Psst… geheimpje!

Marieke Jongejan 13 okt 2017

Is geluk iets van deze tijd? Best een bijzondere vraag eigenlijk, want het suggereert dat geluk er wel of niet kan zijn. En bovendien, dat tijd daarop van invloed zou kunnen zijn.
Begrijp me niet verkeerd. Er gebeuren vreselijke dingen, die met de beste wil van de wereld niet met geluk in verband kunnen worden gebracht. Maar dat staat niet gelijk aan de afwezigheid van geluk. Negativiteit (in welke vorm dan ook) kan de aandacht afleiden van geluk; de focus verleggen, maar ook niet meer dan dat.
In die zin is het misschien niet zó vreemd om de vraag te koppelen aan deze tijd, want het lijkt wel alsof de ellende zich opstapelt. Persoonlijke ellende, ellende waarmee we in onze directe omgeving worden geconfronteerd, maar zeker ook wereldwijde ellende. En ergens is dat natuurlijk ook zo, want wat eenmaal gebeurd is, gaat niet meer weg. In die zin kan het alleen maar méér worden, nooit meer minder.
Daarnaast weet ik, als perfectionist, als geen ander dat mensen er steeds beter in worden om de lat hoog te leggen. Voor zichzelf, maar ook voor anderen, net zolang totdat er een vicieuze cirkel ontstaat. En een maatschappij waarin het voor steeds meer mensen een uitdaging wordt om daar adequaat aan deel te nemen.
Maar nu komt het. Hoe ingewikkeld de wereld ook kan zijn, geluk is dat niet. Geluk is er altijd. En om dan maar het welbekende cliché aan te halen: het zit écht in kleine dingen. En in het onverwachte.
Geluk mag dan niet ingewikkeld zijn; het vinden (of eigenlijk: herkennen) ervan is niet altijd makkelijk. If life hands you lemons, make lemonade. Leuk, maar dan wil je wel weten hoe. Soms lukt het, soms niet. Maar net zoals bij zoveel dingen in ons leven, baart oefening werkelijk kunst (als we het dan toch over clichés hebben, maar het is wel waar).
Zoals ongeluk niet gelijk staat aan de afwezigheid van geluk, is dit andersom ook niet het geval. Koppel geluk daarom niet aan perfecte omstandigheden, want die bestaan niet. En die hebben we ook helemaal niet nodig.
Dus ga op zoek. Probeer. Ervaar. Geniet. Heb geduld en wees lief voor jezelf. Ook als het niet meevalt. Ook als het een keer niet lukt.
Het zal niet altijd zijn wat je ervan verwacht. Maar wel altijd de moeite waard.