Lezerscolumn

pen icon

Leonardo1318

De Vrijwilligers Beloning

20 NOV 2017

Al ruim drie jaar ben ik vrijwilliger in Almere. Aanvankelijk voor de stichting SVBS, bij wie ik kook voor eenzame ouderen. In de loop der jaren ging ik meer doen omdat een man van net boven de vijftig nu eenmaal moeilijk aan een baan komt, maar desalniettemin dolgraag wil werken. Gezonde kookles voor kinderen op basisschool en sinds September voor Buitengewoon Almere.
Onder leiding van Millicent Schepman, verzamelt Buitengewoon Almere derving in via supermarkten en plaatselijke leveranciers die normaal wordt vernietigd. Aardappels, vlees, groenten, fruit en brood die bijna over hun THT- datum zijn en de test van mooi niet meer doorstaat, maar waar natuurlijk nog een fantastische maaltijd van kan worden gekookt. Verspreid door de coalitiepartners aangesloten bij Buitengewoon Almere en verwerkt tot een gezonde maaltijd, bedoeld voor de minima.
Prachtig initiatief die nooit zou kunnen plaatsvinden zonder het geweldige werk van de vrijwilligers. Vrijwilligers die vrijwel allemaal boven de 45 jaar zijn. Mensen met het hart op de goede plaats die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij. Belangeloos? Ja, al hopen sommige hiermee toch weer een pad naar de moeilijk bereikbare arbeidsmarkt te vinden. Een donker en eenzaam pad. Veel van hen zijn beschadigd door het leven en kunnen een zetje wel gebruiken. Waar dat zetje vandaan moet komen weet ik wel. De Nederlandse overheid.
Nederland is een raar land als het aankomt op vrijwilligerswerk. Je mag vrijwilligers werk doen, maar je moet blijven solliciteren. Solliciteer je niet dan wordt je bestraft. Vreemd op zijn minst als je weet dat banen worden wegbezuinigd terwijl er in de alsmaar toenemende armoede en ouderenzorg zoveel werk ligt. Jannetje, 55 jaar, alleenstaande moeder met twee puberende zonen is vrijwilligster en heeft een sociale uitkering. Drie dagen per week zet zij zich met hard en ziel in om de hulpbehoevende te helpen. Toen zij plotseling niet meer kwam en ik haar vroeg waarom niet, vertelde zij mij dat drie dagen vrijwilligerswerk haar verboden is. Haar was verteld dat als zij drie dagen vrijwillig werkt zij ook wel betaald kan werken.
Ze wil werken, maar een baan kan zij niet vinden. Met plezier hielp zij ouderen en mensen zonder geld en ze wordt gestraft. Word het niet hoog tijd dat de vrijwilligers die zulk goed werk leveren worden beloond? Een beloningssysteem voor vrijwilligers, hoogtijd in een land waar werken al lang niet meer wordt beloond!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

37

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Wie bruin wil zijn moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.

1. Als je een donkere huid hebt, hoef je je niet in te smeren


Views

1k+

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


Views

1k+

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Views

800+

pen icon

Eva De Vor

Helden en zondaars

11 JUL 2018

De laatste weken denk ik veel aan deze twee mensen. Ik heb hen nooit ontmoet. En zij elkaar ook niet. Misschien hebben ze van elkaar gehoord, zoals ik over hen gehoord heb.

Terwijl ik de ochtendzon op mijn huid voel, fiets ik over zanderige paadjes, de wind wapperend door mijn haar en vraag ik mij af hoe het met deze man en vrouw gaat. Daar achter die tralies, van vrijheid beroofd.

Het gebeurt dagelijks. In landen waar de “rule of law” ver te zoeken is en een Islamitisch regime de politiek en het dagelijks leven zwaar in zijn greep houdt, is andersdenkend zijn of je werk uitoefenen als mensenrechtenadvocaat een doorn in het oog van diens leiders. De prijs die de twee mensen betalen, is hoog.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

600+