moment wordt echter een hele bevolkingsgroep over een kam geschoren en dat is onterecht.

De Syriërs lieten me beelden zien van Syrië, voor- en na de oorlog. Prachtige bouwwerken, maar nu plat gebombardeerd. Ik voelde het verdriet, de pijn, de frustratie. Deze jongens hadden een goede opleiding genoten, een baan. Ze wilden niet weg, maar ze konden niet anders. En nu zijn ze hier.
Ze hebben een uitkering, leren de Nederlandse taal, maar zijn ze gelukkig? Nee, want ze zitten nog steeds gevangen. Niet in een regime, maar in onze maatschappij. Waar ze met hun hoog genoten opleiding geen kant uit kunnen, waar ze met de nek worden aangekeken. Wat zou de toekomst hen brengen?

Inmiddels woon ik al langer dan een halfjaar met deze Syriërs in een huis. Ik zie hardwerkende jongvolwassenen die hun best doen de Nederlandse taal te leren, die zich voegen naar de situatie, hoe moeilijk deze ook voor hen is. Ik zie de gastvrijheid wanneer ik bij hen op de thee kom, het respect dat ze voor me hebben. Niemand van hen heeft mij ooit wat aangedaan en dat zouden ze ook nooit doen. Ik vertrouw ze. Vertrouwen jullie hen ook?

Ik wil jullie oproepen om verder te denken. Niet blindelings alles wat je ziet of hoort te geloven,
kritisch te zijn. Ga niet mee met de meute, maar vorm je eigen oordeel.
Kijk met een open blik en laat haat niet de overhand krijgen, want dit zorgt op den duur ook voor een wisselwerking van hun kant. En die situatie, dat is toch niet wat we willen?