‘Pensioendeal’ is feitelijk ‘AOW-leeftijd-deal’

Cees Freeke 23 jun 2019

Iedere werknemer in Nederland werkt ongeveer één dag in de week voor zijn arbeidspensioen. Dat is veel geld, desondanks hebben vele werknemers chronische desinteresse voor hun eigen pensioenvoorziening. Dit vanwege de associatie met ‘oud’ en ‘ingewikkeld’ en dat klopt. Ons ‘beste pensioenstelsel ter wereld‘ levert momenteel een pensioen van 70 procent van het middelloon op, wat neerkomt op 40 procent van het laatstverdiende salaris.

De Nederlandse pensioenfondsen hebben 1,3 biljoen euro in kas, en momenteel komen er meer premies binnen dan er aan pensioen uit gaan. De rendementen bedragen circa zeven procent. Toch zegt het kabinet dat de pensioenfondsen weer moeten gaan korten.

Dat is raar, want Frankrijk heeft geen pensioenfondsen. Toch ontvangt de Franse werknemer uit de staatskas 60-84 procent van het laatstverdiende salaris op 60 jaar (!) of eerder na 40 dienstjaren.

De benaming van ‘pensioendeal’ is onjuist. Het is feitelijk een AOW-leeftijd-deal (een paar jaar bevriezen en minder snelle stijging van de AOW-leeftijd met de levensverwachting) met een arbeidspensioendeal waarin uitsluitend vaststaat de doorsneesystematiek komt te vervallen (het doel van het kabinet!) en nog heel veel losse pensioen eindjes moeten nader worden ingevuld. In stuurgroepen, dat boezemt geen vertrouwen in.

De hamvraag luidt; ‘wat betekent dit voor mij?’ Grofweg zijn er vier leeftijdscategorieën te onderscheiden:

70+: deze groep is de klos, want gaat gekort worden door de absurd lage rente (‘samenspel minister Koolmees, Klaas Knot, DNB en Dijsselbloem); mr. Cees Freeke stelt dat alleen de politiek de rekenrente kan verhogen naar 4 procent.

60+: deze groep komt er genadig af; deze werknemers ontvangen eerder de AOW. De fiscus zal bovendien een vroeg arbeidspensioen ontzien; de grens ligt bij 19.000 euro; wel wat magertjes.

40+: deze groep is de klos: deze groep krijgt een ‘pensioengat’ van miljarden euro’s. Welke konijn tovert deze D’66-minister uit de hoge hoed om deze groep te compenseren?

20+: deze groep doet meteen mee: premies zijn voor eigen inleg (geen doorsneepremie meer); hun premies kunnen omlaag, want ‘langer beleggen’.

Kassa voor de werkgever (betaalt helft) en de fiscus (minder aftrekbare premies). Kortom de nog nader uit te werken pensioendeal is voor de 40+ en 70+ nadelig, behalve voor de schatkistbewaarder (of was dat het echte doel?) en de werkgevers die in hun vuistje lachen!