9 november 2017 om 12:48
Lezerscolumn van: Leonardo1318
Leonardo1318

Actueel

Geniale gebreken

Deze column in de krant?
7

Komt genialiteit met gebreken? Ik schuif mijn adoratie voor gepassioneerde mensen niet onder stoelen of banken. Ferran Adriá , de Spaanse Tita Tovenaar, die zijn culinaire creaties laat exploderen in je mond en wat mij betreft de uitdrukking, ‘Oraal orgasme’ heeft uitgevonden. Lionel Messi, de Argentijnse balkunstenaar die drie seconden lijm uit de markt prees omdat de bal zelfs zonder dat spulletje aan zijn kleine voeten kleeft of Ludwig Van Beethoven die haast doof, geniale muziek maakte. Alle drie zijn of waren zij in hun vak uitzonderlijk, maar privé zit er misschien toch wel een steekje los. Hebben geniale mensen ze wel allemaal op een rijtje?
Ik zag Kevin Spacey voor het eerst in de film K-Pax. Als het piano intro begint en de eerste beelden van de film tot mij door dringen, rollen de tranen over mijn wangen. Ik heb iets met deze film. Het mysterie, de muziek en het geniale acteren van Kevin Spacey laten mij keer op keer weer achter met een “wauw gevoel”! Wat is die man goed! Na zo beetje alles gezien te hebben waar hij in meespeelde werd mijn adoratie alleen maar groter. Geheel tegen mijn zin begon ik zelfs met House of Cards. Normaal haat ik series. Vaak slecht geacteerde, veel te lang uitgemolken bagger, althans totdat ik House of cards zag.
Dacht Spacey in K-Pax dat hij van een andere planeet kwam, in House of Cards komt hij dat wat mij betreft echt. Hij speelt zijn rol als Frank Underwood zo goed dat je zijn enorme slechtheid leuk gaat vinden. De scenes waarin hij in de camera kijkt en anderen volkomen belachelijk maakt ging ik zelfs imiteren. Spacey was mijn held, was? Iemand beoordelen als acteur staat toch los van zijn privéleven? De seksuele aantijgingen rijgen zich in rap tempo aaneen en Spacey zijn populariteit is diep weggezakt. De opnamen voor seizoen zes van House of Cards werden stopgezet en Netflix ontsloeg hem. De ING laat hem niet meer spreken in hun ondernemersevenement en voor de film; All the money in the world wordt hij zelfs weggeknipt.
Kevin Spacey, kan ik ooit nog bewonderenswaardig naar hem kijken? Ik weet niet meer wat ik moet denken omdat het mij raakt als mens die zelf seksueel is misbruikt. Kevin Spacey, de man die mij deed glunderen en nu laat huilen omdat zijn genialiteit hem tegelijkertijd grote gebreken gaf!

7