Open deur

Els Dijkema 16 okt 2017

Ze flitsen voorbij, de steunbetuigingen, de condoleances, de gedichten en oneliners over een jonge vrouw die een fietstocht ging maken maar nooit op haar bestemming aankwam. "Wie gaat er nou ook als vrouw alleen het bos in?" zeggen de mensen die er op tv verstand van hebben. "Er lopen meer gekken buiten dan binnen" is een andere uitspraak. Ongezond klimaat. Idee om daar verandering in te brengen?

Als ik het raam openzet, is dat voor frisse lucht. Niet voor ongenode gasten. Maar een teveel aan fris kan een storm worden. Hoe zal die bries gaan heten? Beter kan ik alles maar dicht houden en aan het zicht onttrokken. Opsluiting met beperkingen. Bellen mag nog net. Hoop ik tenminste. Want als alles omgedraaid wordt, is het hele leven een raadsel. Onstuimig klimaat…

Wie moet er nou eigenlijk binnenblijven en wie mag er los in het bos? Er gaat een petitie rond om stem te geven aan onze collectieve verontwaardiging. Heb je die al getekend? Mogelijk breekt de zon weer eens door maar bereikt haar gloed de nabestaanden van iemand die alleen maar een fietstocht ging maken in guur weer?
Ongunstig klimaat…