De zondag van Lubach van 17 september

L.Calf 18 sep 2017

Hebben jullie het programma gezien? Nee !? Dan heb je toch wat gemist. Heerlijk die humor van Lubach maar nog heerlijker is het om de serieuze ondertoon in dat programma te belichten. Dit keer was een van de onderwerpen de bio industrie en dan met name de stalbranden, de politiek die dit met gemak aan de kant schuift, de dieren die er om komen en hoe ze lijden tijdens hun leven.
Ik mag hopen dat heel veel kijkers het programma hebben gezien. Een heel klein tipje van de sluier hoe het gaat in de vleesindustrie ten gunste van ons vleeseters. Misselijkmakend, dier onterend. Geweldig vond ik het stickervel waar Lubach aan het eind mee kwam. Ja, we zouden met zijn allen op moeten staan tegen deze walgelijke industrie en overal de stickers op moeten plakken om onze ogen te openen. We zien dan een foto van hoe het echt gesteld is met onze dieren. Smaakt ons het vlees dan nog steeds? Maar ja, zei Lubach, dat mag niet. Waarom trouwens wel op een pakje sigaretten?
Ik zou ook graag willen dat de stickers met beter leven ster verdwijnen. De dieren hebben namelijk helemaal geen beter leven. Dat willen ze de consumenten laten geloven en we betalen daar extra voor. Het zou beter zijn dat er op staat waar het vlees is geslacht en wie het dier heeft groot gebracht. Dan kunnen we met zijn allen op dat moment beslissen of we het willen kopen of niet. Dus niet de vooraf aan de slacht gemartelde dieren uit het slachthuis van België. Geen varkens van de varkensbaron van Europa waar onlangs ruim 20.000 varkens de dood vonden in de stalbrand.
Lubach ga zo door met programma maken. Hoe meer dergelijke onderwerpen naar voren wordt gebracht hoe meer mensen, hoop ik, toch na gaan denken of ze hiermee kunnen leven en vlees eten. Of het nu varkens, runderen, kippen, eenden of konijnen zijn.
Lubach vroeg zich af hoe we dit kunnen stoppen.
Bewustwording via de tv en media. Niet een kort fragmentje van de prikstokken uit de film met een opmerking dat het schokkende beelden zijn die worden vertoond, maar dan echt dat moment dat het schokkend is. Want, als je het gehele filmpje bekijkt wat er is gemaakt over de misstanden, dan krijg je spontaan de tranen in je ogen hoe er met de dieren wordt omgegaan ten gunste van ons! Hetzelfde verhaal met de varkens. Zwemmend en kermend van de pijn in een kokend heet bad water zie je niet op tv. Om over de rest maar niet te spreken. Nadenken mensen, nadenken. Willen we dit nog steeds? Lekker he, dat stukje vlees…..

Columm van Lenie Calf