Oerkreet

Lotte Verhoeven 31 mei 2017

Twee jaar geleden was ik aanwezig bij een crematie. Op het moment dat de mensen langs de kist liepen om afscheid te nemen, gaf de moeder van de overleden dochter een oerkreet. Een gil rechtsteeks uit haar hart. Ik schrok ervan en verstarde een moment. Haar geluid sneed door mijn ziel. Niet alleen mijn armharen stonden overeind, je kon voelen dat het de hele zaal verstarde en in ongemak verkeerde. ’S Nachts werd ik wakker met die gil in mijn bewustzijn en viel er voor mij een kwartje. Deze dappere moeder was eerlijk en ongeremd EN ik benijdde haar.

Later zag ik een documentaire waarin ze lieten zien dat er mensen in Afrika zijn die als rouw-actrices worden ingehuurd op een begrafenis. Zij jammeren en krijsen om het rouwen bij de mensen op gang te helpen. Ik dacht terug aan de begrafenissen waar ik stilletjes snikkend aanwezig was en moest lachen om mezelf, wat een contrast!

Een maand geleden zat ik bij een begrafenis en was ik deze bevindingen even vergeten. Wederom rouwde ik net als de anderen in de kerk in stilte. Ik was me deze keer wel bewust van de enorme behoefte om met de liederen die op Cd afgespeeld werden mee te zingen maar bedwong mezelf. Na de mis stonden we op de begraafplaats en vroeg de pastoor om de naam van de overleden persoon een aantal keer te zingen met zijn allen. Hij zei er nog bij dat we niet bescheiden hoefde te zijn. Ik voelde direct de drang om luidkeels de naam in te zetten gevolgd door een armgebaar in de lucht, maar wat eruit kwam was in schril contrast met dit grootste verlangen. Een gemiste kans!

Wat ik ervoer was het verlangen om mezelf volledig te uiten in het moment en dat is nu precies waar stembevrijding over gaat. Deze hierboven beschreven ervaringen gaan over rouwen, maar of je nu verdriet, vreugde, wanhoop of wat dan ook voelt, het vraagt erom geuit te worden. Om vrijuit zonder remming getoond en gehoord te worden. Ik oefen hier nu drie jaar in en ben als stemcoach actief om anderen hierbij te helpen. En elke keer wanneer het tot die bevrijding komt voel ik, dit doet er toe. Dit is wat ik met de wereld wil delen.