10 oktober 2017 om 20:38
Lezerscolumn van: Krissie van den Broek
Krissie van den Broek

Actueel

Psychiatrische patiënten zijn niet gevaarlijk

48

“Een 27-jarige man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber”. Er gaat een schok door me heen bij het lezen van dit bericht. Ik schrik nog meer als ik de foto onder de tekst zie: een bord met de naam van de instelling waar de verdachte verbleef, vól in beeld. Het betreft de grootste GGZ aanbieder van Utrecht en omstreken. Een partij waarmee ik veel samenwerk in de zorg voor mijn patiënten. Juist ja, mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid.

Met een knoop in mijn maag lees ik verder. De pijn in mijn buik wordt erger zodra ik zie wat voor reacties mensen onder het bericht durven te plaatsen. Volgens de één moeten alle GGZ klinieken van Nederland in een rap tempo aan het ‘standaard bezoeklijstje bij vermissingen’ worden toegevoegd. De ander maakt het nog bonter en stelt dat iedereen die psychische problemen heeft per direct getransporteerd dient te worden naar een onbewoond eiland. Tot slot wenst Hendrik W. alle psychiatrisch patiënten een nekschot toe.

Begrijp me niet verkeerd, ook ik vind het afschuwelijk dat Anne is verdwenen. Ook ik vraag me af of het klopt dat de 27-jarige man die nu is aangehouden onbegeleide vrijheden had. En ook ik hoop met heel mijn hart dat het niet waar is dat hij Anne iets heeft aangedaan. Los daarvan vind ik het ontzettend pijnlijk om te zien dat deze tragedie en de berichtgeving eromheen maakt dat sommigen acuut alle mensen met psychische aandoeningen over één kam scheren door te stellen dat ‘de psychiatrische patiënt’ een gevaar vormt voor ons aller veiligheid. Zij maken dat het monster dat Stigma heet zijn buikje weer eens rond mag vreten met alle verwensingen die hem worden toegeworpen.

Dit is zo pijnlijk omdat ik, als hulpverlener binnen de psychiatrie, wéét dat het niet klopt. Psychiatrisch patiënten zijn niet per definitie gevaarlijk, net zoals mensen zónder gediagnosticeerde stoornis niet per definitie gevaarlijk zijn. Stop daarom met het ongenuanceerd zwartmaken van een groep kwetsbare mensen die níets te maken heeft met dit schrijnende verhaal. Bedenk wie je zou kunnen kwetsen voordat je jouw gal de wereld in spuwt. En Hendrik W.: jou wil ik veel sterkte wensen. Je hebt een flinke klus voor de boeg waar een heleboel kogels voor nodig zijn. Meer dan 40 procent van de Nederlanders wordt namelijk in zijn of haar leven getroffen door een psychische stoornis. Succes!

48