Wat als ..?

Lara 22 14 aug 2017

Het was half vijf ‘s middags en ik had erg zin in koffie. Trots bekeek ik mijn nieuwe aankoop: een cafetière. Een glazen kan met een metalen filter waarmee je handmatig koffie kan zetten. Het probleem was alleen dat ik geen grof gemalen koffie had. Dus besloot ik naar de AH te gaan.

Onderweg liep ik langs de bibliotheek en daar stond je te roken. Verbaasd liep ik verder, mezelf afvragend wat jij daar in hemelsnaam doet midden in de zomervakantie. Maar dat was eigenlijk niet zo moeilijk. Natuurlijk had je niet alle vakken gehaald en moest je leren voor een hertentamen.

Ik zou willen dat ik je niet had gezien. Je zag er zo wanhopig uit dat ik bijna medelijden met je kreeg. Zo eenzaam en leeg. Ik geef toe, het is ook een beetje mijn schuld. Ik heb klootzakken altijd aantrekkelijk gevonden. Je weet wel, ‘projecten’. Mannen waarvan ik dacht dat ik ze kon veranderen. En ja, waarschijnlijk heeft dat te maken met mijn vader. Precies: daddy issues. Zo cliché, niet waar? Iedereen lijkt te weten wat het is, mensen maken daar constant grapjes over en natuurlijk hebben wijzelf daar helemaal geen last van. Ik heb nog nooit zo goed beseft hoe diep en pijnlijk dat kan zijn.

Weet je wat ik zo leuk aan je vond? Dat het soms leek alsof je met mij een hele andere persoon bent dan met de rest van de wereld. Lief, zorgzaam, beschermend. Soms maakte het me niet eens uit of dat echt zo was. Je hebt prachtige ogen waarbij het soms leek alsof ik de weerspiegeling van het uitzicht achter mij erin kon zien, als ik er lang genoeg naar keek.
Ik hield er soms van als je zei dat ik je liefje was, maar ik wist tegelijkertijd vanaf de eerste keer dat je mij kuste, dat wij niet voor elkaar zijn.
Ik vond het fijn om naast je zitten en naar je te staren als je reed. Om je hand vast te houden die groter was dan de mijne.

Je hebt van die films over mannen die altijd players zijn geweest en dan een meisje tegenkomen die hen op een wonderlijke wijze doet inzien dat ze eigenlijk gevoelloze lege idioten zijn, bang om gekwetst te worden. Ze worden verliefd en veranderen hun leven. Voorspelbare romantische komedies. En dan denken de meiden zoals ik: maar wat als ik hét meisje ben? Wat als ík hem kan veranderen? Wat als hij de ware is?

Ik heb het geprobeerd. Ik heb zo mijn best gedaan totdat ik, iets te laat, besefte dat het ten koste van mezelf ging en ik stopte. Makkelijk was het niet.

Was je maar geen klootzak, F. Ik hoop dat je ooit wakker wordt en voelt hoe diep je bent gezakt.